En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

fredag 17 december 2010

Följare

Att ha följare på sin blogg är trevligt. Det är också trevligt att bli följare på en blogg man känner att man är intresserad av, i alla fall om man får gensvar från bloggaren. Om jag märker att jag aldrig får en kommentar tillbaka kan jag uppleva att bloggaren ifråga inte är intresserad av mig och mina åsikter och då kanske jag tar bort mig som följare. Det finns en blogg jag följer utan att ge någon kommentar, men där finns det så många andra som kommenterar så jag tror inte att bloggägaren lägger märke till det.

En del bloggare lägger in tävlingar på sina bloggar och dom blir ofta populära och ger många följare. Själv försöker jag hitta bloggar där jag känner att jag har någonting gemensamt med den som skriver och det finns flera fina bloggar med förvånansvärt få följare.


Emellanåt dyker det upp nya följare till min blogg och då blir jag glad, men jag känner inte att jag har behov av att ha hundratals följare, att det skulle ge min blogg en hög status på något vis. Däremot händer det att det dyker upp följare där jag har känslan av att personen i fråga egentligen är ute efter att ragga egna följare. Varför är en spansk bonsai-  tillika trädgårdsexpert  intresserad av att följa min blogg? Eller en stresskonsult? Ingen av dom har någonsin kommenterat mina inlägg och jag tvivlar på att dom är inne och läser dom överhuvudtaget.

Och vem (vad?) sjutton är Tomas borg, som aldrig skrivit en kommentar, inte lämnat sig bloggadress och inte går att maila till om man inte är medlem (i vad framgår inte)?!  Det väcker både nyfikenhet och är lite skrämmande. 


I dessa julstressens dagar brukar jag ta mig tid att titta på årets adventskalender på svt, Hotell Gyllenen  Knorren. Det är länge sen jag följde någon adventskalender men årets upplaga tycker jag är riktigt bra!
38 kommentarer:

 1. Hej Cici, jag håller med dig om allt du skrivit, samtidigt som jag känner mig skyldig.
  Men de sista två månaderna har jag inte varit så flitig med egna inlägg samt att kommentera andra bloggar. Det har några speciella förklaringar som jag inte tänker ta upp här, för det är av personliga skäl.
  Men jag ska bättra mig, lovar.
  Samtidigt vill jag ändå säga att alla bloggar kan man inte kommentera, ämnet tilltalar kanske inte just, eller man är inte insatt i ämnet. Då kan jag inte kommentera bara för det ska kommenteras.
  Ha det gott
  Monkan

  SvaraRadera
 2. Håller med dig!

  Jag har varit dålig på att kommentera på slutet, vilket har sin förklaring, men jag håller ett öga på mina favoritbloggare :-)

  Tycker m dina bilder och tankar!

  Kram <3

  SvaraRadera
 3. Så är det! Livsbloggarna är kul att följa och inte har bloggens kvalité någt med antalet följare att göra. Så jag är som du glad över mina tappra följare, bl a dig. Och har inget som helst behov av att ha massor av följare. Har samma fundering över ett par följare, men jag struntar i dem. OK, jag kan avslöja vem tomas borg är... känner henne nämligen, det är bloggen med adressen Ur led är tiden. Så henne, Selma, behöver du inte vara rädd för, hon har ingen egen epost adress och använder därmed mannens, så det är lugnt!
  Annars så kommenterar jag inte jämnt, dock läser jag alla inlägg, men ibland gör min skugga (sjukdomen) svårt att få ihop orden.
  Hulda

  SvaraRadera
 4. Monkan, ibland får man bara ingen inspiration och då är det som du säger att man ska inte kommentera bara för sakens skull. Nu har jag bloggat i snart ett år och kan se att både inlägg och kommentarer går i vågor, precis som allting annat här i livet.

  SvaraRadera
 5. Hej Cici
  Du är en flitig följare av mina bloggar.
  Tyvärr är det inte allt jag kommenterar fast jag är inne och tittar på din blogg ofta.
  Ha en fin adventshelg
  Nisse

  SvaraRadera
 6. jag har börjat ta bort en del bloggar från min lista, dels de som slutat skriva och dels de som jag aldrig är in på....snart ska jag rensa igen....
  Faktum är att jag funderar på att radera bort mig själv....

  SvaraRadera
 7. Pennelina, din blogg var en av dom första jag blev följare på. Jag känner att jag har varit en lite halvdan kommentator där på sistone, men jag gör som du, jag läser och följer med.

