En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

tisdag 7 september 2010

Höbalar


Det har varit full fart på lägdorna, nu senast var det allas vår favorit Strema som var i farten med gödsling och därförinnan var det alla höbollar som hämtades och skjutsades iväg till lämplig uppställningsplats. Många rullar är det i år, skulle tro att vår bonde är nöjd.

Höbollar kan väl inte vara så intressant att skriva om kan man tycka, men se där har ni fel. Se bara vad som passerat de sista dagarna i höbollarnas värld: 
   
Världsrekord under VM i halmbalsrullning

Nya världsmästare, både bland herrar och damer, korades på söndagen i Bollerup på Österlen. Herrklassen vanns av Johan Espenkrona från Sjöbo medan damtiteln togs hem av Maria Blåstrand från Ystad.

– Härligt. Det var riktigt spännande. Jag har aldrig provat på halmbalsrullning förut så vinsten var lite överraskande, sade Johan Espenkrona till Ystads Allehanda på nätet.
 
Halmbalarna som de tävlande ska rulla en 40 meter lång bana väger 300 kilo för herrarna och hälften för kvinnorna. Årets tävlingar var det andra världsmästerskapet i ordningen. Även förra årets tävlingar gick i Bollerup.

  
ELO-stjärna dödad - av höbal

 Mike Edwards, en av grundarna av Electric Light Orchestra, har avlidit i en bilolycka. Den 62-åriga stjärnan kom körande i sin skåpbil när en stor höbal, som kommit i rullning nerför en kulle, fullkomligt krossade bilens förarsäte. Edwards dog omedelbart.

- Vi har använt fotografier och Youtube-klipp för att identifiera offret som Michael Edwards, en av grundarna av ELO, säger polisen i Devon i sydvästra England där olyckan ägde rum, enligt Aftonbladet
Mike Edwards spelade cello i ELO under tre år innan han hoppade av bandet, 1975, för att hänge sig åt buddismen.

Det är bra att höbollarna är bortfraktade från vår lägda, dom verkar inte vara att lite på!
    
 
 

10 kommentarer:

 1. Läste om den där olyckan tidigare. Vilken maximal otur.

  Man kan visst bli världsmästare i vad som helst!

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte att han i sin vildaste fantasi hade kunnat tänka sig att livet skulle sluta på det viset.

  SvaraRadera
 3. Vilken otur, en höbal rakt över bilen. Det är nog den första olyckan av det slaget, har aldrig förut läst något liknande. Hemskt.
  Tävlingen verkar kul, men vi har aldrig sett någon sådan fast vi bor bland massor av balar :)
  Ha det bra Cici
  Monkan

  SvaraRadera
 4. Ibland, kanske till och med ofta, slutar livet väldigt plötsligt. Jag har aldrig sett en bal komma i rullning när det ligger på marken, däremot kan det ligga en och annan vid sidan av vägen på grund av slarvig lastning.

  SvaraRadera
 5. Helt otroooligt. man kan verkligen prata om att befinna sej på fel plats vid fel tidpunkt.

  Man kan visst tävla i vad som helst, funderar på att utlysa en styrketävling, lyfta järnvägsslipers och skotta fyllnadsmaterial - vi ska göra en grund till carporten och vet inte hur vi ska orka... Tävling får det bli! =)

  SvaraRadera
 6. Marianne, det var väl en strålande idè. Bara det är ett litet pris så kommer nog folk strömmande. Lite korvförsäljning och gratis kaffe så blir det succé.

  ME:s anhöriga får man beklaga, det är inte min mening att göra det till en lustig historia, bara det att livet ofta består av en rad omständigheter. Jag tror inte det är många som stakar ut sitt liv och följer det till punkt och pricka utan det är omständigheter som avgör vilken väg vi tar.

  SvaraRadera
 7. Nog var det mysigare på hässjornas tid,än nu på plastbalarnas tid.Det är ju konstigt att det inte händer fler olyckor när man ser hur balarna fraktas.

  SvaraRadera
 8. Stickmamman. håller helt med. Det händer alldeles för ofta att det tappas bollar. Det är nog inte vanligast när bonden själv kör hem dom utan när någon annan köpt en eller ett par bollar av bonden och fraktar hem dom på bilsläpet.

  SvaraRadera
 9. Är det inte jättetamponger som sticker upp ur marken? Det trodde jag.

  SvaraRadera
 10. frktjatlund. haha, det var nå´t nytt. Ta den där husbilen ut på en landsbygdsrunda så ni stadsbor får lära er lite om den verkliga världen!

  SvaraRadera