En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

onsdag 17 mars 2010

Byadilemma

Jag bor i en liten by ca fem mil utanför Staan (läs Skellefteå). Här bor ett hundratal personer, varav den yngsta är några månader och de äldsta är mellan åttio och nittio år.

I stora drag kan man säga att en dryg fjärdedel är under arton, lika många är pensionärer och resten får man anta tillhöra arbetarklassen.

I denna lilla by har vi sju företagare! Det är ju suveränt!

I denna lilla by har vi fem föreningar. Mindre suveränt, tycker jag. Jag slår vad om att valberedningarna i dessa föreningar håller med mig.

Byanämnden, en nödvändighet. Sköter byns ekonomi, planerar städdagar, ordnar listor för städning av gemensamma lokaler och klippning av gemensamma gräsytor, odnar en och annan fest, samarbetar med andra byar.  Ja den är övergripande kan man säga. 

Vattenföreningen, sköter allt som har med vårt gemensamma vatten att göra. Antagligen den förening som har det tyngsta jobbet eftersom det (alltför ofta) händer att vattenbrist uppstår i våra kranar. Särskilt för oss som bor uppe i byn. Då får vattenföreningen ut och se om det är i pumphuset felet finns eller om dom måste ut på jakt efter eventuell vattenläcka. Nu senast hade det sprungit läck en ledning i bönhuset.

NIK (Norrlångträsk Idrottsklubb) pysslar om vår fina fotbollsplan,  och handhar allt som har med idrott att göra. Dom brukar bland annat ha fotbollsträning en kväll i veckan under sommarlovet för byns undomar.

Bagarstugeföreningen ansvarar för bagarstugan.

Bönhusföreningen och det var hit jag egentligen ville komma. Vi har ett stort bönhus i byn. Ett jättefint hus som det hålls gudstjänst i ett par gånger om året. Fram till nyligen har det  också under många år varit byns dagis och fritids. Men nu har kommunen dragit in på den verksamheten så lokalerna står tomma för det mesta. Men det är inte gratis att ha ett stort hus även om det står tomt, och medlemsavgiften räcker inte långt då det gäller kostnader för att hålla värmen och all annan skötsel som ett hus behöver. Men det är ett jättefint hus. Vad ska vi göra med det?

För att bönhusföreningen ska kunna upplösas behövs två på varandra följande beslut om det. Då skulle byn kunna ta över och kanske använda bönhuset, som det antagligen alltid kommer att heta, till byagård. Då kommer det att gå ut över vår nuvarande byagård som är i privat ägo, där ägaren har lagt ner mycket tid och arbete för byns bästa. 

Det är ett dilemma. 

Nästa onsdag, den 24 mars håller Bönhusföreningen, som i princip har samma medlemmar som Byanämnden, årsmöte och det ska bli spännande att höra vad bymedlemmarna tycker i denna fråga. Jag hoppas att många kommer dit för det kan bli början på något nytt. För egen del blir det skam till sägandes första gången jag är med.

cicicicicicicicicici

6 kommentarer:

 1. Ja ja, nån gång ska vara den första ;-)

  Du verkar ju inte helt oengagerad i övrigt, så det finns nog inget utrymme för dåligt samvete här!

  Kram från Pennelina

  SvaraRadera
 2. Nej Pennelina just i det här har jag inte dåligt samvete, bara lite huvudbry.

  SvaraRadera
 3. Ja, vad ska vi ha bönhuset till? Synd att ett fint hus står tomt. För övrigt står ju inte många hus tomma i byn....

  SvaraRadera
 4. Hej Cici
  Jag hoppas ni hittar en lösning med bönehuset.
  Det är trevligt att titta in på din blogg.
  Nisse

  SvaraRadera
 5. Du kommer väl på årsmötet Inger, fullproppad med ideer?

  SvaraRadera
 6. Nisse det är alltid trevligt att du tittar in. Jag följer ju dina bloggar och undrar vart din nya berättelse ska hän.

  SvaraRadera