En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

söndag 21 mars 2010

Joyce Carol Oates: "Dödgrävarens dotter"

"Dödgrävarens dotter"  är den 21 romanen utgiven på svenska av Oates. Hon skrev den 2008 och det har sen dess utkommit en till. Dessutom finns det tretton romaner som inte är översatta plus att hon har skrivit flera romaner under två olika pseudonymer. Ungdomlitteratur, novellsamlingar och essäer tillkommer. Ja hon är verkligen produktiv denna författare.

Den här romanen handlar om en flicka som föds ombord på ett flyktingfartyg i amerikansk hamn. Hon överlever mot alla odds och växer upp i USA med sina judiska föräldrar och två bröder. Pappan som arbetat som lärare i Tyskland innan dom flydde får arbete som dödgrävare och dom bor i ett uselt lite stenhus på kyrkogården. Modern drar sig undan världen, lär sig aldrig det nya språket och fadern tar till flaskan.

Som ni förstår är det ingen munter läsning, men Oates skriver som vanligt mycket medryckande och med ett lättläst och lättförståeligt språk. Man får följa huvudpersonen tills hon är gammal och en liten ljusning måste man väl säga att slutet visar på. Men också på hur kanske alla människor är sökare och skådespelare. Det har inte varit en dans på rosor för de judiska flyktningarna även om dom hann fly undan nazisternas förföljelser.

Boken är på 623 sidor och jag har köpt den på Adlibris för 39 kronor. Vad blir det i kostnad per sida?
Lite drygt 6 öre. Det kan man väl kalla billig underhållning?

Nu ska jag sätta upp den i Byabiblioteket ifall det är någon i byn som blivit intresserad.

cicicicicicicicicici

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar