En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

söndag 19 september 2010

Valdags

      Båtfabriken i vinterskrud.

Då har man alltså varit och röstat. Vår vallokal detta val kom att bli matsalen i båtfabriken. Alla andra gånger har vi gått till bönhuset, men i år fanns det tydligen en stadga som sa att kyrkolokaler inte fick användas som vallokal. Så fånigt. Det hålls kanske två högmässor per år i vårt bönhus nu för tiden och vad jag vet finns det ingen som skulle ta illa upp över att behöva gå dit och välja.

Bönhuset i vinterskrud.
    
Nå det gick bra att gå till båtfabriken också och för en gångs skull hade det bildats en liten kö utanför dörrarna innan dom hann öppnas. Enda gångerna det brukar finnas köer att ställa sig i i Norrlångträsk är när det serveras finka den 6 juni eller hamburgare vid vårstädningen.

 
Det var vackert väder och ett utmärkt tillfälle till att träffa grannar och bekanta för en liten språkstund. Nu kunde inte jag stanna kvar så länge då jag väntade besök av ett par som skulle välja ut en valp, och dessvärre blev det ingen bild från vallokalen som jag tänkt. Kameran hade jag med mig men batteriet låg kvar hemma på laddning!

 

16 kommentarer:

 1. Där ser man, kö till finkan på nationaldagen. ;) Trevlig valvaka önskas // Marianne

  SvaraRadera
 2. Marianne, jag ser nu att det där inte blev så bra. Alltså, finka är en maträtt som är väldigt uppskatted här. Den består av ljusugnsbröd som legat i buljong och blöts upp och stekt fläsk med mycket fett. Till det kan man tillsätta smörklickar. Serveras i djupa tallrikar. Låter jätteäckligt men är jättegott.

  SvaraRadera
 3. Jaha du Cici...maträtten finka..har jag aldrig hört talas om. Däremot har jag hört talas om finkan där de låser in folk.
  Visst är det fånigt att man inte får rösta i bönhuset.

  SvaraRadera
 4. Ja, röstade gjorde vi, försökte förhindra att det obegripliga skulle hända, men hände gjorde det ändå. Fruktansvärt. Men du har rätt, vi får INTE lägga oss ner för denna lilla klick ointelligenta människor, men otäckt är det.
  Kram Malin

  SvaraRadera
 5. Hjälp...är det redan vinter...
  hajjade allt till lite....

  SvaraRadera
 6. conny, det finns nog många lokala maträtter som är okända utanför landskapsgränserna.

  SvaraRadera
 7. Malin, just så. Ge Alice ett uppmuntrande klapp.

  SvaraRadera
 8. Inger, vad bra då kanske du är ordentligt vaken nu då. Men du kanske är uppe med tuppen varje morgon?

  SvaraRadera
 9. Vi har sett det förr. 1930, i Tyskland, fick de 18 procent av rösterna. Jag antar att det är ungefär vad de har fått i en del Skånekommuner.

  SvaraRadera
 10. Anonym, vi som är lite äldre har nog ofta just det i minnet, även om vi inte har upplevt det personligen. Frågan är hur man ska få de yngre att förstå vilken farlig väg det är.

  SvaraRadera
 11. Genom att ta debatten med SD. Då hade man kunnat visa vilken orimlig politik de för. Man förväntade sig (åtminstone jag) att de etablerade partierna förstått detta. Man kan inte tiga ihjäl dem, det får obönhörligen motsatt effekt.
  Jag har flera gånger varit inne på detta, men inte många verkar ha förstått.
  I en demokrati måste man debattera med alla för att påvisa bristerna och det orimliga i den politik motståndarna för.
  Hade de etablerade partierna förstått detta och tagit debatten, hade de visat svenska folket deras rätta ansikte.
  Nu var man inte tillräckligt bevandrad i psykologi, och visste inte "hur en slipsten ska dras" och det är bara att beklaga.

  SvaraRadera
 12. Och vilka skulle man vinna över med en sådan debatt?
  Sverigedemokraternas anhängare är alldeles för korkade för att kunna ta till sig sakargument, och de lite mer begåvade har ju redan tagit ställning.
  Genom att "ta debatten" med Sverigedemokraterna skulle man bara bidra till att ge dem den legitimitet de eftersträvar.
  Kampen mot SD måste nog, tyvärr, för att vara framgångsrik till största delen föras utomparlamentariskt på det språk de förstår.
  En huvuduppgift för vänsterungdomen framöver.

  SvaraRadera
 13. Man skulle vinna över de som inte hade bestämt sig. De som funderade på om de skulle rösta på SD eller inte.
  Anonym, du är fel ute. Det är partiernas uppgift att visa för medborgarna vilket samhälle SD vill ha. Det har de fullständigt struntat i. Därför har vi nu den situation vi förtjänar.
  Utomparlamentariska aktioner tillhör inte en demokrati.

  SvaraRadera
 14. Utomparlamentariska aktioner hör i allra högsta grad hemma i en demokrati. Det är till och med inskrivet i grundlagen. Alldeles nyss sa de till exempel på TV att 20 000 människor har demonstrerat på Sergelstorg mot Sverigedemokraterna. Den som vill förbjuda sådant är fascist och bara ute efter att få till stånd en fascistisk diktatur i landet.

  SvaraRadera
 15. Anonym, äntligen lite fart på bloggen!

  SvaraRadera