En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

måndag 3 januari 2011

Vanlig måndag, film och "Bara en Pärla"


Alla helgdagar gör mig alldeles dagvill, men nu har jag förstått att det är måndag i dag och en alldeles vanlig vardag. Men det varar inte så länge, vardagarna alltså, för på onsdag är det dags igen. Trettondagsafton. Det är då man ska på bal enligt talesättet. Jag vet inte hur vanligt det är men själv har jag bara provat på det en gång i hela mitt långa liv.

Den gången var det Skellefteå Kraftverk som bjöd de anställda på baluns. Det var inte jag som var den  anställda det var maken. Vad jag minns av den aftonen var att det var 30 grader kallt och svårt att få tag på en taxi då vi skulle hem. Jag kommer också ihåg att jag var övertygad om att jag skulle få höra på nyheterna att flera ungdomar hittats ihjälfrusna i snödrivorna mitt inne i Skellefteå. De yngre blev nämligen otåliga på att vänta på bilskjuts och knallade ut i kylan iklädda tunna festkläder. Men det rapporterades inte om stelfrusna kroppar vare sig i radio, tv eller lokaltidningen, så det gick väl bra trots allt.

Men som sagt, det är måndag i dag och förutom att dottern med pojkvän går och väntar på besked om en andrahandslägenhet i Stockholm, så har det inte hänt så mycket här hos mig. Maken har skottat av altantaket och jag har tagit en skogspromenad till Hundtjärn i sladdriga skoterspår. Och så har jag tittat på en film jag lånat av yngresonen:

Tecknad film dessutom och den var riktigt bra. Ingen barnfilm utan en vuxenfilm och ganska annorlunda. Replikerna var inte många men det var helt ok ändå. Den blev Vinnare Juryns Specialpris Cannes Filmfestival 2003.

Jag har läst ut boken jag fick av bloggvännen Marianne (solangen.blogg.se), "Bara en pärla" av Karina Johansson. Det är hennes debutbok, en deckare får man väl kalla den.  Själva historien är spännande, särskilt mot slutet, men språket behöver mogna, det är lite kantigt med en del syftningsfel och ibland något ord som helt enkelt fattas ("Nu tänker gå rakt på sak"). Vid ett tillfälle när Emma, bokens huvudperson går ensam hemma och det ringer på dörren så är det Stina som öppnar för besökaren.  Boken skulle behövt en noggrannare genomläsning innan den gick i tryck. Dessutom är det onödigt många personer att hålla reda på, jag har räknat till 37 stycken.

Men jag tycker boken är läsvärd och författaren bör uppmuntras att fortsätta. Vilket hon verkar ha planer på om man ska gå efter bokens allra sista replik.
32 kommentarer:

 1. Vardag=skönt, åtminstone några dagar. Vacker bild på domherrar, det ser man inte här. Kul hade jag som barn för på Trettondagsafton var det stor julgransplundring på Stadshotellet i Västerås.
  Kul att läsa nyutkomna böcker och jag tycker det är jättebra att du ger konstruktiv kritik också.
  Själv blir jag med barnbarnskillarna på trettondagsafton då föräldrarna ska på fest, men det ska bli kul.
  kram

  SvaraRadera
 2. Skulle absolut inte vilja gå på bal....nä nu är det de vanliga dagarna som hägrar....

  SvaraRadera
 3. Redan ordet "trettondagsbal" väcker barndomsminnen till liv för mig! Här i Mariehamn på Åland fanns det nämligen förr om åren två festligheter av dignitet i staden: den ena var trettondagsbalen och den andra kultändarhippan, den senare anordnad av eleverna som studerade till maskinmästare (fartygsingenjör heter det visst hos er i Sverige). Tyvärr försvann båda partajtillfällena innan jag hann bli vuxen och "krogmyndig", men mina föräldrar pratade ofta om hur roligt det brukade vara, och mamma speciellt om hur trevligt det var att få klä upp sig riktigt fin. Långklänning skulle det vara till balen, om jag inte missminner mig.

  SvaraRadera
 4. Ja men det var ju en hel del att rapportera kring. Kylan som gav rödknottriga ben under de inte alltför värmande nylonstrumporna minns jag med en rysning. Fint skulle det va´. Gott nytt år till dig Cici.

  SvaraRadera
 5. På tal om böcker - hittade ytterligare en av mig oläst Arto Paasilinna. Jag bara älskar hans mänskligt tokiga och varma humor. Men det var pocketerbjudande köp 4 betala för 3! Varför går jag på det tricket om och om igen... Ytterligare tre böcker att tvinga sig på, nja inte alla, Håkan Nesser kan jag nog förlika mig med :D

  Häligt nyårskort på jyckens blogg!

