En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

söndag 18 april 2010

Vårsysslor och sädesärlor


Vägen till lycka kan vara tung, lång, smal och slingrande, men det är slutpunkten som räknas. Efter många spadtag i skarsnön kom jag äntligen fram till torkvindan och kunde för första gången i år hänga ut tvätten. Jag har förresten aldrig förstått avogheten som finns mot torkvindor. Nog föredrar jag att hänga de intimaste plaggen innanför lakan och handdukar och inte skylta med dom inför hela byn.

Det är bästa att passa på att klippa äppelträden när det är skarsnö, då når man utan att stå på diverse vingliga saker. Jag är inte precis världsbäst på det här men jag gör så gott jag kan. Träden är ca tio år gamla och har vissa år gett bra med frukt, dock inte i fjol. Det är en Silva och en Säfstaholm och dom verkar härdiga nog för zon 6.
I dag kom vårt sädesärlepar! Jag önskar jag hade mer insekter att bjuda på, men dom brukar ju klara sig. Det latinska namnet Motacilla alba alba - betyder ungefär "Den vita som vippar med stjärten".
Arten har även kallats ängsärla, ringärla, kokärla, gråärla, vippstjärt, fåraspringaren och isspjärna.
Förr i tiden när man såg en sädesärla för första gången på året gällde det att tänka sig för. Höll man en stör eller något annat långt föremål i handen kunde man räkna med ett långt liv. Satt den första sädesärlan stilla på gårdsplanen fick man stanna kvar det året, flög hon genast sin kos måste man räkna med att flytta.


Enligt den gamla folktron hörde sädesärlan till de fåglar som det var farligt att döda. När djuren kunde tala sa hon: "Den som rör mig, han skall mista sig".

Alltså, nu höll jag i en grensax då jag såg dom. Undrar hur man ska tyda det?

cicicicicicicicicici

8 kommentarer:

 1. Jag måste medge att det ser lite kul ut med tvätten ute i snön. Luktar säkert härligt när den tas in. Jag minns när mamma hängde långkalsonger "model vita" ute när det var frostigt, de var styva och gick nästan att bryta sönder.
  Sädesärlan är en söt liten pippi,den håller sig framme när det vankas kakor. Vi brukar ha ett par i trädgården

  SvaraRadera
 2. Monkan, det var en nödvändighet att få upp torkvindan, för torkställningen jag använder inomhur fungerar som stöd för plantbrickan! Tvätten torkade rekordsnabbt i vinden i dag.
  Sädesärlorna brukar jaga flugor ovanpå taket till altanen, och då jag klipper gräsmattan går dom i hälarna på mig och plockar småkryp som kommer upp.

  SvaraRadera
 3. Du gjorde det! Men jag ser att det var en bra bit att skotta.

  SvaraRadera
 4. Du är alltid steget före...jag ska skotta/plumsa fram till min torkvinda och rycka loss den. Tänker investera i en ny, så den gamla ska med grovsoporna...har jag tänkt...om jag får loss den vill säga!

  SvaraRadera
 5. Marianne, det är en bit, helt sant, men snödjupet har sjunkit ihop till hälften på kort tid. Dessvärre i detta sammanhang är det ganska hård skare.

  SvaraRadera
 6. Inger, det som havs det skavs. Du har väl ställt ut den nu före kl 04.00?!

  SvaraRadera
 7. Hej Cici
  Jag tycker folktro, i det här fallet, om fåglar är mycket intressant. En del av fåglarna har jag inte vetat om, fast jag har en fågelbok.
  Nisse

  SvaraRadera
 8. Nisse, jag har medvetet avstått från att skriva ut vanliga fakta, dom kan man läsa om var som helst om man är intresserad, det är roligare med gamla sägner och folktro.

  SvaraRadera