En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

torsdag 21 oktober 2010

Hur ska vi ha´t?

I går var det cafékväll i bönhuset där det bjöds på kaffe och gofika. Tack för det. Jag tror att det var den kvinnliga delen av styrelsen som hade bakat och den manliga delen skötte kaffekokningen.
  
Det var tänkt att de som kom skulle kunna sitta och diskutera dels det här med bönhusets framtid, dels det här med bredbandsdragningen.

 Vi har något som kallas Wimax här i byn och det är en mast som är placerad på båtfabrikens tak som skickar och tar emot signalerna via en mottagare som brukaren har monterat antingen utomhus på väggen eller som vi, har den stående inomhus. Men det systemet har ingen framtid, trots att det har fungerat väldigt bra (i alla fall för oss), och om något går sönder kommer det inte att repareras. 
Jag hoppas att jag inte har skrivit något helt galet nu, för jag är ganska dåligt insatt i den där biten. Bara det funkar så är jag nöjd. Men som sagt, det nuvarande systemet har inte framtiden för sig, så nu är frågan om vi ska installera bredband. 
Diskussionerna gick och kartor vecklades ut och rullades ihop. Klart är tydligen att vi kommer att ansöka om bidrag (först till kvarn...) som ett första steg.
(Bilden är från mitten av april)
Och hur ska det bli med vårt fina bönhus som står där övergivet sen dagis flyttade ut? Ska vi göra det till en byagård i stället för "Affär´n" eller kan det finnas någon privatperson som är intresserad av att köpa huset och kanske använda salen till en verksamhet av något slag och resten till bostad? Nu får vi försöka gnugga geniknölarna så att det finns goda idéer färdiga till årsmötet. Det är visserligen inte förrän på Fettisdagen 2011, men tiden brukar gå fort när det gäller att komma på bra idéer. Allra först måste kyrkan säga sitt, om dom vill ha huset kan vi inte säga något om det, men det troliga är väl att dom inte vill dras med en byggnad till.

Det var en trevlig café- och diskussionskväll, och på söndag finns chansen till gofika igen. Då är det tonårsflickorna i byn som står för kaffe och tilltugg, men dom kommer att hålla till i Byagården och då gäller det att ha börsen med sig för dom har nog tänkt att få betalt för serveringen.

Vi ses väl där? I alla fall vi som bor här i byn och skulle det vara så att några utanförboende har vägarna förbi så är ni hjärtligt välkomna ni också, det vet jag!

6 kommentarer:

 1. Vi kanske skulle ta vårt pick och pack och flytta upp till er och det fina bönehuset? Vore mysigt.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Malin, inte är det helt fel. Trivs man med långa vintrar, mycket snö och korta, ljusa sommrar så är det bara att komma. Lite långt till affärer och annan service men det är också en vanesak.
  Hoppas att din dag blir bättre i dag!

  SvaraRadera
 3. Så mysigt. Samverkan, bakning, kaffe. Tänk vad man åstadkomma tillsammans. Hoppas ni hittar en lösning med huset.

  SvaraRadera
 4. epsilon, det är ju inte varje dag vi har det så där mysigt, men då och då så blir det av. Jag hoppas att jag får tid att besöka byagården på söndag eftermiddag när tjejerna har café där. Det är mycket att göra i helgen, valpspekulantbesök och 80-årsfirande.

  SvaraRadera
 5. Byagemenskap verkar trevligt, men det gäller att hålla sams. Om än gammal teknik funkar så måste man ju se framåt. Det blir nog bredband.
  Ett sådant fint hus lämligt till lite av varje.
  Kan ni inte äga en bit var - ekonomisk förening,
  har hört byar som har hembygdsgårdar tillsammans.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 6. Viola, det blir för dryga kostnader för byns ca 100 invånare med varmhållning av två gårdar, det är det som är problemet.
  Tekniken för nätet är inte gammalt men det var en försöksstudie och ansågs väl inte ha framtiden för sig av någon anledning. Det är lite samma sak där, att det kan bli ganska kostsamt med grävning av kabel, vilket vi får klara av själva.

  SvaraRadera