  SvaraRadera
 6. Jag fastnade sååå för bilden med Domherrarna att jag nästan glömde av att fortsätta läsa inlägget! Typiskt mig.... kan bara koncentrera mig på en sak i taget!

  SvaraRadera
 7. Jag känner igen kylan och festkläder. Det var väl inte bal precis men fin skulle man vara och framför allt tunnklädd. I min ungdom skulle ingen komma på att dra på sig några överdragsbyxor och mössor visste vi inte vad det var.
  37 personer att hålla reda på i en bok - jag hade nog slutat att läsa vid 20.
  Jag ska väl tala om att vi ska på trettonaftonsbal på onsdag. Det är i konserthuset. Först är det mingel och sen konsert av Västerås Sinfonietta och därefter middag med dans. Jag har lite feber ikväll men känner mig inte sjuk. Hoppas att vi kan gå. Vi bor 5 minuters promenad från konserthuset så jag hinner inte frysa.
  Vilket fint foto du visar. Vi har inga domherrar här fast vi har träd runt omkring oss.
  Ha en bra vecka.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 8. kajsastina, domherrarna har jag fotograferat genom köksfönstret. Vi har satt upp ett fågelbord där och då kommer ofta domherrarna i flock för att äta.
  Du får väl ordna en julgransplundring för barnbarnen, med eller utan gran att kasta ut. Ni kommer säkert att ha det trevligt tillsammans.

  SvaraRadera
 9. Inger, vad ska du på bal att göra, du har ju redan fått prinsen och halva kungriket!

  SvaraRadera
 10. Nina, det är nog roligare att gå på dylika tillställningar då man vuxit upp på orten och känner de flesta. Som inflyttad från södra delen av landet, är det betydligt roligare att ha anspråkslösare fester här i byn, bland känt folk. Vi kanske skulle anordna en trettondagsbal här i byn till nästa år? Hm. Kanske något att ta upp på nästa styrelsemöte.

  SvaraRadera
 11. Ingabritt, benen var rödknottriga i Stockholm också. Jag tror inte ens man hade vinterstövlar på sig då utan vinglade omkring på skor med sylvassa, höga klackar och spetsigt tåparti.

  SvaraRadera
 12. Gubben, om det nu skulle råka sig så att du inte mäktar med alla fyra så är böcker alltid en bra att ge bort i present.
  Jag gillar också Paasalinna och hans otroliga och inte så trovärdiga berättelser. Men jag kan inte läsa flera av dom efter varandra, jag behöver liksom få fötterna på jorden mellan varven.

  SvaraRadera
 13. Gökboet, du får väl titta på bilderna först och läsa texten sen. Eller tvärtom ur man nu vill ha det. Kul att du fastnade för våra gårdsfåglar i alla fall.

  SvaraRadera
 14. Viola, jag hoppas verkligen att du är frisk nog att kunna gå på festligheterna på onsdagen.

  Jag har påpekat för mina nära att det är ett väldigt lämpligt mode i vinter, i alla fall här uppe. Alla ungdomar har tjocka vintermössor på sig i år och pösiga täckjackor. Jättebra för dom!

  SvaraRadera
 15. Jag har aldrig varit på bal men jag har på senare år känt att det vore roligt, att en gång i mitt liv få klä upp mig, riktigt ordentligt, med håruppsättning och smink och vacker klänning...

  Vad säger skoteråkarna när du går i deras spår? Här blir skidåkarna skitsura vilket innebär att medan det är snö så kan vi inte överhuvudtaget gå i spåret.

  SvaraRadera
 16. Ja gode värld som man frusit i nylonstrumpor före strumpbyxornas tid. Höfthållare, strumpeband, kliande yllebyxor inte saknar vi dem men en trettondagsbal vore inte så dumt.

  SvaraRadera
 17. Ett riktigt julträd med alla domherrarna! Ja förr var man alltid frusen men vacker, nu är man både vacker och varm (fniss).Här är det -3 i dag. Stora skillnader i vårt avlånga land.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 18. ja bilden med domherrarna! - du har förmåga att fånga sånt som är vackert cici!

  SvaraRadera
 19. Huvva! En nyårsnatt med -30 frös nylonstrumporna fast på min systers lår, så hon fick ligga i badkaret och tina upp. Skulle ha kunnat vara jag för några år sen, nu är man förståndigare!? Jag tycker det var bra synpunkter du gav "Bara en pärla", Karina uppskattar att man är ärlig och ger konstruktiv kritik. Själv har jag inte läst färdigt men ska ta tag i den under helgen - hoppas jag.

