En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

måndag 10 oktober 2011

Tillbaka till vardagen

I går, söndag, klev jag in genom stugdörren vid halvfyra tiden och möttes av en glad stämma som ropade "Hej farmor!". Det var Leo som byggde lego uppe på vinden. Sämre välkomst kan man ju få.


Stockholmvisiten har varit kort och intensiv, fylld av långa gatupromenader och besök på biografer, teatrar, museer utställningar och butiker.Resan ner gick enligt tidtabellen, tack SJ, men med sömnen var det väl lite si och så. Ett något hårt liggunderlag gjorde det svårt att slappna av och somna. Men fram kom jag och hittade även fram till tunnelbanan så småningom, trots ombyggnationer vid Centralen. Jag fick mig en biljett till T-banan när spärrvakten efter diverse krumbukter till slut vågade fråga om jag skulle ha reducerat pris (pensionärsbiljett). Eftersom biljettförsäljaren satt bakom glas och var nästan ohörbar, och dessutom talade en knagglig svenska, tog det ett tag innan poletten ramlade ner hos mig.


Jag kom fram tidigt på onsdagsmorgon, faktiskt så tidigt att min syster inte hunnit sitga upp närjag ringde på porttelefonen. Men även där blev jag så småningom insläppt och fick mig lite frukost. Sen har det gåttt i ett fram till lördag kväll då jag åter satte mig på tåget.


Vi har varit på bio två gånger, först såg vi "Niceville" på Sergelbiografen, den var helt ok men ganska typiskt amerikanskt. Mycket snyftande men även en hel del skratt, nästan bara kvinnliga skådespelare och ett intressant ämne.


Den andra filmen, den iranska "Nader och Simin - en separation" såg vi på Grand, i 3::ans salong, även kallad Bussen, och vi satt faktiskt på de två platser som var Ingmar Bergmans favoritplatser läste vi efteråt. Filmen var det bästa jag sett på länge och man fick gång på gång påminna sig om att det var en spelfilm och inte en dokumentär. Har ni möjlighet så gå och sen den.

Vad gäller teater så var vi en kväll på Dramaten och såg Moliéres  "Den girige" men Johan Rabaeus i huvudrollen, och trots att vi hade ganska dåliga platser på 3:e raden, det enda som fanns att få, så blev det en härlig teaterupplevelse. Publiken var så exalterad efteråt, att Johan Rabaeus till slut stampade i golvet och ropade "Gå hem!". Sällskap på bussen fick vi, förutom av andra teaterbesökare, av Claes Månsson som bor nära min syster. Han blev väldigt glad för komplimangerna han fick av sina medpassagerare.

På lördag eftermiddag såg vi de underbara gamla skådespelarparet Ingvar Kjellsson och Meta Velander i Kristina Lugns "Rut och Ragnar". Det blev många skratt under föreställningen och man måste beundra det ålderstigna paret som fortfarande orkar stå på scenen. Han är 88 och hon året yngre! De är min ungdoms teateridoler, särskilt minns jag dom från tv-teatern.  Fullsatt i salongen och succé, förstås.

Ett besök på Skansen blev det en dag när det var vackert väder. Det var länge sen jag var där och en hel del hade ändrats sen dess och förändringar pågick fortfarande, bland annat  Lillskansen som får ett helt annat utseende och mycket större område.


Promenaderna blev många och långa och det kändes då vi kom hem på kvällarna. Hur skönt var det inte att då få sparka av sig skorna och slänga upp fötterna i soffan.

I Gamla Stan passerade vi vad som påstods vara Sveriges äldsta fotoaffär.

Nackdelen med Gamla Stan är att det vimlar av turister där. En och annan gränd var dock öde.

Det hann bli en hel del restaurangbesök eftersom vi förutom frukost endast åt hemlagad middag en enda gång. Sista restaurangen vi besökte var Underbar på Drottninggatan. Flera gånger har jag tänkt gå dit men det har inte blivit av förrän nu. Där serveras libanesisk mat och det var riktigt gott. 
På hemvägen klev jag av tåget i Umeå för att besöka Helen och hennes små underverk och dom var verkligen så fina och försigkomna för att vara bara tre veckor. Bilderna därifrån har jag lagt på Cilla-bloggen.

I kväll har jag varit på fotokursen och förhoppningsvis lärt mig lite mera om fotograferandets konst. För övrigt har jag tagit alla bilder, utom dom från teatrarna som togs med kompaktkameran, men manuell inställning, inte en endaste med inställning på auto. Så lite av det vi lär oss på kursen har väl fastnat.

Nu sa maken godnatt så det är nog dags att avsluta det här långa inlägget.
30 kommentarer:

 1. Åh, tack för Stockholms-sightseeingen! Jisses vilken intensiv helg och himla bra jobbat med kamerainställningarna, måste jag säga! Fina bilder!
  Borta bra men hemma bäst, eller hur ;)

  Sov gott vännen!

