En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

måndag 6 februari 2012

Ett fyrfaldigt HURRA!


OM  det blev mindre kallt än 30 grader skulle vi sätta oss i den väl uppvärmda bilen och köra de 4,5 milen in till Staan. Och faktiskt, den värsta kylan gav vika och termometern visade bara sådär 25. Det var bara att packa in hundar och presenter i bilen och ge sig iväg. Då var klockan tre och vi skulle inte komma till barnbarnet Lisas födelsedagsmiddag förrän vid halv fem- femtiden.

Vi hade några ärenden att uträtta först, därför var vi ute i god tid, och nu ska ni veta att det är något värt att sätta ett kryss i taket för. Att vi är ute i god tid, alltså. Och det beror i regel inte på mig, om jag så säger. Nåja, först skulle vi stanna till och köpa en present till grannen-släktingen tvärs över vägen, han som fyllde 60 samma dag. Det hade varit alldeles för kallt för att ge sig iväg tidigare i veckan, men nu passade det bra. Vi hittade fort det vi sökte och snabbt var vi tillbaka in i bilen igen. Man vill inte gärna låta den stå stilla så länge.

Sen for vi och hämtade upp dottern och mågämnet så att dom slapp ha igång sin bil. Eller min bil som det egentligen är. Det gäller ju att ha tillgång till motorvärmaruttag också då man kommer fram, så en bil kändes bra.


Födelsedagsbarnet, redan 4 år,  var på gott humör, hennes storasyster och föräldrar likaså, så barnkalaset tidigare på dagen hade nog avlöpt väl. Det blev presentöppning, middag och efterrätt med tårta, sång för Lisa som fyllde år och hurrarop. Hon, syster Elsa och Moster hann lägga 80-bitarspusslet vi hade köpt och som avslutning spelade vi ett roligt spel Lisa hade fått. Det som var bäst med detta spel var att alla deltagarna jobbade ihop mot några fantasigrisar som hotade att äta upp utflyktsmaten. Antingen vann deltagarna eller också grisarna.

Väl hemma i Norrlångträsk igen fick hundarna en snabbpromenad och sin kvällsmat, innan K och jag gick tvärs över vägen för att uppvakta nästa födelsedagsbarn. Vi blev sena gäster, men som tur var fanns det några andra kvar där.

I dag har hundarna äntligen fått sig en lite längre promenad och matte också, det är riktigt angenämnt ute, bara 17 grader och lite snöfall. Nu är det bara 15 och inte en snöflinga i luften. Om jag snabbar mig på med det här inlägget kanske jag hinner ut och ställa mig på någon lämplig plats för att öva panorering när dom slutar klockan tre på båtfabriken och det blir rusningstid på vår väg för ett par minuter. Sen blir det en kopp hett te och en brasa i spisen.
22 kommentarer:

 1. Hej raring!

  Det var som tusan va kallt ni har. Inte illa att gå ut och öva panorering i den där kylan, men 2 kalas, det lät ju riktigt trevligt!!
  Här har det varit -19 grader som kallast. Idag är det bara -5 men det blåser som tusan och känns därför myyyycket kallare!

  Ta hand om dig Cici!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En liten andhämntningspaus fick vi i dag med bara -17, men nu är det -27. Jag tvivlar på att det blir någon vattengymparesa i morgon, det är inte kul att sätta sig i en svinkall och stel bil när man kommer lite halvtorr från badet.

   Nu längtaar jag att krypa ner i gossiga sängen och börja på en ny bok. Önskar dig en god natt!

   Radera
 2. Brrr...så kallt ni har haft det och tur att termometern börjar klättra uppåt, så ni kan få lite uträttat. Förstår att det inte är lämpligt att åka iväg i den kylan.

  Och som vanligt har du jättefina bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blidvädret är över för den här gången för nu är det 27 grader igen. Det är konstigt vad långvarig kyla tar på krafterna. Tur att man har ett varmt hus att bo i.

   Efter två lektioner av Högskolans fotokurs är mitt fotoförtroende inte särskilt stort, men det blir ofta så där när man börjar få lite flera kunskaper i ett ämne man fuskat i innan. Det är bara att öva på och vänta på trappstegseffekten nästa uppåtsteg.

