En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

söndag 22 augusti 2010

Grubblerier

Nu går vi här hemma och grubblar och en av sakerna vi grubblar över är vad valparna ska heta. Det blir lite otympligt i längden att kalla dom för "Hannen" (inte otympligt i sig, mest opersonligt), "Den Vita" (korrekt i sig, hon är vit), "Breda Bläsen" (såå bred är inte bläsen, bara bredare än de andras), "Prickhuvud"  (låter som en förolämpning, men hon har en liten rund fläck mitt på huvudet) och "Pricksvans" (får mig att tänka på en bilderbok om en kanin, av någon anledning).

När man namnar hundar vill man gärna ha ett tema. Antingen ska alla namnen börja på samma bokstav och i detta fall finns det några att välja på: A efter Cillas pappersnamn Antina, C efter Cilla eller M som i Mars och Morgan, valparnas pappa.

Man kan också välja fem fristående namn i bokstavsordning, alltså från A till och med E och helst ska valparna då få namn i den ordning de föddes, alltså hannen, som var först får ett namn på A, den vita som kom tvåa, får ett namn på B, och så vidare.

Eller så hittar man fem namn på kryddor, blommor, bilmärken, filmstjärnor, popstjärnor, spritsorter, ja precis vad som helst. Samtidigt vill man undvika de vanligaste namnen, särskilt dom inom den egna rasen. Inte heller känns det så bra att använda de namn som små människobarn får.

När man som jag inte har ett kennelnamn måste man begränsa namnet till 14 tecken och använder man bindestreck får inte valparna har samma förnamn.

Går man in på en sida som heter Vovve finns där en lista på 12549 hundnamn!
Jag menar, för att använda ett slitet uttryck, hur svårt kan det vara?

Ändå går vi här och grubblar och tycker inte att vi  har hittat det där riktigt rätta, det där orginella men ändå okonstlade, lättuttalade och helst tvåstaviga.

Sen hör det till saken att valparna för det mesta får ett nytt namn av sina nya mattar och hussar!
 

20 kommentarer:

 1. Ett kärt besvär att hitta på namn åt de små sötnosarna.
  Av någon anledning gillar jag inte riktigt att hundar får människonamn. Roligare med riktiga hundnamn.
  Disneyfigursnamn kanske kan vara nåt?

  SvaraRadera
 2. Hej Cici, jag har på skoj suttit och försökt att få ihop namn, men det var svårt. Förstår att du har grubblerier.

  SvaraRadera
 3. Vilket bekymmer! Och dessutom som du säger, de flesta får ju nytt namn av de nya ägarna.
  Kanske Ett-Ann, Två-Ann osv och killen ja då blir det svårt. Nej, jag är nog dessvärre inte till någon hjälp, men lycka till!

  SvaraRadera
 4. Ja det är svårt det där med bra namn på sötnosarna, men ni kommer nog på något genialt bara ni får grubblat färdigt

  SvaraRadera
 5. Ha ha - kärt besvär... Vi gjorde det enkelt för oss, Eftersom alla valpar var svarta fick de olikfärgade band runt halsen. Sedan blev det Herr Blå, Frk Röd etc...

  SvaraRadera
 6. Imse, vissa namn tycker jag kan gå bra både bland folk och fä, men jag vet att jag reagerade när en fd granne stod och ropade "Barbro, kom får du godis". Mitt andranamn är nämligen just Barbro.

  SvaraRadera
 7. Monkan, det är inte gjort i brådrasket, men tips mottages tacksamt.

  SvaraRadera
 8. Ingabritt, kanske Primo då, och sen börja med Två-Ann. Eller dom arabiska siffrorna, wahid, etnejn, talata, arbaha, shamsa. Nja, det blev nog inte så bra det heller.

  SvaraRadera
 9. Tant Björn, ibland kan det vara för många som ska sitt orde med i laget. Hela tjocka familjen t ex.

  SvaraRadera
 10. Gubben, på något sätt ska vi nog lösa det här också. Ambitionerna är nog för höga.

  SvaraRadera
 11. Ja, kan de inte bara heta ettan, tvån osv som de kom ... om ägarna ändå byter namn, eller?
  :)

  SvaraRadera
 12. Jag var för många år sedan semesterhusse åt en råtta som hette Blåbergstippens Philip.
  Förövrigt tycker jag att det var lite läckert med de där arabiska siffrorna.

  SvaraRadera
 13. Så här gör jag när jag döper djur. Först umgås man ganska intensivt med valparna, ungarna. Det dröjer inte länge förrän man kan urskilja de olika personligheterna.
  Djur har liksom människor olika personligheter,sen döper man dem utifrån personligheterna. Då känns det bekvämt och riktigt för matte/husse.
  Djuren skiter fullständigt i vad de heter. Man bör tänka på att ge dem namn som de har lätt att skilja från de andras namn.
  Om en hund ska heta Lisa, så kan inte en annan heta Lovisa t.ex.
  Namnet bör vara kort från början, för det blir det till slut i alla fall.

  SvaraRadera
 14. Haha, visst kan det vara svårt. Förr döpte vi valparna efter sångtitlar, nu, sen första cockerkullen föddes för 1,5 år sen så kör vi på englska namn på A för försts kullen, B för nästa kull osv bara för att lättare kunna hålla koll på kullarna i framtiden...
  Kram

  SvaraRadera
 15. Tigris P, kan kan dom väl, men det känns inte som om man har ansträngt sig så där våldsamt. Namnet ska ju följa hunden genom livet ändå. Vid utställningar och andra prov är det alltid det officiella namnet som gäller.

  SvaraRadera
 16. Mvg, snart har alla utom vi människor stamtavla!
  På något vis känns det lite främmande att blanda in arabiska i en italiensk ras.

  SvaraRadera
 17. conny, nog ser man lite personlighet i valparna redan nu, fast dom bara är ett några dagar gamla, men inte tillräckligt för att det skulle kunna ge ledtrådar till namn. Cilla heter på papperet Antina och det är väl ett bra namn i och för sig, men ett trestavigt namn blir nästan alltid förkortat till ett tvåstavigt, och Tina fanns det redan en hund som hette i byn. Därför fick hon ett helt annat namn till vardags.

  SvaraRadera
 18. Malin, det är kanske det vanligaste sättet. En schäfer jag hade kom från en kull där valparna hade namn på O, som var första bokstaven i pappans namn. för säkerhets skull fick dom även en romersk etta efter själva namnet, ifall det skulle bli en kull till med O som första bokstav.
  Den första kullen jag hade fick namn som började på Ti efter mammans vardagsnamn Tiffy. Ingen av dom behöll sitt pappersnamn och båda hanhundarna fick namnet Buster, helt oberoende av varandra.

  SvaraRadera
 19. Bianco, Bianca, Blanche, Blanca, Blanco ...vit på italienska, franska och spanska ... Eller? *ler*

  SvaraRadera
 20. Cicciolina vore väl ett passande namn för den vita. Jag tänker på den där italienska parlamentsledamoten.

  SvaraRadera