En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

lördag 3 december 2011

Början på december


                        Den stolta adventsgranen föll som en fura under lördagens stormvindar och har sedan blivit liggande på lägdan. I dag har dock ett försök gjorts att åter få den i vertikalt läge. Tyvärr har det blåst halvstorm även denna dag, så lite orolig hade man nog anledning att känna sig, men nu har den snart klarat av den här dagen i alla fall. Tyvärr är kommunen rädda för att vi ska bli alltför upplysta ute på landsbygden så för säkerhetsskull släcks all vägbelysning, inklusivet granen, klockan elva varje kväll vintertid .  
Nu när vi fortfarande har barmark kan man se de lustigaste formationer på isarna som bildats på vattenpölarna efter regnen. Vad ska man kalla den här formen, spiralformad  kanske.


Dagarna nu och framöver ett tag kommer att vara mörka. Det här är ungefär så högt solen förmår stiga nu innan den vänder nedåt igen. Det gäller att passa på mitt på dan om man vill ta en lägnre skogspromenad. Onödigt mörkt är det utan snön, men kanske kommer det lite till helgen. 

På min resa i dag till Byske för att handla, körde jag förbi en björk med sexton orrar i. Jag blir alltid förvånad över att de tunna björkkvistarna inte böjer sig mer än dom gör när orarna sitter på dom.  När jag passerade lyfte dom allihop och lustigt nog flög dom ikapp bilen och passerade snett framför den, högt uppe i luften förstås, och flög in i skogen igen.
På Ica fick jag dagens styrketräning då jag först lastade på kundvagnen fjorton kilo hundmat och därpå arton kilo solrosfrö. Förutom det vanliga inköpet av mjölk, bröd och korv. Ja , och lite till då. Först skulle alltså säckarna på kundvagnen, sen av vid kassan (säckarna låg och balanserade uppe på vagnskanten med matvarorna nere i vagnen under dom), upp med säckarna på vagnen igen och sen in i bilen med dom, väl hemma var det dags att flytta ut dom igen. Vem behöver gå på gym när man får gratis träning i vardagens göromål.

På hemvägen fascinerades jag av att himlen var full av babyrosa moln och hoppades att dom skulle vara kvar då jag kom hem så att jag skulle kunna fota dom, men då hade solen redan gått ner och molnen var blåa. Men härom eftermiddagen lyckades jag fånga moln av lite annorlunda färg, dock mycket skarpare än dagens milda nyans.

I söndags for jag in till stan för att se på julskyltningen, för tredje gången sen vi flyttade upp till Skellefteå. Det var först då jag kom hem som jag kom på att jag knappt tittat på ett enda skylfönster, utan på folk och den nya julbelysningen.

Vid fyratiden for jag hem igen och två kassar hade jag med mig, en med en jullöpare från Hemtex och en med ett nytt strykbrädsöverdrag.

Jag undrar om dom släcker all belysning klockan elva i stan också?
13 kommentarer:

 1. Vad den ställer till med denna eländiga blåst! Har inget minne av att det blåst så mycket och så länge som denna höst/vinter. Klimatförändringar?

  Solljus är inte mycket att skryta med så här års - men vackert på himlen blir det ändå då och då när molnen skingrar sig! Snabb med kameran måste man vara, för fort skiftar det...

  Så vackert med all julbelysning i Skellefte! Något jag saknar i Bodö. Någon enstaka gran finns att skåda, men inga ljusslingor eller andra dekorationer över gatorna. Så trist! Hemma bistår nog både kommunen och handeln med ljusspridningen - något att ta efter....

  Och trist - och också lite farligt - att belysningen släcks klockan elva ute hos er! Räknar man med att alla har somnat vid det laget? Tror knappast att stadsborna accepterar att leva i sådant mörker....

  Kul att du sett orrar. Detta sork- och lämmelrika år borde fågelstammen ha ökat rejält, när predatorerna haft annat att kalasa på!

  SvaraRadera
 2. Det var en redig gran ni har i byn, men vad trist att den inte får lysa långt utåt natten :o/ Vad är det för fånigheter? I vintermörket på era breddgrader behövs väl för sjuttsiken allt som kan göra livet i becksvärtan lite uthärdligare! *fnyser indignerat*

  Rosahimmelbilden är otroligt fin, så strunt samma att du inte fick någon på babymolnen :o) Och vad beträffar bilder, så har jag varit in och lagt min röst på din fotobok. Nu håller vi tummarna!

  SvaraRadera
 3. Det blir nog en blåsig vinter som det har börjat.
  Jag tycker att isen ser ut som ett öga.
  Belysningarna släcks nog på olika tider.Här i byn kl 24 men mot drängs lyser det hela natten tror jag.(Kan ha fel)Har inte varit på skyltsöndag sen barnen blev stora.Skulle vilja vara på nordanåmarknad men det har inte heller blivit av.

