En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

söndag 2 maj 2010

Gråväder och trastar

Nu är de asfalterade vägarna torra, men alla grusvägar är inte farbara. Ja dom som plogats, men de andra är fortfarande översnöade och skaren har farit sin kos. Man blir lite begränsad då man ska ut med hundarna. 

Jag har skottat mig fram till den nedre grinden på vår tomt och där var fortfarande en halvmeter snö.
 I går morse då jag titta de ut genom fönstret hade vi besök av herr och fru Trana. Dom hade hittat en snöfri fläck och letade något ätbart där. Så småningom spatserade dom vidare nedåt lägdan.Vädret i går var regnigt och grått, men det är konstigt vad det kan vara vackert i gråvädret också. Dessutom blåste det inget, så fastän hundarna blev genomblöta, frös dom inte.
  

Herr och fru Gräsand var också ute på promenad och kollade ägorna. Undrar just om dom har tänkt att ägna sig åt jordbruk framöver?

Mina planteringar i Holgers verkar trivas och frodas. Det är just ingen värme på där, så förhoppningsvis kommer dom inte att bli långa och gängliga utan korta och knubbiga. Det dröjer ju ett bra tag innan det är dags för utplantering, så dom får inte ränna iväg alltför fort.
 

Trastarna har nu anlänt till våra trakter. Den största gruppen brukar bestå av björktrastar, vilka är måttligt populära eftersom dom skiter överallt.

 Det brukar krylla av dom på gräsmattorna, där dom tar ett par jämfota skutt, lägger huvudet på sned och lyssnar koncentrerat. Hör dom en mask så dyker dom ner med näbben och slukar den. I alla fall den här tiden. När det är dags för ungarna, plockar dom ihop masken i en prydlig och hanterlig hög och flyger hem till boet med den.

När sen ungarna lämnar boet får man se upp, för då är dom överallt. Ibland måste man stanna bilen och vänta tills dom behagat hoppa av vägbanan.
 
Taltrast

Namnet nämns först 1611, men är säkert äldre. ”Tal-” brukar antas syfta på artens variationsrika sång. Har även kallats klådra, klera, sångtrast, drossel och talltrast.


Taltrastens sång har sen gammalt ”tolkats” av folk i bygderna skriver Gunnar Brusewitz i sin bok – Fåglar i kikaren. Oftast verkar det som om man tyckte att han gjorde narr av människan. Han hånar fiskaren för att det inte nappar, skämtar friskt med pigor och drängar, och när skogstorparen på grund av penninganöd och foderbrist tvingas plöja med den magra hästkraken, hojtar taltrastenfrån sin grantopp: ”Si bonn den token - si bonn den token, säljer bort oxen och kör med stuten, si hur han stretar - si hur han stretar, ha, ha, ha, - ha, ha, ha!”


Bondgummorna som var på väg hem från skogen vågade inte skvallra högt för varandra om bygdens skandaler för då kunde de avbryta taltrastens sång och straffades med att gå vilse.


Han kallades i olika landsändar för ”talprost” för han talar till folkets hjärtan, ”måltrast” för att han har mål i mun och ”klera”, vilket betecknar en som sjunger och pratar.

Flöjtand toner som påminner om koltrasten, men stroferna är korta och variationsrika. Varje strof upprepas flera gånger efter varandra. Oftast tre gånger. Härmning av andra fåglars läten kan också läggas in som ett motiv.
 
 
 
Rödvingetrast
 
21 cm. Den minsta av våra trastar. Vanligen mörkare än taltrasten och lätt igenkännlig på det gräddvita ögonbrynsträcket och den klara, rödbruna färgen på sidorna och på undersidan av vingarna.


Sången består av en kort fallande skala av flöjtande toner som avslutas med ett lågmält gnissel. I vissa fall kan den dock sjunga baklänges så skalan blir stigande istället.
 
 
 
 
Björktrast
 
Tar ofta sin föda ute på öppna fält, gräsmattor eller liknande, där de i första hand söker efter mask, men också snäckor, insekter, spindlar och andra smådjur. Under hösten och vintern äter björktrastarna med stor förtjusning bär och frukter av olika slag. Björktrastarna brukar försvara sitt bo intensivt mot inkräktare, och de är kända för att anfalla i störtdykningar och spruta spillning över fridstöraren.

cicicicicicicicicici

10 kommentarer:

 1. Oj vad du är duktig!
  Det är verkligen roligt att läsa om alla pippibördisar....
  Vad är det du har frösått?

  SvaraRadera
 2. Inger, om jag nu kommer ihåg rätt så är det luktärt, krasse, squash, dill, persilja, broccoli och sen frön från två sorters blommor som jag tagit vid hundtjärn.
  Så nu är det bara att vänta på goväder.

  SvaraRadera
 3. Än en gång tack för dina fina berättelser om pipparna. Det ser spännande ut i dina såkrukor. En fråga: när kan ni där uppe börja så på friland ungefär, lite nyfiken när jag ser all snö ni har kvar.
  Kram Monkan

  SvaraRadera
 4. Monkan, jorden brukar väl normalt vara nog varm då skolorna slutar ungefär. Dagarna blir ju längre och längre och det är det som gör att bara det sätter igång så går det ganska fort. Så här dags på dagen, alltså straxt efter tio på kvällen är det skymning just nu.

  Däremot är det svårt att hinna få några grönsaker under sommaren, det blir i augusti. Vår jordgubbssäsong börjar när er redan är slut. Till midsommar finns det absolut inga lokalodlade bär.

  SvaraRadera
 5. Hoppas snön smälter bort snart för er. Sen tror jag man kan odla kockor överallt, våra övervintrar i jorden och tas upp tidig vår till nu ungefär!
  :)

  SvaraRadera
 6. Tigris P, med tjäle på det djup vi har under vinter och vår ställer jag mig tvivlande. Men jag ska kolla upp det där för skockorna är en delikatess.

  SvaraRadera
 7. Jag anar ett starkt naturintresse :D
  Här nere har nästan alla snödrivor försvunnit nu. Striden mot kanadagässen har inletts. Och gräsklipparen måste snart ses över ...

  SvaraRadera
 8. Gubben, man får ta vara på de nöjen som bjuds då man bor på landsbygden.
  Vi kommer snart ikapp er där nere.

  SvaraRadera
 9. Hej Cici
  Jag vet att jag många gånger har fascinerats av
  björktrastar när de fångar stora feta daggmaskar i gräsmattan. De vet precis när de finns uppe i dagern och inte nere i jordens mörker.
  Nisse

  SvaraRadera
 10. Nisse, dom är så skickliga att ibland undrar man om det kommer finnas en endaste mask kvar, men det gör det. Dom är fler än man tror.

  SvaraRadera