  SvaraRadera
 8. Ja, det här med kommentarer på bloggar är uppe bland då och då. Men man har ju inte förbundit sig på något sätt när man börjar en blogg. Visst är det roligt att få en ny följare på bloggen men när jag ser att hon 123 följare på sin blogg så förstår jag inte, så som du säger, vad hon har för intresse av min.
  De flesta av oss vill nog hitta bloggar som är intressanta både att läsa och titta på. Någon slags ömsesidig kommunikation kan uppstå. Vi har olika mycket tid - eller intresse - att lägga ner på bloggandet. Jag är lite av periodare när det gäller kommentarer. Jag läsar allt, som de jag följer, skriver men det kan ibland bli flera dagars inlägg på en gång.
  Ibland är det något på gång hos en bloggvän, som när du väntade valpar (Cilla så klart)och då kikade jag in innan jag gick till sängs, men det kanske var dåligt med kommentarerna, jag kommer inte ihåg.
  Nu satte jag mig en stund vid dator för att vila mina ben, det har varit en jobbig dag.
  Vi ska titta på TV ikväll. fredagskvällarna med På spåret tycker vi om.
  Egentligen är det ingen kommentar på din blogg att jag är trött och skall titta på TV. Det är kommunikation.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 9. Hulda, men så bra att du kunde tala om vem Tomas borg varI Nu ska jag gå in på hennes blogg och se vad hon skriver om.

  Det var ett tag nu sen du skrev om Lilla Vargen men han går väl i väntans tider, han som alla andra. Julväntan. alltså.

  SvaraRadera
 10. Nisse, jag såg att du tar paus nu på en av dina bloggar. Har du också mycket att stå i så här för jul, kanske? Jag kan också vara lite dålig på att kommentera, det vet du.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 11. Inger, det vore verkligen tråkigt om du tog bort dig! Från bloggvärlden menar jag. Du som är min mentor. Ta en paus i stället och vänta på att suget ska komma tillbaka. Man kan läsa ganska ofta att folk lessnar på att blogga, och så håller dom upp ett tag, men rätt som det är kommer dom tillbaka.

  SvaraRadera
 12. Viola, nej man har absolut inte bundit upp sig att kommentera bara för att man är en följare. Det händer så mycket annat i levande livet som kan vara så mycket viktigare. Det tror jag nog att alla bloggare förstår. Däremot kan man bli orolig om någon som bloggat väldigt flitigt plötsligt blir alldeles tyst.
  Tack för dina fina Indienreportage.
  Förresten så är hon som har bloggen Fröken Tjatlund också i Indien nu och bloggar om sina upplevelser.

  SvaraRadera
 13. Håller med i det du skriver.

  Jag läser några bloggar,kommenterar ibland vissa av dom.(Står inte som följare hos någon för jag vet inte hur man blir följare.)Sedan tar det ganska mycket tid när man inte är så bra.
  Det är intressant att se från olika delar av landet hur stor skillnaden är under årstiderna.
  Det finns många jätteduktiga bloggare.
  Jag gillar ju allt om handarbete också som är kul att kolla på.

  SvaraRadera
 14. Hulda, igen. Nu har jag så att säga gått runt i cirkel. Hennes blogg heter Blommor och annat och där är jag ju redan följare. Tänk så tokigt det kan bli. Men nu vet jag.

  SvaraRadera
 15. stickmamman, det finns ju många bloggar som är specialiserade på ett särskilt område, veteranbilar, pyssel, trädgård osv. Sälv tycker jag det är roligast att följa "vardagsbloggar" och några skrivarbloggar.
  Vill man bli följare är det bara att klicka på det lilla märket "Följ" som står ovanför det små bloggikonerna och följa instruktionerna och till slut logga ut. Klart.

  SvaraRadera
 16. Ha! Du skriver saker som jag tänkt många gånger. Själv tänker - känner - jag mig rätt noga för innan jag lägger till mig som följare hos någon. Att jag inte blivit följare här hos dig förrän nu beror helt på hjärnsläpp. Vete tusan hur jag missat det :o/ Däremot har det hänt att jag plockat bort mig själv hos andra, när jag efter ett tag upptäckt att bloggen inte motsvarar det första intrycket.

  På min egen blogg har jag f.ö. gjort flera intressanta noteringar. Bl.a. duggar det tätt med regelbundet återkommande besökare, som varken är följare eller någonsin lämnar en kommentar. Ålrajt, om det är så de vill ha det, så vassego! Men lite konstigt är det, det tycker jag faktiskt.

