En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

onsdag 3 februari 2010

Varma minnen 2


Campen vi bodde på låg mitt ute på landsbygden, mitt emellan två mindre städer, den värdsliga Khamis och den strängt religiösa Abha, strax ovanför den nordjemiska gränsen, några mil från Röda Havet.  Anledningen till att vi befann oss i Saudi var att det skulle byggas en olympisk stadion där. Mitt ute i ingenstans, på 2100m över havet, i ett land som i princip inte släpper in någon främling. Arbetsplatsen kallades "siten" och låg några kilometer från campen.
 I vår camp bodde det  ett tiotal svenska familjer och ett par engelska samt massor av "gubbar", alltså svenska arbetare och tjänstemän utan familjer. Campen hade svensk skola 1-6. svensk läkare och sköterska med mottagning, stor matsal som styrdes med järnhand av en svensk kock som under sig hade en somalisk kock och flera philipinska kökspojkar.

Vi anlände till Saudi år 1399 lokal tid, och firade alltså ett nytt århundrade där. Man kan som svensk tycka att mycket av det saudiska levernet stämde bra med tiden, men det fanns naturligtvis en massa moderna prylar där också. Vid Röda Havet bodde befolkningen i lerhyddor, men utanför dörren stod en Mazda pickup.

Arbetsveckan var från lördag till torsdag em, då helgen började. Många torsdagkvällar gick i festandets tecken, särskilt bland "gubbarna" där det dracks ganska hårt. Nu är ju alkohol förbjudet i Saudi men det löstes genom att några frivilliga for till en europeisk flygbas som låg några mil bort, och köpte där  80% sprit tappade på vattenflaskor. Sen gällde det att inte transporten råkade ut för några kontroller eller annat missöde på vägen hem, för då låg dom verkligt risigt till. Hemma såldes flaskorna till hugade spekulanter, späddes med lika delar vatten, och blandades vid serveringen med läsk.

Vid några tillfällen försökte den saudiska polisen komma in på campen just på torsdagskvällar. Då gick larmet, alla flaskor gömdes, folk försökte se nyktra ut och stämningen blev spänd. Som tur var hade vi duktiga philipinsska gatevakter som inte släppte in ens poliser på vårt område.

Jul-nyårshelgen slutade tragiskt för några av de yngre "gubbarna" som fått i sig alldeles för mycket av starkvarorna. Dom fick för sig att dom skulle ut och köra mitt i natten, vilket slutade med en ordentlig vurpa. När larmet kom till campen for folk dit, tog hand om de skadade, grävde ner bilen i sanden och begärde ambulansflyg från Sverige.
Planet landade på vår lokala flygplats och besättningen hade stora problen att få lämna planet. Efter många förhandlingar fick dom tillåtelse att åka till oss. Besättningen sov några timmar och smusslade sen med sig patienterna ut i planet och for raka vägen till Sverige.
Jag tror att en av grabbarna blev totalförlamad, dom andra klarade sig relativt bra.

Så kan det gå till när den svenske vikingen är ute i världen. 

cicicicicicicicicici

2 kommentarer:

  1. Herre min je...rena rama Vilda Västern!
    Jag skulle som sagt aldrig ha fixat det.
    Aldrig!!

    SvaraRadera