En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

onsdag 8 februari 2012

Lögardag med köttfärssoppa

Inte skrämmer lite kyla mina tuffa badkompisar och när termometern dessutom visar på ynka 24 grader så är det inte läge att banga ur. När S kom för att hämta mig och svägerskan hade den dessutom stigit till endast 19. Nu visade det sig att vi bara hann köra ett par kilometer innan det plötsligt var -32! Man kan säga att det var i genomsnitt 30 minus fram till Byske där det höll sig vid ca 23.


Den här terminen har vattnet i bassängen varit över lag varmare än det någonsin varit förut, eller om man ska säga att det har varit mindre kallt. Kanske har folk klagat  eller så har det varit något fel med inställningen förut. Huvudsaken är att folk slipper frysa när dom kliver ner i bassängen.

Snälla SAABen startade efter 1½ timmes parkering och då vi kom till vår stamfik serverades sopplunch, köttfärssoppa med vitkål och morötter, jättegott. Dessutom hembakat bröd, smör och ost, allt till priset av 30 kr. Ville man till det ha kaffe och hembakad kolakaka efter maten steg notan till 40 kr. Blev man inte mätt var det bara att be om påfyllning. Var får man en ordentlig lunch till det priset? Det här är ett försök dom kommer att ha den första tisdagen i månaden under våren.

Det är mycket experimenterande med kameran just nu. Fotokursens andra lektion har gett oss i uppgift att träna panorering vilket inte har varit lätt under den här kyliga perioden. De senaste två dagarna har jag emellertid stått utanför vår grind och lurpassat på bilarna som kommit då dom på båtfabriken slutar klockan tre.
Nu är det så vitt på vägen och vägkanterna att jag har varit tvungen att ställa ut sparken mitt på vägen först för att kunna ställa in fokus. Jag tror att en del av bilisterna har sett att jag följt dom med kameran då dom susat förbi och jag undrar just vad dom tänker. Första dagen hade jag ställt tiden på 1/60 och igår höjt den till 1/40. Om det inte är för kallt ska jag stå där också i eftermiddag och  nu med ännu längre tidsinställning. Allt för att få så fartfyllda bilder som möjligt, men ändå med skärpa på bilarna.

I morse vid sjutiden ställde jag mig med kameran i ena sovrumsfönstret och försökte gissa var jag skulle ha skärpan någonstans för att fånga in bussen som skulle komma. Jag hade ställt tiden på 2½ sekund och höll kameran mot fönsterbågen. Jag missade bussen en aning, den hann för långt, men det blev lite kul i alla fall.
Om jag kommer mig upp i tid i morgon ska jag ställa in skärpan närmare vårt hus och med kanske bara 1½ sekund, för visst är det en kul effekt man får när bussen helt försvinner förutom lamporna!

Nu ska jag upp till övervåningen och skruva bort silen på handfatskranen. Det är dags för rensning om man vill ha en någorlunda jämn stråle.

Sen väntar strykning och kanske blir det lite bakning också, vi får se. I går bakade jag semlor, tro det eller ej, bara så där plötsligt. mitt i baket kom jag på att mandelmassan var slut men mandel och florsocker fanns i huset. Det var mitt första försök att göra egen mandelmassa och visst var det lite jobbigt att dra mandelkvarnen men resultatet var över förväntan. Frågan är om jag någonsin kommer att köpa mandelmassa någon mer gång när det blir både billigare och godare med den egentillverkade.

Ha en bra onsdag!16 kommentarer:

 1. Jösses säger jag! Flitiga du! Jovisst är egentillverkad madelmassa så mycket godare! Nu blev jag sugen på semlor....och vilket fyndpris på en så väl tilltagen lunch! Byske sa du..en bit bort.
  Jätteläckra kort på bussen! hihi undrar just vad bilisterna du fotar i farten undrar! Kanske en civilpolis! Du ska se att hastigheten sänks hos de som passerar hädanefter ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lagt in bussfotot på högskoleforumet och bett om en förklaring på hur det där fungerar. Det ska bli spännande och se om jag får något förståeligt svar.

   Upptäckte i dag när jag stod där för tredje dagen i rad att flera av bilisterna upptäckt mig. Det är ju så hög snödrivor så fort är det gjort att dom passerat infarten därjag står. Dom kan gott tro att det är hastighetskontroll på gång.