  Att jag är rätt usel på kommenterandet för tillfället har sin förklaring, som du vet. Bara bokf*nskapet blir färdigt kommer bättre tider! :oD (Kul att du gillade titelbytet, by the way. Orsaken var exakt den du själv nämnde!)

  Nu dags att vila fötter och rygg efter en lång dag, som började 05:30 *gäääsp!* Ha en fortsatt trevlig fredag och ett nollstressat veckoslut ;o)

  SvaraRadera
 17. Visst är det kul att ha följare - eller att följa en blogg vars skribent skriver och fotar det som ligger mig varmt om hjärtat. Gensvar är viktigt. Jag kan kommentera några gånger, men får jag inget gensvar så tar det stopp där. Då förstår jag att det jag skriver om eller kommenterar inte är av vikt eller intresse.

  Sedan kan man inte kommentera allt. Ibland tassar jag in och läser utan att lämna spår. Det syns ju oftast ändå att jag varit i farten - lite tröttare än vanligt kanske.

  Hur som helst så är det härligt med nyfunna bloggkompisar - som du t ex!!!

  SvaraRadera
 18. Stjärnkraft, det är ju frivilligt om man vill bli följare eller ej och alla vet kanske inte hur man blir det. Så länge inte någon använder min blogg för att lufta sitt dåliga humör eller attackera andra bloggare så får dom då göra som dom vill.
  Jag har inga som helst problem med att Solveig fortsätter sina eskapader ett tag till, men jag kan tänka mig att det tär på författarens krafter.
  Trevlig helg, med eller utan rostade grönsaker.

  SvaraRadera
 19. Beppan, det här blev nästan som en mindre marknadsundersökning och de flesta verkar rörande överens. Man har en blogg för att man vill komma i kontakt med människor som berättar om sina liv, vardagar som helger, och som man kan utbyta erfarenheter med. Medmänsklighet med andra ord.

  SvaraRadera
 20. Självklart vill jag känna någon slags samhörighet för att följa en blogg. Än så länge har jag inte sett till några 'mysko' följare som jag behöver grubbla över hos mig ;)

  Jag stannar hos dig, så länge jag får vara med!
  Stora famnen!

  SvaraRadera
 21. Gökboet, du är så välkommen att stanna här, och jag tittar så gärna in till dig och pälsklingen.

  SvaraRadera
 22. Hejsan

  Håller med dig fullt och helt. Samtidigt vill jag flika in med att intressanta bloggar får oftast få följare och korta ointressant intetsägande får många....men vi är olika och tänker olika..men ändå.....

  SvaraRadera
 23. Läser alltid hos dig, ibland får man kanske inte till nån kommentar. Du har alltid nåt intressant att ta upp tycker jag. Men jag kommer att hänga med.
  Kommer att skriva tårtreceptet i min blogg.

  SvaraRadera
 24. Skånegrabben, jag håller med dig om att det finns många fina bloggar som har få besökare. Jag tror att bloggar ska gå fort att läsa och kräva korta intetsägande svar för att bli "populära". Vilken tur att vi får göra som vi vill, skriva kort eller långt, vare sig det är kommentarer eller inlägg. Eller helt hålla oss utanför.

  SvaraRadera
 25. epsilon, jag läser ofta igenom dom bloggar jag har på min lista och går tillbaka senare under dagen, eller dagen efter och lägger en kommentar. Ibland vill jag tänka över inlägget en stund, ibland har jag helt enkelt inget att säga i frågan eller så tryter inspirationen. Det är ju också en fråga om vad som händer för övrigt, man har ju ett liv också!

  Vad bra att du lägger ut tårtreceptet för det lät spännande med en tårta utan mjöl!

  SvaraRadera
 26. Jag har försökt att fixa tomas borg, jag ändrade den till SELMA med en bild på vår katt. hoppas att du inte behöver vara rädd mer. Jag skriver svar till dig ibland när jag hinner eller jag tycker något. Jag är inte så duktig på datorn som andra. Jag är lite rädd för att trycka på knapparna, men det blir bättre.

  SvaraRadera
 27. Jag har fått en följare från BRASILIEN som jag inte fattar varför han följer mig" marivan" jag vet inte hur man tar bort honom som följare. Så om jag visste det skulle jag radera honom som följare.