  SvaraRadera
 4. Först ovh främst tack för din omtanke om den nya ljusstaken med snögubben i. Det är inte så farligt som det ser ut. Du vet fotografsambon hade tagit den bilden och mixtrat med vinklarna. Även om han ramlar omkull kan han inte fatta eld. orättvist att lyset släcks så tidigt hos er men är det samma kommun som vräker på i Skellefteå så förstår jag att man måste spara någonstans. Lite överdåd det där.
  Nu håller vi tummarna för granen
  Ha en fin lördagskväll
  Kram

  SvaraRadera
 5. Nädu, på landet ska man klara sig utan mycket..
  Bedrövligt! Å andra sidan så lyser lamporna längs promenad stråket här till kl.01. Tror inte många är ute då inte. Men när kommer snön???

  SvaraRadera
 6. Nämendet var då det värsta....

  Ni som bor långt uppe i norr och på landsbygden och knappt får se dagens ljus på hela vintern, borde det väl vara en själklarhet att ni får ha mycket belysning tänd!?
  Alla dom där orrarna skulle jag ge mycket för att se höörödu... men stan och julskyltningen hoppar jag gärna över ;)

  När snön kommer vet du ditt tuffa uppdrag va? Skicka hit den till Vä(r)stkusten på stört :D

  Varm Kram!

  SvaraRadera
 7. Beppan, jo kommungubbarna och gummorna tycker nog att vi ska krypa till kojs tidigt, även på helgerna, för belysningen släcks vid samma tid då.
  Jag minns inte att jag någonsin varit med om att det är så mycket skogsfågel som det är detta år. Stup i kvarten flyger dom upp då man går i skogen med hundarna. Och aldrig hinner jag ta fram kameran!

  SvaraRadera
 8. Nina/Stjärnkraft, det sparas mycket på oss som bor på landsbygden ska du veta, trots att vi betalar lika mycket skatt som andra. Skolor är kanske en av de värsta dom sparar in på, och förskolor, alltså dagis. Här ska föräldrarna skjutsa sina små barn flera mil fram och åter, det anses helt i sin ordning av de styrande.

  Det ryktas om att det här med belysning kommer att bli än bistrare framöver. I stan har dom visst en patrull som går runt och kollar att det inte finns några läskiga dunkla vrår någonstans där tjuvar och våldsmän kan stå och lura. Å andra sidan har vi ju inte den typen av människor här hos oss!

  SvaraRadera
 9. Lisbeth, jag drar en lättnadens suck nu när jag vet att inte din sambo tar eld om han ramlar omkull! Haha, jag kunde inte låta bli att skoja lite, det blev så roligt när jag läste din kommentar.

  Vad julbelysningen anbelangar vet jag att handelsmännen är med och betalar en del. Hur stor del vet jag inte men ändå. Synd att vi inte har några handelsmän här.

  SvaraRadera
 10. hugan, men du bor ju i en stor ort, det är skillnad det. Man går efter hur många personer som finns inom en by eller ort då man bestämmer hur många vägbelysningsstolpar det ska finnas som lyser och hur länge dom ska lysa.
  Jag har faktiskt lite svårt att ser logiken i det hela.

  Snön tittade förbi här som hastigast i kväll. Jag tror det har kommit tio flingor, på ett ungefär.

  SvaraRadera
 11. Gökboet, det är risk för att det är du som får skicka snön norrut, så bakvänt som det har varit denna höst. Någon gång kommer den hit, det vet jag, och jag hoppas verkligen att det blir före jul. En hel vinter utan snö tror jag aldrig har förekommit här. Det konstiga är att det känns mindre kallt med snö på backer. Jag tror att det har något med luftfuktigheten att göra, luften blir torrare.

  Vad jag förstår tänker du ju rymma från
  Vä(r)stkusten och ha det gott i varmare trakter ett tag. Ingen idé att skicka snö då.

  SvaraRadera
 12. Jag måste säga att jag tycker att den där belysningsfrågan är högst märklig. Står inte den norrländska vattenkraften för en stoor del av Sveriges elförsörjning..? För en enkel sate från en ö ute i Östersjön ter det sig inte som en omöjlighet att tillåta vettig upplysning i den landsända där elektriciteten produceras. Men vad begriper väl en gräsrot som jag av hur makten resonerar? :o/

  SvaraRadera
 13. Nina/Stjärnkraft, även om elen produceras här uppe så är den inte gratis. Nu har ju södra sverige fått dyrare el än norra, till sydsvenskarnas förtrytelse, som gör att bostädernas uppvärmningskostnaderna blir någorlunda lika. Vi i norr har mycket längre och i regel mycket kallare vintrar och behöver mer värme.

  SvaraRadera