En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

söndag 11 september 2011

Full fart hela helgen

Lördagen började med dimma och en hund som uppförde sig ovanligt dumt på morgonpromenaden. Som ett resultat sjönk mitt humör åtskilliga grader. Jag hade bestämt mig för att åka ner till stan och gå på Museum Anna Nordlander, jag hade sett fram mot det och ville vara på gott humör då.

Den enda bussen som går till stan en lördagsmorgon, tror jag, körde förbi mig på hemvägen , och försvann i dimman. Jag antar att det inte är något vidare väder för älgjakt heller med så kort sikt. Husets jägare som blivit förkyld, vilket inte alls är så lyckat med tanke på hans övriga hälsa, stannade i alla fall hemma denna morgon.

Efter någon timme lättade dimman och vid tolvtiden befann jag mig vid Solbackens handelscentrum, där jag hade ett par ärenden att uträtta innan jag körde till sonen för att hämta upp dottern, som ville följa mig till utställningen.Det var en fotoutställning av Jane Calvin som jag var nyfiken på. Nu var det kanske inte foto i den bemärkelsen som man först tänker på, det var mera som någonting emellan collage och photoshop, väldigt speciellt.

Det är bra att ha sällskap när man går på utställning av det här slaget, man kan diskutera det man ser  och hur man upplever det. En del saker kanske man hade missat om inte den andra hade visat på det. Vi var där en bra stund och studerade de 17 bilderna noga.

Sen blev vi hungriga och gick till cafeterian och tog oss varsin Byskerulle, en tunnbrödsrulle med lax och pepparrot, och något att dricka till, innan vi tittade på en utställning av barnboksillustrationer.
Alldeles utanför Nordanåmuseet, som Annan Nordlander ligger i, finns en ankdamm med gott om fåglar i.


Det fanns gott om den här lilla söta måsen eller vad det nu kan vara,
och en trio av denna lustiga och tuffa gås. Dessutom fanns det förstås vanliga änder och gäss

Det blev stor uppslutning när det delades ut gosaker av några barn  och deras mamma, och en hund som kom med sin matte och husse  blev väldigt intresserad men såg ut att ha stor respekt för särskilt de stora fåglarna.

Jag köpte med mig pizza hem för att inte middagen skulle bli så sen och snart var lördagen avklarad.

Söndagen blev en riktigt härlig höstdag med sol och sensommarvärme. Då trillade plötsligt städlusten över mig och hela huset fick sig en välbehövlig omgång. Samtidigt som jag damsög hade jag hörlurar på mig och kunde följa P1 som ägnade hela förmiddagen åt  elfte- septemberdagen och tioårsminnet av vad som då hände.

Vid tolvtiden var jag klar och straxt därefter dök en av barnens kusiner från Piteå upp, tillsammans med sin man. K hade lovat dom ved inför vintern och nu kom dom med släp för att hämta den. Det dröjde bara någon minut så dök en annan av kusinerna upp, en av dom som bor i byn. Dessa två kusiner kallades för "Fröknarna Fräs" när dom var små. Varför har jag ingen aning om. Hm. Jo, kanske. Numera är dom bägge stadgade fruar i medelåldern och inte alls fräsiga, tvärtom.

Efter ytterligare någon minut kom det ännu en bil och det var sonen i stan med familj och dottern. Ett riktigt kusinmöte helt plötsligt. Efter vedlassning och en trevlig pratstund över en kopp kaffe, vände vedekipaget hemåt mot Piteå och sonahustrun och jag bestämde oss för att plocka lite lingon i det vackra vädret. Lilla Lisa ville också följa med och hon visade sig vara en riktig hejare på att plocka bär, sina tre och ett halvt år till trots.


Vi fick nästan slita Lisa från bären när det var dags att återvända hem, så roligt tyckte hon att det var. Inget gnäll över lång väg att gå, eller stenar och kvistar som man fick tråckla sig runt. Men det var hög tid att återvända hem så vi hann laga till lite middag innan dom skulle tillbaka till stan där pappa M  hade sin iaidoträning klockan sex.

Så fort dom hade farit skyndade jag mig att plocka fram gräsklipparen nu när gräset äntligen var torrt och jag hann knappt bli klar med klippningen innan regnet åter var över oss.

Då väntade lingonrensningen och packeteringen. Fyra kilo lingon hann vi få ihop.

När det var klart måste älgkött packeteras och sen var den söndagen slut. Och jag med, så nu ska jag ta mig upp för trapporna till sköna sängen. Godnatt.


30 kommentarer:

 1. Oj, oj så hektiskt du har det!
  jag blir slut bara jag läser....måste nog börja träna upp mig om jag ska bli så där duktig. Ska börja med en morgonpromenad i regnet innan det blir besök på lassa.
  PS Du bör nog ta en vilodag...eller två.DS

  SvaraRadera
 2. "Full fart och bara ökar", eller vad ska vi annars säga om det här inlägget? Alla runtom mig i bloggvärlden verkar just nu har hur mycket energi som helst, men mina egna bränsletankar skramlar tomma. Det är inte något toppenläge, med tanke på att det är skördetid och det är massor som borde plockas, rensas, tillredas och frysas.