  SvaraRadera
 2. En par aktiva dagar har du haft! Nu får du vila upp dig lite fast det blir kanske inte så mycket vila när man har barnbarn i huset?
  Stockholm är alltid trevligt att strosa runt i både utomhus och inomhus :-)

  SvaraRadera
 3. Vad du har hunnit med,en massa roligt trevligt å god mat.Nicevill har jag läst,går den på bio nu?

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig resa du varit ute på. Här hemma blir det sällan biobesök. Jag har svårt att sitta så pass länge. I stället hyr vi mycket filmer. Min sambo är specialist på att hitta pärlor. Inga amerikanska filmer stoppas in i vår DVD. Jag ska kolla om den du rekommenderar går här. Verkar tilltalande. Stockholm är inte Stockholm om inte fötterna värker. Dom där tripperna kan man leva på ett tag.
  Men visst är det så att borta bra men hemma bäst
  Kram

  SvaraRadera
 5. Hejsan

  Moliére...wow var nog en upplevelse och med Johan Rabaeus som är en jättebra skådis. Han gjorde Ivar Kruger väldigt bra också i filmen om Krugers liv.

  SvaraRadera
 6. Flitiga du! Vilken händelserik tripp du verkar ha haft. Det är nog riktigt att uppleva så mycket som möjligt när man ändå kostat på sig resan. Gamla stan är ju precis som alla andra storstadssevärdheter, aldrig tomt på turister. Ibland undrar jag hur många bilder jag fastnat på av misstag?

  SvaraRadera
 7. Hej bara vad ni hunnit med mycket och roligt!
  O här sitter jag hos dottern i staaan för ett par dar och bloggar! :) Det är så lagom semester och som hemma för mej :)
  Menar du att det fortfarande är mycket turister i sthlm? trodde säsongen var över..
  Ska in och kika på de små liven på Cillabloggen!

  SvaraRadera
 8. Så härligt! Inte för att jag trivs i stan men kultur är alltid härligt :-D

  Kul med fotokurs! Hur bra ska inte bilderna bli sedan :-D

  Kramar <3<3<3

  SvaraRadera
 9. Gökboet, tre och ett halvt dygn i storstan är nog precis vad jag pallar med. Oavsett var i världen jag är så börjar jag längta hem på tredje dygnet. Lite konstigt är det att stå på Paris gator och längta till Norrlångträsk. Eller som här i Stockholmsvimlet.

  SvaraRadera
 10. I min värld, det gäller att passa på att utnyttja storstadsutbudet närman för en gångs skull bara har sig själv att tänka på. Och syrran förstås.
  Leo hade varit här med sin pappa och hållt farfar sällskap ett par dagar. Dom for hem på måndagsmorgonen.

  SvaraRadera
 11. stickmamman, om Niceville går här i Staan vågar jag inte uttala mig om. Det är sällan, mycket sällan jag går på bio här. Varför vet jag inte. Måste nog ta mig i kragen och vara lite mera social även här hemma.

  SvaraRadera
 12. Lisbeth, till och med jag kan ha svårt att sitta stilla länge i biofåtöljerna. Till och från får jag göra små nästan omärkliga gymnastiska övningar så att inte ryggen ska börja värka.
  Hoppas att ni hittar filmen "Nader och Simin" och att ni i så fall tycker lika bra om den som vi gjorde.

  SvaraRadera
 13. Skanegrabben, Johan Rabaeus, Anita Wall och alla de andra skådespelarna gjorde kvällen till en fäst. Att det var Gösta Ekman som regisserat gjorde inte saken sämre.

  SvaraRadera
 14. Ingabritt/After work, det kan vara många japaner, fransmän eller andra nationaliteter som beundrat dig där du går på kullerstensgatorna.
  Förresten så hittade vi igen Galleri Svea och tittade in där på vernissaget. Två jätteduktiga konstnärer måste jag säga. Helt befogade priser men alltför dyrt för mig, tyvärr.

  SvaraRadera
 15. Hugan, förvånansvärt många turister för denna årstid var det, men det kanske är billigare resor hit så här på senhösten.
  Det går nog bra att ha lite semester i Staan också. Kan i alla fall tänka mig att det finns fler affärer än det gör på din hemort. Hur ni har det med bio och teater vet jag däremot inte. Inte för att utbudet är så där våldsamt stort i Ske-å heller.

  SvaraRadera
 16. Pennelina, jag har alltid svårare att komma mig för att gå på kulturella aktiviteter på hemorten, av någon anledning.
  Det är faktiskt jätteroligt med fotokursen, men redan nästa vecka är sista gången. Det är fantastiskt vilka valmöjligheter det finns på en systemkamera, sånt som säkert finns beskrivet i det tjocka manualen som följer med kameran, men som de flesta inte orkar plöja igenom.
  Antingen blir man en bättre fotograf eller också inser man att man aldrig kommer att duga till annat än att använda de färdiga programmen. Det återstår att se om jag utvecklas eller står still.

