En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

tisdag 18 oktober 2011

Fotokurs

Jag undrar hur många kurser man hunnit gå under åren sen man slutade skolan. Sykurs, matlagningskurs, barnpsykologi, ett flertal hundkurser... och i går avslutades fotokursen. Det var bara fyra kurstillfällen, men jag är övertygad om att den har gett mig mycket. Inte visste jag att det fanns så många möjligheter att ställa in kamerna på olika sätt. Jag antog förstås att det var en hel del, men inte alls lika mycket som det visade sig.

Vissa stunder känner jag att det där kommer jag att fixa så småningom, bilderna kommer att bli superfina. Andra stunder åker självförtroendet snabbhiss ner i källaren och jag tänker att det får nog bli automatinställingar även i framtiden. Men jag har varit en flitig elev, tycker jag själv i alla fall, och avstått från automatinställningarna från det jag började på fotokursen, provat alla möjliga, och omöjliga, inställningar. Många bilder har hamnat direkt i papperskorgen, andra har hamnat på samma ställe efter granskning på dataskärmen, men några har passerat nålsögat och blivit kvar i fotosamlingen.
Hur länge dom får stanna där är en annan sak. Granskningen fortsätter efter hand och man blir alltmer kritisk.
På väg till sista kurstillfället i går hamnade jag framför denna vy och blev tvungen att plocka upp kameran ur väskan. Lite pinsamt känns det att stå  och fotografera mitt på trottoaren, i alla fall när man står där ensam. Av någon anledning känns det bättre om man har sällskap av någon. Här är det alltså fråga om stadskyrkan i Skellefteå. Jag har E4:an och ett kvarter fram till den och klockan är fem minuter i sex på kvällen. Trafiken är tät på den fyrfiliga vägen och det är även gott om cyklister och trafikljus. Jag gjorde ett försök att fånga det hela trots att jag inte hade något stöd för kameran.

Sen är det det där med panorering, något som inte är så lätt att öva på när man bor i en liten by ute i norrlandsskogen. Alltså blev det några försök med det också när jag ändå stod där med bilarna susande förbi. Jag vet att det krävs mycket träning för att klara det och inte var det lättare nu när det var mörkt. Men det är kul att försöka. Om man tittar noga kan man se att det är GANSKA mycket skärpa på en av bilarna. Nåja, jag får nog ta mig in till stan på dagtid och öva vidare. 
Här har vi halva gruppen igång med att fota vår eminenta fotomodell. Vi fick låna sändare att sätta på blixtfästet, sändare som fick de stora ateljelamporna att blixtra just när vi tryckte av. Ljus från olika vinklar, motljus, och ibland inget ljus alls när någon hann trycka av sekunden innan man själv gjorde det.
Man kan lugnt påstå att den här damen är välplåtad. Om hon får bli kvar på någon bild eller om alla bilder hamnar i papperskorgen är en annan sak.
14 kommentarer:

 1. Jättefina bilder! Vad är det för märke på kameran du har?
  Jag var ju också på en fotokurs för ett tag sen, visserligen bara ett tilfälle på 2,5 timmar men jag tyckte det gav mig otroligt mycket! Vi fick iallfall lära oss att det viktigaste var att våga vägra auto!

  SvaraRadera
 2. Bra gjort att fota kyrkan så bra i kvällsljus utan stativ! Panorering är svårt - men himla skoj tycker jag!

  Håller med - det känns lite kymigt att stå och fota för sig själv på stan. Egentligen förstår jag inte varför, men den känslan finns där... Inte tittar jag snett på andra som är ute med kamera. Tvärtom - lite avundsjuk möjligen...

  Kul att ni fått testa olika tekniker! T o m studioljus. Nu gäller det bara att fortsätta att testa!!! Och vägra auto!

  Senaste lektionen i min kurs handlar om bildrubriker och text och bild ihop. De ska förstärka varandra, inte säga samma sak t ex. Nyttigt. Fick genast ändra lite i bloggen....

  SvaraRadera
 3. Håhå, nog har hon lärt sig en hel del skulle jag vilja påstå! Med tanke på att du fotograferade i mörker har du ju lyckats riktigt strålande med panoreringen! Det är mer än jag kan skryta med, vid de fåtal tillfällen jag dristat mig till att försöka.

