En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

måndag 1 augusti 2011

Ååh, vilken helg!


I vilken ände ska man börja?


Vi har jobbat ganska hårt under en längre tid med planering inför Norrlångträsk Veteranmotorfestival och nu har vi klarat av den helgen och med bravur måste jag säga. Med tanke på att vår by består av straxt över 100 personer, gamla och barn inräknade, så måste man säga att folk här har ställt upp otroligt bra.
Vad är nu denna motorfestival för något, kanske flera av er undrar. Jo, så här är det: Alla som har en bil av äldre modell är välkomna att ställa upp den på båtfabrikens gårdsplan. Passagerarna i den kommer naturligtvis in gratis. Fast boende bybor går också in gratis, även barn under 15 år. Övriga fick betala 50 kronor per person.
Förutom bilar, fanns det åtskilliga gamla traktorer, men byns bonde Markus hade även ställt upp med sin kanske senaste maskin, en stor historia som får mig att tänka på tivoli var gång jag ser den.


Traktorer ja, sen fanns det ett gäng motorsågar, ångbåten, kultändaren, slåttermaskin, lastbilar, motorcyklar, mopeder och snöskotrar.


Båtfabriken visade upp sina båtmodeller inne i ena hallen och dessutom jordkällarna dom tillverkar. Utanför står badtunnorna.I den andra hallen huserade klockutställningen, och de är alla Långströmsur, en del tillverkade på 1700-talet. En del påstår att alla födda i Norrlångträsk är släkt med Långström. Om det är sant eller inte har jag ingen aning om. Pensionärer i byn som under vintern våren sträffats en gång i veckan för att snickra, hade tillverkat kopior av ett Långströmsur och dom kunde köpas vid utställningen.
I samma hall höll jag till med min fotoutställning. Jag hade chansen att bli en riktig mallgroda över allt beröm jag fick för bilderna, men jag behåller fötterna på jorden, för vi är alla glada amatörer både jag som tagit korten och dom som tittade på dom. Glad blev jag i alla fall för alla vänliga ord och glad blir man ju om folk uppskattar det man bidrar med.


Även K deltog med sina rostfria belysningstolpar.


Och på tal om rostfritt så fanns naturligitvis Poro representerat, företaget i byn som bland annat tillverkar rostfria detaljer till båtarna och fiskfoderautomater.

För barnen hade vi en hoppborg och dessutom deltog detta lilla underbara ekipage i utställningen.Lite underhållning hade vi också. Vi brukar lyckas engagera en exellent konferencier och intervjuvare, den norrlångträskfödde Lorents Burman, tillika  Bygg- och miljönämnden i Skellefteås ordförande. Så även i år, både lördag och söndag.

Lorents intervjuvade en av bröderna Sandström, Arne, som tillsammans med sin bror Rolf startade båtfabriken i Norrlångträsk 1961, och alltså firar 50-årsjubileum i år. Även de nuvande cheferna för företaget, Niklas och Inge, söner till Arne och Rolf, frågades ut.

Vår son Martin var näste man på scen och Lorents hade brått att komma av scenen sedan han intervjuvat honom, för då plockade Martin fram sitt svärd och visade en del kator, rörelsemönster. Som avslutning högg han itu en ihoprullad bambumatta, som legat i blöt över natten, i tre delar, mycket effektfullt. Mattan motsvarar en arms tjocklek och motstånd.
För de trädgårdsintresserade var det sedan hög tid att dra sig ner mot matsalen där Maria Sandström föreläste om trädgård. Maria, som naturligtvis är en norrlångträskbo, har dessutom gett ut den fina boken "Trädgård i kallt klimat".Det fanns förstås en servering med hamburgare, varmkorv, dricka, kaffe och gobit och där var kommersen livlig. I fjol köpte vi byn in ett partytält, modell större, och det kom väl till pass som serveringslokal.


Kommersen var visst ganska livlig även bland loppisstånden har jag förstått.