  SvaraRadera
 28. Jag glömde att min blogg heter ju BLOMMOR OCH ANNAT.SELMA

  SvaraRadera
 29. Selma, jag har förstått till slut vem som stod bakom Tomas borg och du ligger ju redan på min blogglista under det rätta bloggnamnet.
  Vi är många som är nybörjare vad gäller datorer, men man lär sig lite mer för varje gång man är inne.

  Däremot kan jag inte tipsa dig om hur man tar bort en följare. Det är väl egentligen inget problem med att dom ligger där, man kan väl säga att dom lagt in en liten annons för sina egna bloggar, att besökare på din blogg blir nyfikna på vem det är och går in och kollar. Men det är klart att om t ex en främlingsfientlig bloggare lägger sig som följare, då känns det inte så bra.
  Kanske det finns någon som kan tipsa oss om hur man tar bort en oönskad följare?

  SvaraRadera
 30. Ja det är nog så att man inte vill ha några följare som man inte känner till. Jag ska forska vidare på hur man tar bort marivan. Jag vet inte om man liksom kan ta bort och sedan vänta på att någon börja följa en igen. Jag tror inte att man kan radera och sedan få tillbaka det där med följare. Men dottern kommer på julafton kanske hon vet hur man gör. De unga är ju bättre på att trycka på knapparna.SELMA

  SvaraRadera
 31. Jag börjar bli lite tjatig nu, men det är roligt när man kommer på lösningen på att ta bort följaren.man blockerar.selma

  SvaraRadera
 32. Selma, jag gick in på Huldas blogg och såg vad du skrivit där. Alltså: instrumentpanel - gön gubbe(Följare)- klicka på aktuell följare - välj blockera.
  Tack, tack, så bra att du kune hjälpa mig med det.

  SvaraRadera
 33. Hej Cici!
  Kul att du hittade till min blogg. Jag ser att du har några av mina gamla bloggvänner i listan. Jag har bloggat sen 2008 men hade en paus eller två... Det du skriver om kommentarer och följare: Jo, jag har alltid varit nyfiken på vem som läser det jag skriver och tyckt att poängen med bloggandet är just kommunikation med sina läsare/bloggvänner. Sedan finns det alltid sådana som bara läser men säger inget. Det behöver inte vara dåligt det heller. Det är som i fikarummet. En del säger alldrig någonting. Men jag skulle inte ha hjärta att slänga ut dem bara för att de sitter tysta och lyssnar. De kanske är blyga eller har dålig självförtroende och tror att andra skulle tycka att de är bara dumma om de säger någonting. Jag hoppas alltid att jag kan få sådana människor att våga säga någonting också.
  Ha det gott!
  Heidi

  SvaraRadera
 34. Heidi, nej inte slänger jag ut någon bara för att dom inte kommenterar, men det finns ett mönster där man kan se att det egentligen är en slags smygreklam och det är en sådan följare jag har tagit bort i dag.
  Jag vet att det är flera som läser min blogg men inte har lagt in sig som följare för det. Det är personer i min by med omnejd och dom kan komma och ge mig muntliga kommentarer. Det är kul det också.

  SvaraRadera
 35. Ojojoj vilken reaktion du fick på ditt inlägg. Kul! Min lilla hund är en aussie och är det klokaste som finns. Det säger förstås alla om sin hund, men jag har lite att jämföra med efter en lång rad retrievers och annat.Det är mycket vi måste bokstavera för att hon inte ska förstår vad vi pratar om och hon kan namnen på alla sina leksaker.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 36. jag googlar varje dag på nisses funderingar - och ser vad nytt han lagt ut på sina bloggar - varje dag går jag oxå in på cici's blogg och kollar vad nytt hon lagt ut där och vad hon berättar om sitt liv - dvs ditt liv cici! - även om jag inte kommenterar - så håller jag koll - tro inte annat!

  SvaraRadera
 37. Kerstin, ibland är det svårt att beräkna vilken reaktion ett inlägg får. Det här inlägget skrev jag då jag hade grubblerier över vem följaren Tomas borg kunde vara, vilket visade sig vara bloggen "Blommor och annat" som jag redan hade på min blogglista.
  Får många år sen stod jag i kö för att få en aussivalp. På den tiden fanns det två uppfödare i Sverige och den ena var jag inte intresserad av och den andra fick bara två valpar. Så det blev en schäfer för mig i stället den gången.

  SvaraRadera
 38. Marianne Johansson, roligt att höra att du fortfarande läser min blogg. Du är ju faktiskt en av mina första följare även om förhållandet sen blev lite komplicerat.

  SvaraRadera