  SvaraRadera
 17. Hjälp vad ni hann med mycket, låter som om ni hade det underbart! Ska genast smita in och beundra dom små undren, härligt att du fick träffa dom. Kan tänka mig att Helen blev lycklig över att få träffa matte!

  SvaraRadera
 18. Så mycket trevligt du hann med. Läser just nu Niceville, undrar om filmen kan vara lika bra?
  Rabeus är ju en strålande skådespelare, gör varje förställning bra.

  SvaraRadera
 19. Det är väl mer än det dubbla av allt vad gäller hemorten och stan...framförallt så är det underbart många nya vackra gångvägar, varje dag!
  Bra miljöträning för pälskorv...äää jag menar Elsan också! Det där med pälskorven är ju bara i min blogghjärna, inte kallas hon så annars inte :)

  SvaraRadera
 20. Malin, Helen blev glad och något förvirrad, visste inte riktigt vem hon skulle hålla sig till, till en början. Det kändes lite kymigt att lämna sin hund igen, men hon har ju valparna som säkert håller hennes tankar på annat än matte som försvann igen.

  SvaraRadera
 21. Ett innehållsrikt storstadsbeök minsann!! Härligt att få följa detta i alla fina bilder!!
  Får mig att längta dit - lite i alla fall... Bodde i den staden i 5 år, och nu är det länge sedan jag var där och "turistade".

  SvaraRadera
 22. epsilon, det är sällan en film lever upp till den roman den är grundad på, men eftersom jag inte har läst boken kan jag inte yttra mig om det.
  Jag har faktiskt inte varit så intresserade av Rabseus förut, så för mig var han en mycket positiv överraskning.

  SvaraRadera
 23. hugan, jag förstod nog att du inte kallade din ulltuss för pälskorv i verkligheten.

  SvaraRadera
 24. Beppan, visst kan man längta til Stockholm ibland - bara men om man är säker på att få åka därifrån efter några dagar. Jag bodde ju där från det jag föddes till det jag var 38 år, bortsätt från tiden i Saudi, men jag skulle ALDRIG kunna tänka mig att flytta tillbaka dit. Vilka år bodde du där och var någonstans?

  SvaraRadera
 25. Håller med - kul att vara på besök, men så skönt att få komma hem till lugnet sedan. Övermätt efter några dagar.

  Jag bodde i Stockholm från 1970 - 1975. Bodde söder om sta´n - i Älta först, sedan Vårby Gård, Hökarängen, Orminge.
  Gick bl a på förskoleseminariet på Riddargatan, inte långt från Norrmalmstorg - där det hände saker då....

  Vad gjorde du i Saudi?

  SvaraRadera
 26. Beppan, då höll du också till på rätt sida om stan. Jag är uppväxt i de södra förorterna, Årsta, Björkhagen, Bagarmossen, Skarpnäck. Innan vi flyttade till Skeå bode vi ett tiotal år i Hallunda när det var alldeles nytt och fint, -71 till -83.

  I Saudi var vi för att min man var med och byggde upp en olympiaanläggning mitt ute i ödemarken. Om det har jag skrivit på bloggen under inläggen "Varma minnen" om du är intresserad.

  SvaraRadera
 27. Oj vilken intressant läsning! Har kollat alla delarna! Du berättar så bra!
  Känner igen mycket av det du beskriver från vårt år i Kaschmir - Indien och Pakistan 1988-89. Det området är ju också till stora delar muslimskt.
  Har massor med bilder, men inte dokumenterat som du gjort. Där fick jag en idé..... Det är ju bara det där med tiden som ska räcka till mycket.

  SvaraRadera
 28. Beppan, kul att du gillade de gamla inläggen om Saudi. Det finns säkert en hel del gemensamt med andra muslimska länder, men Saudi kan/kunde också vara extremt. Inget land man som västerländsk kvinna längtar att bo i någon längre tid, men jag är tacksam för att har fått uppleva den där tiden.

  SvaraRadera
 29. Du skulle väl hört av dig, har kunnat visa dig "grusgropen" utanför mitt fönster som ska bli Swedbanks nya huvudkontor, vilda och välmatade råttor och även fått träffa "Den girige" in person.

  Sur i Sumpan

  SvaraRadera
 30. Sur i Sumpan, naturligtvis hade jag hört av mig om jag bara hade haft aldrig så lite tid över. För vem vill frivilligt avstå från alla sevärdheter du har att bjuda på? Tyvärr kan det dröja till nästa stockholmsresa och risken är väl stor att både grusgrop och råttor är borta då. Hur det är med "Den girige" vet jag förstås inte. Men jag lovar att höra av mig om det bär av mot storstaden igen.

  SvaraRadera