En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

fredag 19 februari 2010

Bistra tider


Nu är det bistra tider för fåglarna och dom samlas kring fågelborden. I veckan har de första grönfinkarna för året visat sig. Man kan undra hur dom resonerar då dom flyger norrut denna tid på året. Men dom hör till dom tidigast av flyttfåglarna.

Snart dyker dyker dom upp, alla dom som flyttade söderut för ett halvår sen. Gråsiska, grönsiska, bergfink, bofink, snösparv, koltrast och ännu lite senare stare, svanar, sädesärla, tofsvipa, trana, björktrast, rödvingetrast, svala och inte att förglömma storspov.
Ja många är dom, men vid denna tid på året har vi våra stationära vänner pilfink, talgoxe, blåmes, domherre, talltita, större hackspett, grönspett och skata. Det orginellaste vi hittat vid fågelbordet vintertid var en rödhöna, men den hade smitit från en inhängnad.
Har nyligen inhandlat en 20kg:s säck med solrosfrön och hänger talgbollar lite här och där, för att inte glömma fläsksvålar och ister. Och skulle det dyka upp en tidig koltrast lägger jag ut äppelhalvor. Ska man ha en chans att få se våra vänner fåglarna på nära håll så är det nu, om man har ett fågelbord nära fönstret. Passa på!

cicicicicicicicicici

16 kommentarer:

 1. Vi är inne på vår tredje solrosfrö-säck!
  Idag såg visst Maken en Talltita utanför köksfönstret!

  SvaraRadera
 2. bistra tider var ordet/orden - tolka det hur du vill Cici...

  SvaraRadera
 3. Vi har nog haft talltitor här hela vintern, men då bor vi lite närmare skogen.
  I "Elis" trivs titan bra och har man lite godis i handen kan man ha turen att det kommer en och sätter sig där. En riktig sällskapsfågel!

  SvaraRadera
 4. Marianne, just nu menar jag bistra tider för fåglarna.

  SvaraRadera
 5. Haha, talltitorna i skogen är sällskapligare än vårt eget husdjur Pippin!
  Förresten, tack för alla berättelser om Saudi, jättekul att läsa för den som inget minns..
  Kram, Åsa

  SvaraRadera
 6. Hej Cici
  Jag läste om talgbullar som småfåglar ratade. Det är svagt och sälja dålig kvalitet. Själv bor jag i hyreshus och av den anledningen blir det för min del inget matande. Det är mycket bra att folk ställer upp för fåglarna och samtidigt ger det för den som ger ett stort nöje, trots att det kanske blir ganska dyrt.
  Nisse

  SvaraRadera
 7. Åsa, nog är Pippin sällskaplig alltid, men däremot inte handtam. Jag undrar hur länge jag skulle behöva stå med godis i handen innan hon satte sig där och åt.
  Kram och hälsning från Titos matte Ulrika, hon som var kursansvarig i Luleå. Tito avlivades i december pga ett fläskben som fastnat i halsen och inte gick att avlägsna. Bort med alla F-ben!

  SvaraRadera
 8. Nisse, det finns alltid folk som försöker (och ibland lyckas) göra pengar på folks godtrogenhet. Ett år såldes solrosfrön som var mest tomma skal.

  SvaraRadera
 9. Fåglarna är mina bästa vänner. Det är fint av dig att du tar så väl hand om dem.

  SvaraRadera
 10. Hej Mattias och välkommen hit! Vi måste ju hjälpa dom den här årstiden. I morse då vi vaknade var det drygt -27 här hos oss. Man kan verkligen undra hur småfåglarna klarar denna kyla!

  SvaraRadera
 11. Hej Cici!
  Du har fler fåglar vid ditt fågelbord än vad jag har.Här är mest gråsparvar och pilfinkar och en och annan koltrast och björktrast. Plus skatorna förståss. Taljbollarna är inte populära i år och någon ister går inte att få tag i.Det blir solrosfrön och jordnötter.säger Gunnel.

  SvaraRadera
 12. Gunnel, det går nog lika bra med kokosfett. Det går till och med bra med margarin, huvudsaken att dom får fett för det är det dom behöver.
  Kram!

  SvaraRadera
 13. Angående solrosfrön så har vi fått tips om skalade solrosfrön som lär finnas på Lantmanna eller heter det Granngården? Vi ska minsann prova, så att man slipper skotta bort kärra efter kärra med fröskal på våren. Men det brukar blomma fint på komposten....

  SvaraRadera
 14. Då får du berätta om det sen när ni har kollat upp det, mycket skal blir det. Men det låter dyrt!

  SvaraRadera
 15. Det är drygare... vet inte hur man ska räkna. man betalar ju för skalen...
  Ser att du fått in en Award- vägran det ska jag nog också försöka få in...

  SvaraRadera
 16. Ja Inger, tanken bakom är god, men så länge awarden ska skickas vidare till sju andra ser jag inte vad den fyller funktion. Dom bara snurrar runt, runt, till ingen nytta. Man blir bara besvärad av dom. Och det är ju inte avsändaren tanke.

  SvaraRadera