En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

onsdag 21 april 2010

Talgoxe, talltita och blåmes

Här kommer några av dom vanligaste gästerna vid vårt fågelbord:

Talgoxen är inte svår att få så tam att den äter ur handen, och har man väl fått den handtam och vant den att få mat regelbundet, kan den komma på en vissling. Det finns berättelser om talgoxar som löst mer än vanligt invecklade problem. Ett exempel är när nötkärnor hängdes upp i tunna trådar. De flesta fåglarna försökte ta dessa kärnor i flykten, men misslyckades.

Några individer av talgoxe, entita och blåmes valde ett effektivare sätt: de satte sig på grenen där tråden var fäst. Med näbben tog de tag i tråden och drog upp en bit av denna varefter de trampade på tråden med ena foten så att de på nytt kunde ta tag med näbben. Genom att växelvis använda näbb och klor kunde de dra upp nöten. Enligt en norsk fågellivsforskare får denna handling antas vara grundad på mer än bara instinkt.

Enligt svensk folktro innebar det otur för jägaren om han fick se en talgoxe (Jämtland). I Uppland kunde man förvänta sig snö om fågeln satte sig vid fönstret. Hos samerna betraktades denne som en genuin olycksfågel.


Talltitan, en fågel som ofta vistas vid vårt fågelbord och som är ganska oskygga. Jag har själv flera gånger fått talltitan att äta ur handen på mig. En liten fågel som gärna följer dej då du går genom skogen.Blåmesen är en av de fåglar som kan urskilja ultraviolett ljus mycket bättre än människor. Detta medför att blåmesen, vars blå hjässa reflekterar mycket ultraviolett ljus, lätt kan urskilja en hona från en hane eftersom de reflekterar olika mycket.
Märkligt nog tycks inte blåmesen ha inspirerat folktron särskilt mycket, men den kallas på vissa håll för blindmes tack vare sina mörka markeringar vid ögonen. I Bohuslän kallas den för bullare.

Bilder och en del text är lånat från SOF:s hemsida.

cicicicicicicicicici

2 kommentarer:

  1. Fina fåglar vid fågelbordet. Visste du att man enkelt kan se skillnad mellan honor och hanar på Talgoxen. Hanen har ett mycket bredare svart band på bröstet.

    SvaraRadera
  2. Tant Björn tack för upplysningen även om det var en gammal kunskap för min del. Alltid är det någon annan som läser och lär. Jag har inte tänkt skriva så detaljerat om fåglarna, mer kuriosa om det finns att hitta. Kanske en eller annan blir intresserad och skaffar sig en bra fågelbok.

    SvaraRadera