En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

måndag 12 juli 2010

"Mary Swann" och "Jättens hus"


Carol Shields: "Mary Swann"

"En lysande litterär kriminalgåta" enligt omslagstexten, nominerad och prisbelönad bok utgiven på RabénPrisma/arleskär 1996 köpt på kupan för 10 kr.
311 sidor, välskriven, omväxlande, måttligt spännande. Inget för slöläsaren.

Det handlar om hur den mördade småbrukarhustruns enda utgivna diktsamling trollbinder litteraturforskar och hur hon blir en kultfigur. Fyra personer får ge sin syn på gåtan Mary Swann och det ger deras egna liv ett innehåll.

Carol Ann Shields född 2 juni 1935 i Oak Park, död 16 juli 2003 i Victoria, var en amerikanskfödd kanadensisk författare. Hon är mest känd för sin roman The Stone Diaries 1993, (på svenska, Stendagböckerna, 1994) som vann bland annat Pulitzerpriset och Governor General's Awards.1977 blev hon professor vid the University of Ottawa. Senare undervisade hon vid University of British Columbia. 1980 flyttade familjen till Winnipeg, Manitoba. Det var här som hon skrev de flesta av sina böcker. Hon blev professor i engelsk litteratur vid University of Manitoba. Hon dog av bröstcancer år 2003 vid en ålder av 68 år.

Elizabeth McCracken: "Jättens hus"   

Även denna bok är inköpt på Kupan.
Detta är författarens debutroman och har nominerats till National Book Award. Den skrevs -96 och kom ut på Forums förlag -98. 294 sidor.

En biblotekarie förälskar sig i den mycket yngre James, redan från första gången han som liten pojke kommer in på hennes bibliotek. Det märkvärdiga med James är att han aldrig slutar växa, han blir en jätte.

Det var lite lustigt att det dök upp en berättelse om en person i romanen, en jättinna, och hon hette Anna Swann! Hur vanligt kan det namnet vara i USA och Kanada? Jag har då aldrig stött på det förut som jag vet.

En annorlunda och ganska gripande roman.

cicicicicicicicicici

1 kommentar:

  1. Tack för boktipsen! Perfekt nu på semestern, när man har tid att läsa.

    Kram

    SvaraRadera