En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

lördag 1 januari 2011

Nyårsbesök

Nyårsafton tillbringade vi i Lycksele tillsammans med äldste sonens familj inklusive svärföräldrarna som bilat hela vägen från Moskva för att tillbringa några dagar med dottersonen och hans föräldrar. Girlangen somhängts upp i taket säger Gott Nytt År.

Nyårsafton är ju den stora helgen i Ryssland. Då sitter man i timtal vid det dukade bordet, äter och dricker och har det trevligt. Vi blev serverade ett slags ryska tortellini, korv och kött från Vitryssland, ryskt sillsallad och en massa annat gott. Till det drack vi öl, vin eller vatten och så skålades förstås.


Innan tårta och frukt dukades fram knackade det på fönstret och barnbarnet Leo visste genast vad det betydde, så han sprang till ytterdörren och kom in med en vit filtstövel full med små paket som Fader Frost lämnat där ute. Fader Frost är alltså den ryska jultomten och han ser ut som vår förutom att han har blåa, inte röda kläder, och så kommer han på nyårsaftonen.

Svärdotter N förklarade att på nyårsaftonen uppträder alla de bästa ryska artisterna på tv med mycket festligheter och att den svenska varianten var tämligen lågmäld och lite avslagen. Särskilt efter tolvslaget då det visades en svensk långfilm med det käcka namnet "Hotet" efter det att nyårsuppträdandet på Skansen var över.

Vi fortsatte i alla fall med champagne och mera mat och prat. Prat som för övrigt blir ganska invecklat då sonen eller svärdottern måste agera tolk hela tiden. Men det går.

En promenad på nyårsdagen kändes uppfriskande efter allt vi stoppat i oss kvällen före och temperaturen var ganska behaglig med ca 10 grader minus och vindstilla. Leo fick användning för sin nya (begagnade) snowracer i läckra neonfärger som de vuxna turades om att springa med, för fort skulle det gå och helst med många tvärsvängar.


K och jag packade in hundar och bagage för hemresa innan det blev mörkt. Det kan vara mycket renar på vägen om man har otur och dom är alltid lättare att upptäcka i dagsljus. Älgarna, däremot, är alltid svåra att upptäcka i tid, men denna hann jag se och varna chaufför K för. Ser ni den?

Den kom tvärt nerspringande från höger slänt, sprang rakt över vägen och försvann uppför den vänstra slänten med några språng.
Så hade vi turen med oss denna dag också.


Hem kom vi, helskinnade, och oavsett var man har varit eller hur trevlig bortavistelsen var, är det alltid skönt att komma hem till sitt eget.

Men i morgon börjar Anatoli och Evgenia sin hemresa och den är betydligt längre än vår. Först ner till Umeå, sen båten över till Finland och sen 150 mil landsvägskörning i snö och mestadels mörker. Jag håller tummarna för att dom också kommer hem välbehållna.


  

20 kommentarer:

 1. Det var en trevlig nyårsafton ni hade. Visst kan det vara svårt när språket inte passar men jag vet av erfarenhet att det kan bli trevligt ändå. Lite jobbigt för översättarna kanske det kan bli. Härligt med annorlunda mat och seder.
  Vi sörlänningar har hört talas om alla renar som springer på vägarna uppe i norr. (Tänkte på korna i Indien). Tur att ni såg älgen.
  Tack Cici för alla trevliga kommentarer under året som gått. Jag har en känsla av att jag periodvis inte är så flitig att kommentera, men bloggandet måste bli så det passar in i tidsschemat.
  Jag har kravlat mig ur sängen i dag, men känner mig som - hun i brunn med locket på - ett uttryck som mormor hade. Det blir nog viloläge igen med boken om hundraåringen.
  Jag minns att du skrivit om boken men inte vad. Jag ska inte tjuvtitta.
  Inlägget du hade om vad som du inte skrivit om -mycket tänkvärt. Vi behöver tänka till ibland.
  Ha en bra fortsättning på det nya året.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 2. Visst är det härligt att få träffa människor från andra länder och få ta del av andra seder och bruk. Intressant och givande på många sätt.
  Ni tycks ha haft en alldeles underbar nyårsafton.
  Att vara ute på vägarna i vintermörker och snö kan ha sina svårigheter. Är det dessutom renar och älgar ( jösses, vad snabb du varit med kameran !) i farten måste man ha "ett öga i mars och ett i november" för att inte missa vad som rör sig i skogskanterna. Renar har vi naturligtvis inte här i trakterna men rådjur och älgar har vi gått om och man måste verkligen se upp .. de har inte så stor respekt för trafiken .
  Ha en god fortsättning på det nya året !

  SvaraRadera
 3. Vilken spännande nyårshelg du haft!

