En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

söndag 31 januari 2010

"En liten kärlekssång" av M Magorian


Denna bok lånade jag i byabiblioteket, och eftersom den inte hade kvar sitt omslag hade jag ingen aning om vad den handlade om. Det visade sig, efter att ha läst ett par sidor, att det var en ungdomsbok. För att bli säker gick jag in på Wikipedia och läste om författaren, och fick då reda på att det var hon som hade skrivit "Godnatt mister Tom". Författaren är född 1947 och denna bok jag nu läste kom -91.
Historien utspelar sig på engelska landsbygden under andra världskrigets sista tid, och jag var först säker på att boken var skriven på femtiotalet, så pryd och gammeldags var den. särskilt i början.
Två systrar ska tillbringa sommaren i en liten by tillsammans med en vuxen bekant under tiden som deras mamma reser ut i världen för att underhålla soldaterna i fält. Den vuxne personen blir emellertid inkallad och de två flickorna bor ensamna i en stuga som tidigare bebotts av Tok Hilda.
Själva berättelsen blev mer och mer intressant, även om man nog anande hur det skulle sluta innan man läst sista kapitlet, men det kändes faktiskt konstigt att inte hitta vare sig oanständigheter eller svordomar på en enda sida. Lite erotik av det sedesamma slaget blev det i slutet, så där riktigt gammeldags flickromantiskt, man kunde riktigt höra smäktande musik i bakgrunden.
En bok för den flicka som växt ur femböckerna kan jag tänka.


cicicicicicicicicici

2 kommentarer:

  1. Uttryckssättet/språket har verkligen förändrats sedan vi var unga.

    SvaraRadera
  2. Jo, men boken var skriven -91 och då var det ganska länge sen jag var ung, då hade till och med ett par av mina barn passerat det stadiet.

    SvaraRadera