En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

torsdag 8 juli 2010

Sent orkidesök

Fördelen med att starta en orkideresa först klockan sju på kvällen och sedan vimsa omkring i skogen en bra stund innan man äntligen finner rätt stig, är att man får känna nattviolernas underbara doft.

Nackdelen med att starta en orkideresa så sent är att klockan är tjugo i elva innan man är hemma igen.

cicicicicicicicicici

11 kommentarer:

 1. Jo du, de luktar ju inte kattpink direkt, och doften blir bara starkare ju senare på kvällen det är. Är de många känner man doften långt innan man ser dem.
  På "min" äng i Hälsingland blommar i år ungefär 330 stycken. Du kanske kan föreställa dig...

  SvaraRadera
 2. Även tidiga morgnar kan bjuda på ljuva dofter. Undrar var blomdofterna tar vägen på dagaen?????

  SvaraRadera
 3. Mvg, nog såg och kände vi säkert hundra nattvioler i går. Men att se dom samlade på en äng kan jag tänka mig är överväldigande!

  SvaraRadera
 4. Inger, en och annan doft finns väl kvar, men jag antar att doften inte finns till för att vi människor ska gå där och njuta, utan det är nog menat att lämpliga pollinerare ska lockas dit, och då är det väl nattfjärilar och andra nattaktiva insekter som lockas. Och du hör väl inte till släktet nattfjärilar, eller?

  SvaraRadera
 5. Vilka berättelser! Det är som att läsa en bok! Jättekul. Den förtrollade marken, det sätter ju igång en fantasirik männsika som mig... Och så vackert du bor. Vilken utsikt från din viloplats.
  Hoppas verkligen handen blir bra snart, det är inte kul att ha ont.
  Ha det gott!
  Hulda

  SvaraRadera
 6. Nattviolen är så finurlig att den har utrustat sig med en jättelång sporre (hos skogsnattviolen är den 4 centimeter lång) fylld till hälften med nektar. Bara vissa nattflyn har tillräckligt lång sugsnabel för att nå ner i en sådan sporre. Andra insekter än dessa göre sig alltså icke besvär. På det viset har nattviolen försäkrat sig om att den inte får besök av insekter som kan föra med sig pollen från andra orkidéer.
  Besök som skulle resultera i en massa konstiga hybrider.

  SvaraRadera
 7. Kan tänka mig att det är ganska rofyllt där oxå sent på kvällen, tyst, stilla...
  Fast det är klart, klockan var ju en del när du väl var hemma igen ;-)
  Kram

  SvaraRadera
 8. Hulda, fantasi är en gåva att vårda. Tyvärr har jag lite dåligt av den varan men jag uppskattar andras.

  Handen känns inte en dag bättre i dag än operationsdagen, kanske lite värre, men dagsläget kan bero på att myggorna i går kväll hade en förkärlek för att sticka mig i den handflatan, helst i såret, som jag inte hade satt något plåster över, vilket säkert resulterade i tio bett där. Därför var handen extra svullen i morse och stygnen skar in och gjorde ont, så jag klippte upp stygnen och drog bort dom, spolade med alsol och la en kompress över. Det känns mycket bekvämare.

  SvaraRadera
 9. Mvg, mitt nästa inlägg kommernog att bestå av foton från gårkvällen och det vore bra om du kunde hjälpa till med namn och kanske rätta om jag skrivit fel.

  Hur blev du intresserad av orkideer? Kan du inte berätta om det på din blogg?

  SvaraRadera
 10. Malin, det är nog ganska tyst och stilla i den skogen även på dagtid. Frånräknat då surret från hundra millioner flugor och nästan lika många myggor. Dock inga bromsar.

  Det är egentligen inga problem att varaute hela natten eftersom det är ljust dygnet runt just nu.

  SvaraRadera
 11. Cici, jag kom för sent så Systemet var stängt men blomsterhandlaren hade öppet. Och på den vägen är det.

  SvaraRadera