En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

onsdag 16 juni 2010

Skalv, sly och skvattram


Ni kan vara lugna. Gården står kvar trots det kraftiga skalvet i går kväll. Ett skalv som jag och K av någon outgrundlig anledning aldrig uppmärksammade! Kanske står vår stuga på så stadig grund att sådana där skakningar aldrig berör oss. Nja, det kanske berodde på att vi var allmänt ouppmärksamma.


Maken, K, fortsätter sin kamp mot sly som hotar att täppa igen vägen mot vår badsjö Hundtjärn. Man kan naturligtvis sätta sig i bilen och åka en lång omväg för att komma dit, men den här vägen är barnvänlig och kort.

Se så fint det börjar bli! Nu vore det bra om några (yngre) krafter tog sig dit och släpade bort riset också.

Min granne S och jag tog en längre skogspromenad med hundarna i dag. Vädret var precis lagom, vilket även myggen tyckte, men det är så trevligt att gå tillsammans med en god vän, samtala om ditten och datten och göra små fynd i naturen. Att hitta blommande skvattram var ett fynd, kanske inte så orginellt, men inte desto mindre vackert. Och den starka doften, vilket S påpekade, påminner om hjortronplockning, då man ofta går i skvattramsnår och letar efter de åtråvärda bären.
   

När vi skulle gå över Sörträsket stannade vi för att kolla in då en granne skulle starta med sitt plan.
Ett tag funderade vi på om han hade tänkt hoppa över vägen.
Men så snodde han och så bar det av i full fart åt motsatta hållet.
Upp, upp i det blå!

cicicicicicicicicici

12 kommentarer:

 1. Ni verkar bo ofantligt vacker, vilken livskvalitet! Gräsvägen ner till sjön ser helt underbar ut, duktig make du har!
  Håller med, myggen är en plåga, vi har otroligt mycket här i år!
  Hoppas du får en härlig dag, kram Malin

  SvaraRadera
 2. Så fint det blir när man röjer. Det är alltid lika roligt att se dina bilder, jag känner det som om jag åker en sväng till Norrlångträsk varje dag! Ha en riktigt solig och fin dag i dag också.

  SvaraRadera
 3. Varför växer sly fortare än allt annat..??
  Skavattram har en härlig doft.

  SvaraRadera
 4. Hej

  De där skvattram blommorna verkar spännande....har aldrig hört namnet innan.....bär? vad gör man med dom?

  SvaraRadera
 5. Inte många byar som har en egen Airport!
  Brukar hänga skvattram bå dasset i stugan.

  SvaraRadera
 6. Malin, lustigt nog går den där vägen u p p till badsjön. Men sen har vi två små sjöar (här hos oss säger vi träsk inte sjöar) inne i byn också, och jag tror det är det som gör att jag upplever byn som öppen och så vacker, fastän det ligger långt in i dom västerbottniska skogarna.
  Myggen kan man slå på, men ger bett som kliar. Knotten kan man aldrig slåss mot, dom är för många och för små, och dom biter hål på huden så man får små sår överallt. Dom kliar dock inte.
  Svidarn ska vi bara inte prata om, det är bara att springa därifrån!

  SvaraRadera
 7. Marianne, det är väldigt roligt när inlägget blir läst och förhoppningsvis uppskattat, och att bjuda in er till vår lilla by det gör jag så gärna.

  SvaraRadera
 8. Inger, det är säkert en sån där oskriven naturlag att sly ska växa så det knakar och vara i det närmaste omöjligt att utrota.

  Skvattram har säkert använts av flera generationer i garderober, byrålådor och utedass för doftens skull. (Doft låter nästan lite klent i samband med skvattram.)

  SvaraRadera
 9. Skånegrabben, det hörs att du inte varit ute på
  myrarna så ofta. Nej, jag retas bara.
  Rhododendron tomentosum växer överallt hos oss, bara det är lite blött och sankt. Det är en ljungväxt som tillhör rhododendronfamiljen och har nog använts till det mesta. Har dock aldrig hört att den får bär som kan ätas.

  SvaraRadera
 10. Eva, nej det är helt sant. Men sen är Norrlångträsk unikt på många sätt. Att flygplatsen öppnar är ett säkert sommartecken!

  SvaraRadera
 11. Vilka fina bilder. det var för väl att det inte hände något under "skalvet".
  Jag har inte hört om den där blomman "skvattram" förut, men det är aldrig försent att lära sig något nytt

  SvaraRadera
 12. Monkan, jag ska nog skriva ett särskilt inlägg om skvattram eftersom det verkar, till min och säkert många norrlänningars, förvåning vara en okänd växt för södra Sverige.

  SvaraRadera