   Radera
 3. Vilken effektivitet och logistik kring firandena, riktigt avundsvärt. Vi håller också på att få mildare väder och idag slapp Hurry Hund sitt täcke för första gången på länge. Han lyfte benet högre än vad jag kan minnas, så det var nog befriande. Brasa, så skönt och så trivsamt ljud. Jag kan sitta länge och bara titta på effekterna. Brasan var nog grottmänniskornas TV tänker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elden, vattnet och himlen är nog de bästa tv-apparater som finns, dessutom utan reklamavbrott.

   Trots kylan har jag inget täcke på hundarna. Cilla har aldrig haft något och Helens sitter bara på undantagsvis, dvs när det är kallregn. Det gäller bara att dom håller sig i rörelse och inte stannar för länge vid någon kissfläck.

   Hurry kanske har ställt in benlyftet med tanke på täckets motstånd så att det blev lite mer än beräknat när täcket åkte av.

   Radera
 4. Kul med kalas! :oD

  Här är ett tips till dig, som har så många fina vintervyer att tillgå: fototävling hos Vi i villa, stänger 5 mars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, ska fundera över saken. Det känns som jag har ganska nog nu med högskolekursen och bloggarna, men, men...

   Radera
  2. Äh, nån färdig bild har du väl att slänga in? Så mycket härliga, vintriga bilder som jag fått vila ögonen på här i bloggen under de senaste åren är det bara att plocka en ur högen ;o) Lycka till, om du skickar in någon!

   Radera
  3. Jo, nu vet jag. Det får bli en av vinterbilderna från utställningen, den med snödrevet över Sörträsket. Den skiljer sig kanske lite från andra vinterbilder.

   Radera
  4. Det blev faktiskt fem bilder, alla från utställningsfotona.

   Radera
  5. Yihaa!! Nu håller jag tummarna :oD Duktig flicka!

   Radera
 5. Kylan verkar hålla norra landsändan i ett järngrepp. Ingen måtta på kallgraderna. Och så snö på det! Visserligen torr fjunsnö (Undrar vad samerna kallar den, de har ju otroliga mängder ord för olika typer av snö), men den ställde ju till med så många olyckor igår runt Luleå - Boden.

  Panoreringar är riktigt skoj, men kräver mycket övning. Två minuter hinner du ju en hel del på, bara inte fingrar och kamerabatteri lägger av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Temperaturen i dag var verkligen lynnig. -19 när vi sstartade hemifrån och -32 ett par kilometer senare! Just nu bara -12. Bra för det är dags att gå ut med hundarna.

   Radera
 6. Tittar in lite grann och ser att jag får möta en riktig partyprinsessa. Här festas det loss i blidvädret. För visst kan man väl säga det när det är -25.

  Ha det så gott
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan i alla fall kännas så när det har varit flera dagar med mer än -30!

   Radera
 7. Där fick du väl ändå en stjärna, uppvakta en 4-åring! Den viktigaste dagen, med stort D.

  Skönt att temperaturen har stigit. Vackert foto på ladan. Är det hö i den?

  margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligt att få uppvakta barnbarnen.

   Dessvärre fyller ladan funktion som förråd och skräpkammare nu för tiden. Eller dessvärre och dessvärre, det är i alla fall ett sätt att bevara en typisk västerbottenslada. Vi har ju inga djur, förutom hundarna, och bonden i byn han har över 100 kor, så en liten lada är inget för honom, där är det traktorägg som gäller.

   Radera
 8. Var också på kalas i lördags, sonen söta sambo fyllde 30, men vi kom inte i tid och det var då(som vanligt) inte mitt fel. Men kallt var det när vi for genom storskogen till den hyrda festlokalen. Blommor var ju inte att tänka på att frakta i kylan men det går ju lika bra med en flaska bubbel. Här är det betydligt mildare nu men hos er är det kallt säger SMHI.

  SvaraRadera
 9. epsilon, tänk om alla hade vett att fylla år under de varma månaderna! Bra förslag att ha med en flaska bubbel i stället för blommor.

  SvaraRadera
 10. Jag måste ha missat att det var en moster på besök!?;)
  /FAster Åsa

  SvaraRadera
 11. Jag måste ha missat att det var en moster på besök!?;)
  /FAster Åsa

  SvaraRadera