  SvaraRadera
 20. Mmmmm. Bal! När jag pluggade på folkhögskola hade vi Herrgårdsbal varje höst. Det skulle väl då varit på trettondagen men då hade vi ju jullov. Härliga och roliga minnen har jag i alla fall!
  Håller tummarna för att det ordnar sig med boendet för dottern!!! Det gjorde ju det för oss och det är skönt. Jag hejar på!
  Kram

  SvaraRadera
 21. Malin, kanske har de flesta av oss kvinnor drömt om att någon gång få klä upp oss i en riktig askungeklänning, en sån där med lager på lager av vackra tyger, med spetsar och band och ett halsband av äkta pärlor.

  Skoteråkarna har ingen ensamrätt till skoterspåren, här samsas vi alla kategorier. Däremot skulle jag aldrig få för mig att börja trampa i ett preparerat skidspår. Men sådana finns i mera civiliserade trakter.

  SvaraRadera
 22. epsilon, jag kom just att tänka på mameluckerna som dök upp på 60-talet. Dom var lite fräcka och ganska praktiska på den tiden då man inte som flicka/kvinna fick gå i långbyxor på kontoren.

  SvaraRadera
 23. Kerstin, vi har haft ca 17 minus i dag. Inte väder för några längre skogspromenader med andra ord. Det finns ett uttryck som säger "Trettondagsbliá" men det kommer nog inte att stämma i år. Heller.

  SvaraRadera
 24. Marianne Johansson, jag blir alltid glad om det är något som tilltalar dig på min blogg, det vet du.

  SvaraRadera
 25. Marianne, antagligen är det erfarenheterna som gör en lite klokare med åren. Bara inte din syster fick några bestående men!

  Jag hoppas att inte Karina tycker att jag är för negativ i min kritik. et ska bli intressant att höra vad du tycker, om du nu kommer att skriva om den.

  Läste förresten ditt inlägg på Sunnebloggen. Det var en bra start tycker jag!

  SvaraRadera
 26. Cina, en bal med människor som känner varandra är säkert en mycket trevlig tillställning!

  Dotter och pojkvännen har just betalat in den första hyran och flyger ner till Stockholm på måndag. På tisdagen har han en anställningsintervjuv och på onsdagen ska dottern ha möte med försäkringskassan. Äntligen ser det ut som om dom har lite flyt!

  SvaraRadera
 27. Hej Cici!
  Nu hittade jag din recension av Bara en pärla! Tack för kritiken, jag tar åt mig av allt och försöker bli bättre. Kul att du tycker att boken är spännande och läsvärd, det gör mig jätteglad!

  Men 37 personer? Har själv inte hittat så många, men förmodligen har du räknat alla som kanske nämns en gång och som inte har någon direkt betydelse för handlingen.

  Stor kram, och kul att du läst boken!
  Karina

  SvaraRadera
 28. Hej Katarina!
  Jag har tänkt höra av mig till dig och tacka för den personliga hälsningen du skrivit i boken och för att du gett mig en läsupplevelse.

  Jag vet att jag har hårdragit lite beträffande personräkningarna, men när ett namn dyker upp i texten vet man ju inte om det är något man ska belasta sitt minne med eller om det bara är något som passerar förbi. Som glasmästaren till exempel. Ibland är det kanske bättre att bara ge dom en titel eller yrkesbeskrivning.

  Kram tillbaka och lycka till med nästa bok!

  SvaraRadera
 29. Tack, det var ett bra knep det där med att inte ge ett namn utan bara använda yrkestiteln för att markera att de inte är viktiga för fortsättningen. Det ska jag tänka på!

  Ha det riktigt bra och hoppas du vill läsa min nästa bok! (om det nu blir en så småningom :)

  SvaraRadera
 30. Idag har det gått troll i det här med namn tror jag. Både här och på KARINAs blogg har jag skrivit fel namn! Usch och fy på mig, det känns ytterst pinsamt!

  SvaraRadera
 31. Bal, det har jag aldrig varit på. Skulle vara roligt. Vill ha fin långklänning, men styrdans är för mig svårt. Jag vill liksom styra själv.

  SvaraRadera
 32. Tant Grön, det går säkert bra att dansa annat är styrdans på bal, det har man ju sett på tv-utsändningarna från Gyllene Salen.

  SvaraRadera