En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

tisdag 19 april 2011

På tal om vatten

I dag kan jag skatta mig lycklig att vi här i byn har eget vatten och inte är kopplade till stans vattenledningar. Orsaken är ett litet monster som heter cryptosporidium, samma gynnare som härjade i Östersund i vintras, och som nu drabbat det kommunala vattenledningarna i Skellefteå.

Jag har inte fått några rapporter från sonens familj i stan att dom drabbats så förhoppningsvis har dom klarat sig så här långt och nu när allmänheten är informerad är dom säkert noga med att koka vattnet.

På de lokala tv-nyheterna fick vi bland annat höra att det kanske var cryptosporidium som var orsaken till att SAIK förlorade finalmatchen i hockey! Några spelare hade tydligen fått behandling mot diaréer under matchen till och med.

Det är tur i alla fall att magsjukan inte är allvarlig om än otrevlig och att man inte smittar personer emellan bara man är noga med handhygienen.

För egen del hoppas jag att vattnet i bassängen i Byske är tillräckligt klorerad för att ta kål på eländet med tanke på att jag varit på vattengympa i dag och jag tror att Byske är ansluten till det kommunala nätet. Den som lever får se.


 
19 kommentarer:

 1. Så trist för Skellefteborna! Dom är inte att leka med dom där små gynnarna. Och tid kan det ju ta innan man hittar dom och kan sätta in motmedel.

  Här jagar vi andra gynnare. Uppe i elva stycken för tillfället. Inga kul typer att ha inomhus....

  SvaraRadera
 2. Beppan, vi har alla vår strider, mer eller mindre behagliga.

  SvaraRadera
 3. Vi har också som tur är eget brunn med några grannar ,att inte alla reningsverk såg över riskerna när det var smittat i Östersund.Allt blir ju mera sårbart vattnet är ju en.Vi är ju så vana att bara öppna kranen å dricka.

  SvaraRadera
 4. Hej Cici
  Ja, sådant där är ytterst besvärligt. I Östersund tog det lång tid innan faran var över.
  Det är bara hoppas att de i Skellefteå hittar orsaken så fort som möjligt.
  Nisse

  SvaraRadera
 5. Sicka himla äckel-päckel ni har fått där uppe i norr! Hoppas sonen med familj klarar sig undan eländet... eller så många som möjligt är klart!

  Krraam!

  SvaraRadera
 6. Självklart var det mikroberna som orsakade hockeyförlusten. Vad skulle det annars ha varit?

  SvaraRadera
 7. Detta är nog bara början. Sveriges vattenledningsnät är i det närmaste antikt. Inga kommuner tycks ha lust att investera i detta - dyrt och inte röstknipande. Bättre satsa på ishallar, konserthus, badhus, inomhusarenor Då placerar man sig på kartan som det heter nu för tiden

  SvaraRadera
 8. Hörde det på Tv igår kväll. Usch o fy inget kul det där. Har några vänner i Östersund som levde i det en längre tid. Livet blev bra mycket besvärligare och allt tog längre tid. Vi är nog bortskämda när man tänker efter.
  Vi får väl hoppas att Byske har skött kloreringen
  ha det bra

  SvaraRadera
 9. Inte roligt med magsjuka, även om det är av övergående natur. Man blir liksom lite ynklig av den. På min tid fick vi vattnet från Falkträsket har jag för mig men jag hörde att det var Skellefteåälven som levererade magsjukedrickan.
  Glad Påsk i alla fall hur det nu än går!

  SvaraRadera
 10. Hej Cici
  Ha en trevlig påsk!
  Nisse

  SvaraRadera
 11. stickmamman, jag har kommit ihåg att jag drack vatten när jag var på AquaSpa för en och en halv vecka sen, och efter vad jag hört är inkubationstiden två veckor. Kanske inte läge att ropa hurra ännu.

  SvaraRadera
 12. Pensionärs Nisse, efter vad jag har hört hittade dom väl aldrig källan till smittan i Östersund och det lär väl inte vara lättare här. Man kan ju tycka att älvsvattnet ska vara säkrare eftersom det aldrig står still.

  SvaraRadera
 13. Gökboet, antagligen har sonhustrun haft det här innan det ens blev uppmärksammat. Hon mådde lite illa och fick springa på toa under en längre tid och blev tämligen mager om benen. Vi förstod inte förrän nu vad det var.

  SvaraRadera
 14. Anonym, ja inte kan det ha berott på att dom är sämre spelare än Färjestad i alla fall. Tänk dig själv att studsa omkring innanför sargen och samtidigt ha diarée! Nu väntar vi Skelleftebor bara på att sista matchen måste spelas om. (Bara så att detta inte missförstås, det är ett skämt).

  SvaraRadera
 15. epsilon, snacka om att placera sig på kartan! Aldrig har väl lilla Skellefteå nämnts så många gånger i radio och tv som i dessa dagar. Men det kanske inte lockar hit folk, fårstås. Nej fram för ishallar och ju större desto bättre.

  SvaraRadera
 16. Lisbeth, jag har fått reda på att Byske har egen vattentäckt, så där är det nog lugnt än så länge.
  Barnbarnen har förstått att man inte får dricka kranvatten eller borsta tänderna utan att koka vattnet först. Och dom demonstrerade hur dom stängde igen munnen när dom tvättade ansiktet.

  SvaraRadera
 17. Ingabritt, dom har inte hittat något i vattnet ännu men det är visst svårt. i Östersund hittade dom aldrig källan heller.
  Vissa klarar sig helt utan magsjuka, några blir så dåliga att dom måste in på lassa och andra får bereda sig på att tillbringa mycket tid inne på toa. Det beror nog på allmäntillstånd och känslighet hur man blir drabbad.

  Glad påsk du också!

  SvaraRadera
 18. Jag har följt rapporterna från Skellefteå via tv-nyheterna och säger som jag tänkte efter eländet i Östersund: se bara, hur lätt det skulle vara för en främmande makt att slå ut hela samhällen! Några milliliter parasitsmittat vatten på ett lämpligt ställe, och vips har man däckat hela befolkningen.

  Samma sak när det gäller det fasta teleonnätet, som demonteras i en rasande takt. Om någon ondsint jävel vill åsamka stor skada är det bara att slå ut ett par strategiska basstationer, och poff står vi i princip helt utan kommunikationsmöjligheter.

  Hu, vilka dystra tankar! Men kanske lämpliga så här på långfredagsmorgonen..?

  SvaraRadera
 19. Stjärnkraft/Nina, jag har sagt samma sak i många år. Varför slösa en massa pengar på dyra bomber och annan ammunition när det räcker med att spilla några droppar gift eller bakterier i de största vattenmagasinen.
  Det är ett sårbart samhälle vi lever i, men det gör väl de flesta andra också och det kanske ger balans.

  Lite muntrare tankar en påskaftonskväll med magen full av godis.

  SvaraRadera