  Idag har din dimma vältrat sig in över övärlden också, som pricken över det redan lågvuxna i:et. Hörde av en bekant att det lär vara resterna av en tropisk storm som snurrar in och består oss med det här osedvanligt varma och fuktiga vädret. Grådasket blir man ju inte piggare av, men visst tar jag tacksamt emot möjligheten att skjuta fram tidpunkten för när det är dags att skruva på radiatorerna igen inför vintern.

  Nädu, nu får jag lov att brygga mig en kanna kaffe, annars blir här ingen fart alls idag!

  SvaraRadera
 3. Se, så härligt med allt från fotoutställning till lingonplockning :-)

  Kramar från mig <3<3<3<3

  SvaraRadera
 4. Här går det i raketfart...
  Fotoutställningen lät väldigt intressant. Fast lite långt att åka för att se den :-)
  Jag får nöja mig med de utställningar vi har på jobbet så länge tills jag kan övertala sambon att åka till Stockholm en sväng och vara lite kulturella.

  SvaraRadera
 5. Hjälp vad du står i! Om ja hade hälften av din enrgi vore jag glad!!
  Undrar vad den vovvan gjorde på morron som fick dej på ett lite sämre humör..?

  Livet som liten fick jag i mina tankar när jag ser "svandammen" som vi kallade den, där har man varit mycket som liten!

  Kan nu med glädje meddela att Elsan avgudar sina kokta kortare älgbenbitar! Hon hade fullt sjå att springa omkring i stugan och gömma benet igår...men det var ändå med hem!

  Hoppas nu att du kan njuta(vila)lite idag :-)

  SvaraRadera
 6. Hur hinner du och orkar med allt? Ja, jag är avundsjuk. Jag erkänner!

  KRAM!
  Gökboet

  SvaraRadera
 7. Vilken lycka med en sådan trevlig söndag! Bortsett från städningen då. Dimman är vackert fångad på bild och den lilla flickan som plockar lingon. Själv köpte jag 2 kg lingon i förra veckan och gjorde god sylt. Här har vi idag sol och klar luft. Har tagit en kortare promenad i solen och handlat litet. Nu ska jag läsa ett par timmar innan jag fixar min middag.
  Hoppas du får en fin fortsättning på veckan!
  kram

  SvaraRadera
 8. Värstanes vilket tempo du håller kvinna. Låter som en underbar helg fylld av det bästa. Låter som om ni varit på en annorlunda utställning. Ska tipsa sambon om konstnären. Han är en riktig fotonörd i den positiva bemärkelsen.
  Det finns något trolskt över dimma som jag gillar. Det lämnar plats för fantasier på ett mystiskt vis
  Ha en fin kväll
  Kram

  SvaraRadera
 9. Inger, dagens väder gjorde att det automatiskt blev en väldigt lugn dag. Du är duktig som tar dig ut trots vädret, du som är utan hund, men kondis är ju en färskvara och har man suttit inne mycket är det säkert skönt att komma ut oavsett vilket väder det är.

  SvaraRadera
 10. Stjärnkraft/Nina, jag vet att du håller igång en hel del själv, även om du säger att du går på sparlåga just nu.

  Varje dag man slipper sätta på elementen sparar man en slant, så på det viset är det ju bra med värmen utomhus, men det här fuktiga är inte så himla kul.

  SvaraRadera
 11. Pennelina, en riktig sysselsättningspyttipanna!

  SvaraRadera
 12. I min värld, om du googlar på henne kan du bland annat se en intervjuv med Västerbottensnytt.

  SvaraRadera
 13. hugan, så bra att Elsan kommit över den första förskräckelsen för ben, för det är den bästa tandstensborttagaren. Man bör tänka på att dom ibland gnager så att tänderna blir alldeles varma och då måste dom ha tillgång till vatten.
  Svandammen roar inte bara de små, även vi stora tycker det är roligt att komma så nära fåglarna. Själv fick jag ta mig till Skansen för att uppleva något liknande, eftersom jag är född och uppvuxen där. Inte på Skansen alltså, utan i Stockholm.
  Vad Cilla gjorde pratar jag helst tyst om och försöker glömma.

  SvaraRadera
 14. Gökboet, det låter mycket värre än det är, jag lovar.

  SvaraRadera
 15. kajsastina, har man inte möjlighet att plocka sin egna lingon är det bra att kunna köpa, för hur det än är så är den eget kokta sylten den godaste och dessutom fri från en massa tillsatser. Jag har halvkilospåsar i frysen och kokar bara en sån åt gången, det går så fort och lätt.

  SvaraRadera
 16. lisbeth, en trevlig helg blev et. Sambon kan ju alltid googla på konstnären ifråga, dessutom fanns det en intervjuv på Västerbotensnytt där. Men det är inte foto i den allmänna bemärkelsen, även om hon är professor i foto.

  SvaraRadera
 17. Vad månde bliva av den söta lilla lingonplockerskan - underbara bilder.