Festivalen ägde rum lördag och söndag från klockan 10 till 16 och ett schema för vardera serveringen och insläppet/parkeringen hade gjorts med tvåtimmarspass för att det inte skulle bli för jobbigt. Det var inte många i byn som inte ställde upp och jobbade ett pass eller flera, vilket var superbra!

I dag har det blivit lite städning av området, bord och stolar har fraktats tillbaka till sina rätta platser, perkulatorer och spisplattor återlämnats .


På onsdag har vi styrelsemöte och då blir det återblick och ekonomisk redovisning. Jag vet i och för sig redan att vi har fått in en rejäl slant till byakassan, även sedan utläggen räknats bort.

Att jobba ihop med övriga bybor för att få det här till stånd har varit jätteroligt och jag är övertygad om att det är på det viset man stärker gemenskapen i byn.

Ett stort tack till alla som ställt upp och tack till alla som kom och besökte festligheterna!


I nästa inlägg ska jag visa vilka bilar som vann omröstningen av dagarnas finaste föremål.
12 kommentarer:

 1. Men guud så härligt ni har haft det! Önskar så att vi hade varit kvar i byn.

  Och den där pläden med mormorsrutor, den hade jag velat ha!

  SvaraRadera
 2. GRATTIS! Vad duktiga ni alla i byn har varit, för det här låter som ett bra mycket större jippo än jag begrep i förväg!

  Den lilla ångbåten är ju bara för söt. Den skulle jag inte ha något emot att få ta en tur i, bara vädret är lugnt och fint. Kan tänka mig att den charmade många :o)

  Men du, var du inte liite snål med bilder av dina bilder..? Även om man klickar på bilden och öppnar det större formatet ser man ju knappt dina motiv. Bättre kan du, kvinna! Vi vill ju få glädja oss åt dina fina foton vi också, som inte kunde komma på evenemanget!

  Håller med Susanne om pläden, så hade vi varit där båda två hade det nog utbrutit ett litet slagsmål. Haha! ;o)

  Stilig son har du också, fast han verkar lite farlig. Tur man inte är en bambumatta ... *gulp!*

  SvaraRadera
 3. Men så roligt att läsa. Tänk vad man kan åstadkomma på frivillig väg. Kul att det blev så lyckat - folkets kärlek er belöning. Så nu pustar ni kanske ut och räknar pengarna, hoppas att ni går på stort plus.

  SvaraRadera
 4. Men oj som ni har jobbat och haft kul på samma gång.
  Visst är det härligt när man kan engagera en hel by på det sättet.

  SvaraRadera
 5. Susanna, vi hade också tyckt att det hade varit trevligt om ni hade kunnat stanna kvar en vecka till, men man kan inte hinna med allt.

  SvaraRadera
 6. Stjärnkraft/Nina, lugn, lugn. Jag tänkte lägga ut fotona i ett separat inlägg och då direkt från arkivet. Det blir så mycket blänk när man fotar dom från väggen. Fast dom syntes bra för dom såg var där och tittade.

  SvaraRadera
 7. epsilon, jo vi pustar ut nu. Dessutom blev vi en storfamilj här hemma för ett tag framöver så både tiden och datorn är mycket upptagna.

  SvaraRadera
 8. I min värld, jätteroligt har det varit - och jobbigt. Det blir ett slags lim mellan befolkningen kan man säga.

  SvaraRadera
 9. Hej Cici
  Det låter fantastiskt intressant och trevligt.
  Nisse

  SvaraRadera
 10. Hej Nisse, du skulle ha varit här! I alla fall om du är intresserad av gamla motorer och liknande.

  SvaraRadera
 11. Vilken härlig bygemenskap, det får en att vilja flytta till Norrlångträsk... :)Finns behov för en stins och en lokförare månne?

  SvaraRadera
 12. Marianne, vi brukar kunna ordna det mesta, och stambanan ligger inte särksilt långt härifrån. Fast vad jag vet går inte Värmland av för hackor det heller.

  SvaraRadera