En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

söndag 14 februari 2010

Varma minnen 7

 Jag hörde på radion i dag att i Saudi var allt som var rödfärgat, hjärtformat eller på annat sätt påminnande om Alla Hjärtans Dag förbjudet i dag och hela veckan före denna dag. Övriga dagar var det tillåtet, åtminstone det som var rött. Detta på grund av det omoraliska leverne det påminde om! Ja, ja, inte är det något jag blir förvånad över i alla fall.

Om man kliver på flyget i Saudi kan man se kvinnor i svarta heltäckande kläder som också ska ut och flyga. När man sen landar i t ex Bahrain har dom försvunnit, allihop! Ut stiger vackra, välsminkade kvinnor i vackra kläder och på höga klackar. Hokus, pokus, bara så där utan vidare.

Om man sen sitter på en restaurant i t ex Barain kan man se saudiska män som beställer in det ena glaset efter det andra av starka drycker! Det är nästan så att man blir lite arg på dom, man vet ju att det är förbjudet. I Saudi i alla fall. Det är klart att jag förstår att det finns välbeställda, högutbildade saudier som lever ett ganska västerländskt liv utanför hemlandets gränser, och vem är jag att döma dom.

Vad gäller nöjesutbudet i Saudi är det mycket begränsat. Det finns ingen teater, bio eller liknande spektakel. Jag har läst att det förekommer fotbollsmatcher, häst- och kamellöpningar och lite andra idrottsevenemang. Troligen är det bara män som får gå på detta.

Men på tv fanns det några såpor på arabiska, dock inte inspelade i Saudi, utan Egypten eller annat arabland, och där förekom obeslöjade kvinnor, familjebråk och även kärleksscener. Ja, det djärvaste var väl kyssar, men i alla fall.

Ett annat "nöje" förekom efter upproret i Mekka, som skedde under vår vistelse där. Då kunde man läsa en rullande lista på dom som skulle avrättas. Och det var inte fem, inte tio utan hundratals människor det handlade om. Det var så många att då dom avrättades delades dom ut till de olika städer och större orter som fanns. Även till "våra" städer Abha och Khamis.

 Trots nöjesbristen  gick vi inte till dessa underhållningar, som hölls på torget i respektive ort.

cicicicicicicicicici

10 kommentarer:

 1. og blir då jag förvånad över ett sådant förbud...!
  Vad är dom rädda för?
  Är tron så svag?

  SvaraRadera
 2. Det föll bort ett N...kan det vara en högre makt i cyberrymden som spökar???

  SvaraRadera
 3. Om man inte törs låta kvinnorna visa sig utan heltäckande kläder för att det kan fresta mannen, förstår du väl att rött, hjärta och sånt kan få mannens tankar på helt andra spår än vad profeten hade tänkt sig!

  SvaraRadera
 4. ...det svaga könet med den starka egenskapen...menar du DET???

  SvaraRadera
 5. Nu har du fattat det, Inger!

  SvaraRadera
 6. Om man tänker efter är allt människan ett bra konstigt konstigt djur.

  SvaraRadera
 7. Jodå, MVG, och en del mer än andra.

  SvaraRadera
 8. Hej Cici
  Sista meningen: Bevare oss väl för sådana nöjen.
  En gång i tiden fanns det i Sverige också, under häxprocessen.
  Nisse

  SvaraRadera
 9. Nisse, den sista offentliga avrättningen i Sverige skedde den 18 maj 1876. En i Malmköping och en i Visby, båda medelst halshuggning.

  1877 kom lagen om intermural avrättning.
  1921 avskaffades dödsstraffet i fredstid, men först 1973 avskaffades det för krigsbrott under krig.

  SvaraRadera
 10. Hej Cici
  Ja men det var senare än häxorna. Ett av dem var väl en yxmördare, om jag minns rätt.
  Nisse

  SvaraRadera