  SvaraRadera
 4. Vad trevligt att få äta annorlunda mat från Ryssland, du får helt enkelt gå en kurs i ryska så att du kan prata med dem. De är så graciösa älgarna när de glider över vägen. selma

  SvaraRadera
 5. Låter som en mycket bra nyårsafton. Det ryska köket påminner lite om det polska och där finns mycket gott att hämta. Vilken tur att du såg älgen! En sådan vill man inte krocka med.

  SvaraRadera
 6. Men vilken härlig och något annorlunda Nyårsafton! Långväga släktingar från Ryssland låter roligt och spännande även om vissa språksvårigheter kan uppstå. Fantasin och kroppen fick flöda fritt ;-) HÄRLIGT!

  God fortsättning Cici!

  SvaraRadera
 7. Vilket annorlunda nyårsfirande. Intressant att ta del av andra länders sätt att fira nyår!
  Tack för denna inblick i din nyårsafton.
  Älgar var jag van vid de 18 år jag bodde i Umeå - vi var ofta och reste ute i länet.
  Du skriver att de ska bila "ner" till Lycksele.
  Hur långt upp ligger ditt hem?
  Tack för året som gått o alla dina fina kommentarer!
  kram

  SvaraRadera
 8. Viola, hoppas att du haft en lugn och vilsam dag med boken som sällskap.
  Du är nog inte ensam om att vara "periodare" på bloggarna, och det är inte alltíd som tid och lust till kommentarer infinner sig. Jag blir glad dom gånger du har tid att titta in till mig!

  SvaraRadera
 9. strandskatan, det är inte att begära att djur ska förstå sig på trafiken, utan det är nog vi som färdas på vägarna som får se upp. Maken har krockat med en älg på E4:an en gång och den nya bilen blev i det närmaste totalkvaddad. Maken klarade sig oskadd tack vare att framrutan höll (tack SAAB) men den stackars älgen blev tvungen att avlivas. En av sönerna har krockat med ett rådjur och nuddat vid en ren, så nog ska man ta det försiktigt på vägarna.

  SvaraRadera
 10. Inger, det var trevligt och första gången vi firade nyår tillsammans. Annars har vi ju träffats flera gånger och jag kan meddela att dom gillar surströmming, särskilt hon.

  SvaraRadera
 11. Selma, jag har föreslagit den snart fyraårige sonsonen att han ska lära mig de ryska orden han lär sig efter hand, men han har sprungit ifrån mig för länge sen.
  Älgar är fantastiskt vackra djur.

  SvaraRadera
 12. Tant Grön, jag tycker det är spännande att prova på ny mat. Sen är det ju inte säkert att man gillar allt, men det mesta är faktiskt väldigt gott. Nuförtiden är svenskarna också mer vana att äta mat från olika länder. Annat var det då jag växte upp!

  SvaraRadera
 13. Gökboet, tyvärr är ju inte ryssar i gemen särskilt bra på engelska, inte de som är lite äldre i alla fall. Men det fördes många och långa diskussioner om både det ena och det andra under nyårskvällen. Som tur är talar sonen flytande ryska efter att ha bott i Moskva i fyra år. Det har säkert hjälpt hans sambo att snabbt lära sig svenska också.

  SvaraRadera
 14. Kajsastina, dom skulle bila ner till Umeå från Lycksele. Själva bilade vi upp till Norrlångträsk då vi skulle hem, och Norrlångträsk ligger cirka fem mil nordväst om Skellefteå.
  Tack för att du läser och kommenterar min blogg.

  SvaraRadera
 15. Trevligt med "internationellt" nyårsfirande! Och så får man ju ta till sig det man vill av sederna och maten - plocka guldkornen!

  SvaraRadera
 16. Beppan, det blandas och ges i släkten. Maken är uppvuxen i Västerbotten, jag i Stockholm, våra barn både här och där. Barnens respektive kommer från Göteborg, Moskva och Byske.

  SvaraRadera
 17. Vad roligt och annorlunda att få fira ett ryskt nyår! Låter mysigt att sitta runt bordet i många timmar, umgås, äta och dricka gott.
  Hjälp vilken hemresa svärdotterns föräldrar hade, hoppas även deras gick bra!
  God fortsättning!

  SvaraRadera
 18. Härligt nyår ni haft. Nya rätter och nya kontakter. Vi har varit hos min syster o svåger och firat med samma mat och människor som i alla år sen 1979. Trevligt det också. Här nere har det regnat och sen frusit igen så nu varnar radion för älgar på vägarna. Man får ha en bra bil och en lätt gaspedalfot.

  SvaraRadera
 19. Malin, det var mycket trevligt och alldeles lagom för oss som inte är så unga längre.

  SvaraRadera
 20. epsilon, det var inte dåligt att kunna hålla fast vid en tradition så länge.
  Halka är inte kul, då ska du ha Icebugs på fötterna, eller i alla fall dubbar av något slag. Brutna lårben är inget att stå efter.

  SvaraRadera