En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

torsdag 22 december 2011

Den mörkaste dagen blev ljus

I dag har vi vintersolståndet och årets kortaste dag. Trots det upplevs dagen i dag som tämligen ljus. I alla fall den korta tid det är dagsljus, för det är molnfritt och solen skymtade precis över skogskanten. Himlen är ljust, ljust blå, nästan vit, termometern visar på -14 och det är vindstilla. Fotot här ovan tog jag från övervåningen kvart över tolv.  Det är så vackert, så vackert ute.

Vid norra halvklotets vintersolstånd lutar jordaxelns norra del rakt bort från solen, vilket medför att det norra halvklotet då får sin kortaste dag och längsta natt. Norr om norra polcirkeln går då solen inte ens upp utan det råder natt eller skymning dygnet runt. Omkring två veckor efter vintersolståndet befinner sig jorden som närmast solen, kallat perihelium. (Wikipedia)

I vårt kök förbereds julmat. Skinkan ugnsbakas, rullsyltan kokas och sillsalladen hackas. I morgon kommer son och sonson hit, om inte något oväder sätter p för planerna. I stan får yngresonen och hans familj julfrämmande, svärmor och svåger med familj kommer från södra Sverige. Dom kommer vi att träffa på julaftonen vid den gemensamma jullunchen och julklappsutdelningen.

Julklapparna inhandlades under gårdagens stadsbesök. Jag fattar inte hur man kan bli så trött som jag blir efter några timmar på stans affärsgator. Jag somnade av utmattning i bilen på väg hem. Tur att chauffören var piggare.

Det börjar kännas som att allt är under kontroll, så i  kväll eller i morgon bitti får granen komma in i stugan.

Kommer inte tomten snart?!6 kommentarer:

 1. Jag mår lite bättre "bara" av att vara här inne hos dig och läsa om hur du har det och se dina fina bilder...

  Tack för att du delar med dig Cici! KRAM!

  SvaraRadera
 2. Passade ochså på att gå ut en stund i solen idag det var så fint.Skönt att det vaäder nu mot ljusare dagar.

  SvaraRadera
 3. Vilket strålande väder! Kvar att göra: mycket :)

  SvaraRadera
 4. vi hade grått, grått, grått och lite regn och snö ibland.......jättetrist väder m a o.
  Men nu är sonen här och julefriden kan börja :-)
  En god jul till dig o de dina och hoppas att tomten kommer snart så vovven inte behöver vara så uttråkad *fniss*

  SvaraRadera
 5. Hurra - nu kommer ljuset tillbaka!!! Som jag har längtat efter denna vändning. Det blir värre och värre med mörkret för varje år!
  Har vi tur så kommer solen på julafton!

  Här är det inte särskilt mycket som är under kontroll just nu. Inköp av ny diskmaskin störde helt min planering. Hade tänkt göra lite godis, städa och klä granen ikväll. Plus fixa ett e-julkort.

  Nåja - det är en kväll imorgon också....

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Alla skulle vara lika avslappnade som vovven före jul. Du har vid det här laget firat jul, men jag tycker det är roligt att gå in och läsa bloggkompisarnas julförberedelser.Det är så vackert med utsikten från ditt hus. Tack för din kommentar. Nu stundar mellandagarna innan nästa helg. Det är bara att försöka hänga med i svängarna.
  Kram

  SvaraRadera