  SvaraRadera
 18. Åh, tack, tack, tack!! Vi ska bjuda hem folk inom kort och jag har funderat på vad jag ska ha som förrätt. Tunnbrödsrulle med lax och pepparrot förstås. Det som är så gott!
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 19. Vilken helg, jag förundras ofta att det händer mera hos er än här nere hos oss när mina fördomar nog trodde tvärtom.... Ni verkar träffas, umgås, åka på utflykter. Här bor vi nära men träffas aldrig, sorgligt egentligen, speciellt för sonen.

  SvaraRadera
 20. Jag hoppas verkligen att Lisa fick avtalsenlig lön inklusive semeterersättning! Ja, dessutom extra påslag som sötaste "lingon" i skogen :D

  PS Jag lyckas inte komma överens med blogspot längre - de godtar inte min Google-profil :(

  SvaraRadera
 21. Vilken aktiv helg. Lingon har jag ej plockat men det ska väl bli. Ankdammen ger mig många minnen. Alldeles intill den var ju min skola. Dit gick jag också med mina barn om morgnarna när vi hälsade på i Skellefteå och huset skulle få sova vidare. Underbara minnen.

  SvaraRadera
 22. Detvar en händelserik helg du haft. Då sov nog gott söndagens håll i gång.
  Du städade på söndagen. Jag blev glad när jag läse det. Vi städade också, det tog 3 timmar och när sonen ringde och jag talade om vad vi höll på med undrade han om jag var dagvill - det är söndag. Nu passade det oss att städa - fast det var söndag. Man är väl pensionär och disponerar sin tid.
  Det är trevligt att gå på olika slags utställningaar och jag håller med dig att det är trevligt med sällskap och prata om vad man ser.
  Någon lingonplockning blir det inte här, ryggen vill inte vara med. Köper på torget, fryser in och kokar när det behövs.
  Jag hinner inte läsa så mycket som du - tyvärr.Dina böcker skriver jag upp på min - ska läsa-lista. Lånar du böcker eller köper dem?
  I kväll är det riktigt höstlikt. Regnet snattrar på fönsterblecket och jag hör hur det blåser.
  Skönt att vara inomhus. En väninna har varit hos mig i kväll och hade en bra bit att gå hem. Hennes hund Oscar var inte alls villig att gå hem, han hade lagt sig till ro och brydde sig inte om att matte klädde på sig.
  Ha det så bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 23. epsilon, jag hoppas på en tjej som älskar att gå i skogen och ta tillvara vad den har att erbjuda i form av mat och upplevelser.

  SvaraRadera
 24. Ölandsvindar/Kerstin, så roligt att jag kunde bidra med lite tips!

  SvaraRadera
 25. Malin, avstånd i Norrland är något annat än avstånd i södra Sverige. Sen är det nog skillnad på om man är i arbetsför ålder och kanske har fullt upp hela veckan, än om man som jag är pensionär. Du kanske kan ta initiativet till möten av olika slag, för det är ju ofta där skon klämmer; det är alltid någon som ska börja.

  SvaraRadera
 26. gubben, Lisa fick betalt i natura, hon fick både mat och husrum under tiden hon var här, och hon verkade nöjd med det. Lite kramar och pussar var extra lönen.

  Jag fattar inte vad det är som felas för din signatur kommer upp här i alla fall.

  SvaraRadera
 27. After work/Ingabritt, när vi flyttade upp till Skellefteå från Stockholm fick min yngre son, som skulle börja femman, gå sitt första år där. Dom var de allra sista eleverna där innan skolan las ner och det blev museum och teater i stället.

  SvaraRadera
 28. Polargrevinnan/Viola, jag städar när jag känner att jag har lust till det, någon speciell städdag i veckan har jag inte, jag vill iante schemalägga min tid.
  Det är väl bra att man kan köpa sina lingon på torget och koka sin sylt själv, det brukar bli bra mycket godare än den köpta - och billigare.

  Vad gäller böckerna köper jag ganska mycket i pocket från Adlibris. Det blri billigt och dom skickas gratsi om man hämtar dom på utlämningsstället. Sen kan jag ställa ut böckerna på byabiblioteket så att fler får tillgång till dom. Där kan även jag hitta ett och annat guldkorn.

  SvaraRadera
 29. Sambon gick in och kolade fotografen men det var inte hans grej. Tror att det annorlunda när man går två och tittar och kan prata om motivet
  Tandvattnet rinner när du pratar om älgköttsoppa. Älg i alla former är en delikatess. Sonen som är 22 älskar att koka olika soppor Just nu är det japanska varianter. han får åka runt i stan får att hitta fläskben som inte är vacumpackade
  Kul med ett annat intresse i den åldern. Inte alla som gillar storkok
  Kram på dig

  SvaraRadera
 30. Lisbeth, det var väl inte direkt min grej heller, men tar man sig tid och tittar ordentligt på varje bild så finns det nog en del att hämta där. Det är ju inte foto i den gängse bemärkelsen.

  Hoppas att du får njuta av sonens kokkonster. Man kanske skulle önska att det var fler söner och döttrar som hade samma intresse som din son. Han kommer säkert kunna laga både billigt och gott framöver, om han inte redan kan det. Grattis till en sån duktig kille!

  SvaraRadera