   Radera
 2. Åh vad jag blev sugen på hembakta semlor - och egen mandelmassa därtill.... Mums!! Synd att du bor så långt borta.... :-(

  Den där panoreringen blev ju riktigt bra! Visst känner man sig lite kufisk som står där vi vägkanten och följer bilarna med kameran. Kul idé att fota morgonbussen. Den översta bilden är ju som Vinterland ska se ut!

  Sopplunch för 30 kr - super! Idag får man nog betala 70 kr för en lunch på de flesta håll.

  Har just kommit hem efter ett pass på gymet. Dags för lunch - magen morrar. Särskilt efter att jag läst om din lunch och ditt semmelbak...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Beppan det är inte jag som bor långt borta, det är du!
   Men om du sitter kvar på bussen en bit till på väg österut så kan ajg hämta upp dig utmed vägen. Semlorna som blev över i går ligger i tryggt förvar i frysen.

   Radera
 3. Vilket underbart inlägg. från panorering till att rensa silen och baka semlor. Så lever en modern kvinna mitt i skogarna. Låter skönt det där med varmt vatten. Visst är det konstigt i år med temperaturen. Här i Sundsvall har det skiljt 10 grader på en kilometer. Hur klär man sig då om man ska promenera.
  Spännande att följa med i fotojobbet. Alltid lär jag mig något som jag kan använda för att förvåna sambon med. Alltså inte fotograferingen utan uttrycket
  Ha en fin dag
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man haft en karl som varit borta på jobb långeliga tider har man lärt sig att vara lite allsidig. Dessutom är jag mycket bättre än min karl på att starta upp elden i kaminen. När det kommer till traktorkörning är det emellertid stopp - jag totalvägrar.

   Det är väl bra att du kan överraska sambon med kamerasnack, det gillar han säkert, duktig fotograf som han är.

   Radera
 4. Hej "flitiga lisa" och tack för att du delar med dig av dina fina bilder, inställningar och framsteg!

  Värmande kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där varma kramen behövde jag. Jag fattar inte varför jag alltid blir så frusen när jag suttit en stund framför datorn. Just nu är det knäna som är kallast, jag får nog lägga en pläd över benen.

   Radera
 5. Här händer en hel del läser jag. Tur att bilen startar i kylan ni har hos er. Sopplunch väldigt billigt, som inte alls finns här hos oss.

  Visst är det kul att testa olika inställningar i kameran och lära sig mer om hur den fungerar. Kursen jag gick i höstas lärde ut såna här saker och jag håller på att öva för fullt. Det blir så effektfulla bilder som är roliga att kika på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stället vi alltid åker till efter vattengympan drivs ideellt i kyrkans regi. Det är damer i lite höge ålder som säljer hembakade kakor och tårtbitar och även smörgåsar till kaffe eller vad du nu vill ha. En ägg- och sillmacka plus kaffe kosstar 25 kronor och sitter som en smäck efter badet. Det här med soppa första tisdagen i månaden var något nytt som dom ska prova ett tag.

   Det är verkligen jättekul att läsa fotokursen på distans. Det är högskolan i Jönköping som håller den och det kommer ut en ny lektion ungefär varannan vecka.

   Radera
 6. Man gott säga "mindre kallt".

  Helt fantastisk förplägnad till de priset. Och kolatårta!!!

  Snygga killar du har i huset!!!!!!!

  margareta

  SvaraRadera
 7. Nja, kolatårta var kanske att ta i lite i överkant, men kolakakor, du vet såna där som är skurna på snedden. Jättegoda och precis lagom efter den delikata soppan.

  Det där med snygga killar ska jag grunna på en stund.

  SvaraRadera
 8. Kul bilder på bussen! Någon gång ibland bakar jag mandelgifflar och då gör jag alltid mandelmassan själv. Betydligt godare än den köpta. Ja, kameler finns det här. Det är en man som har fött upp dem i många år och säljer vidare till djurparker och annat. På sommaren kan man rida kamel där också. De ser ut att trivas och förökar sig villigt. Roligt inslag i den öländska faunan.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just ja, hemgjord mandelmassa det gjorde ju alltid mormor när jag var barn. Det hade jag glömt.
   Vattengympa och fika är väl inte heller dumt. Vilken trevlig servering med de priserna.
   Häftiga bilder med den försvunna bussen.

   Radera
  2. Kerstin, man kanske ska ta sig en tur till Ölan i sommar och rida kamel. Många skulle nog bli förvånade.

   Radera
  3. epsilon, det är sällan man hör talas om att någon gör sin egen mandelmassa när det egentligen inte är särskilt svårt. Likaså har jag börjat fundera på om man kan göra sin egen senap. Det borde inte heller vara så knepigt.

   Radera