  Ack, om här ändå funnes en liknande kurs att hoppa på ... Jag känner att det är såå mycket jag borde lära mig, som tar en evinnerlig tid när det ska ske genom försök- och misstagmetoden. Och snart blir jag knasig om inte ritplattan kommer snart! Ingen ankomstavi med posten idag heller :o(

  Keep knäpping, kvinna! :oD

  SvaraRadera
 4. Så kul att du tar tag i fotograferandet. Jag lever ju med en mycket fotointresserad man så jag är van att styras av kameran. Är vi ute någonstans så ska han bara. Jag är alltid 100 meter före. Numer brukar jag fråga: Ska du ha kameran med, lättare att ta beslut om jag vill med eller inte. Jag tycker att bilden där bilar kör förbi var otroligt läcker. Den hade känsla och dom bilderna gillar jag bäst. Vill du kolla hans blogg så är det www.diktumetfaktum.blogg.se
  Vi brukar göra fototrissen tillsammans. Jag kommer med förslag på motiv och han fotar. Riktigt kul att få vara delaktig för jag kör med autofokus på min lillkamera.
  Ha en fin dag
  Kram

  SvaraRadera
 5. Lina, tack. systemkameran som ajg fick i somras är en Canon EOS 600D. Den valdes (och köptes) av min man i samspråk med våra barn. Jag har ju bara kompaktkameran att jämföra med, men så här långt är jag nöjd med den.

  Det kan nog behövas en kurs för att man ska våga använda sig av de möjligheter kameran erbjuder. Det är i alla fall en spark i ändan för att man ska komma igång och skippa auto.

  SvaraRadera
 6. Beppan, jo nu gäller det bara att fortsätta experimentera. Det är en välsignelse att det finns en raderknapp.

  Det låter som en intressant kurs, och jag kan avslöja att jag anmält mig till den, men chanserna att få komma med är nog minimala. Men anmäler man sig inte är chansen noll, så jag har inget att förlora.

  SvaraRadera
 7. Nina/Stjärnkraft, när man väntar på något gott kan man få vänta länge. I alla fall kan det kännas så. Veckan är ju inte slut så än finns det möjlighet att du får din platta före helgen.

  I dag har jag rensat färdigt mina kort, i alla fall grovrensat, och kopierat över dom på dvd-skivor. Nu funderar jag på om jag ska skaffa usb-minnen och kopiera bilderna dit också. Kanske för att kunna förvara dom hos någon av barnen.

  SvaraRadera
 8. Lisbeth, lite så där kände jag när jag var i Stockholm nu senast, att min syster fick stå coh vänta föra tt jag skulle plåta något. Man måste kanske lära sig att umgås med andra utan kamera också.

  Eftersom jag inte vill ha mera måsten än nödvändigt har jag inte kännt mig manad att gå med i fototrissen, men tycker det är roligt att se andras bidrag. Jag ska gå in på din sambos sida och se vad han har att bjuda på. Det är säkert en massa fina bilder, för du har ju visat en del av hans alster.

  SvaraRadera
 9. Hejsan

  Jo det är bara till att öva och öva. Men det går redan super ju ser jag.

  SvaraRadera
 10. Skånegrabben, vid min ålder gäller det att inte ta för långtid på sig, en å andra sidan har jag i regel hela dagarna fria att gå ut och öva.

  SvaraRadera
 11. Jag undrar hur länge det dröjer innan jag kan ha som rubrik FOTOKURS. Jag har anmält mig två gånger, nu senast ändrades dagen och då går jag på vattenjympa, som jag inte vill missa och förra året blev jag sjuk. Det låter svårt men jag vill gärna försöka att bli en "självständig" fotograf.
  Dina bilder i mörkret var fina, bilen syns.
  Det finns många fotobloggar. Jag kom i kontakt med en som varje fredag har ett tema som man skall använda och presentera foton så kallade fototriss på bloggen.På kul gjorde jag det i veckan. Jag har varit inne och tittat på flera bloggar och de visar mycket fint. Det är ingen tävling och jag tyckte det var en kul grej. Kanske något för dig att pröva.
  Här i Mälardalen har vi det grått och trist.
  Men det är väl inte mycket annat att vänta.
  Jag har ont i mina leder och det här fuktiga vädret gör att jag blir sämre. Varmt eller kallt
  skall det vara.
  Ha en fortsatt bra vecka och lycka till med kameran.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 12. Stadskyrkan...känns som hemma när jag ser den vyn! Nästan hemma hos mormor ;)

  SvaraRadera
 13. Viola/Polargrevinnan, ge inte upp utan försök komma med på en fotokurs igen, det ger väldigt mycket.

  Jag är stamkund på boggen Beppans allehanda och hon är också med på Fototrissen. Hon tar för övrigt oerhört fina bilder, en mycket duktig fotograf. Själv känner jag att jag inte vill känna mig tvungen att ta bilder utan vill känna mig helt fristående. Det blir roligt att se dina bidrag framöver.

  Hoppas att vädret har blivit bättre så att du slipper ha ont i lederna.

  SvaraRadera
 14. hugan, är du uppväxt i Staan och utplanterad i skogen vid vuxen ålder?

  SvaraRadera