En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

fredag 16 mars 2012

Vårkänning

Man ska inte tro på allt man ser, särskilt inte om det ser ut som om grannens hus håller på att sjunka ner i snön och fösvinna. Det  är förstås bara en synvilla.

Och det här är inte Sörträsket som river utan det är uteplatsen nedanför trappen som bearbetats med spade och kvinnokraft. Hade det inte blåst i dag så hade det nog varit risk för en värmechock. +7 grader i skuggan! Bara så där. Snön sjunker ihop som en sufflé i korsdrag och jag passade på att bearbeta blankisen som vi balanserat på de senaste dagarna. Det var svettigt men roligt.

Ännu roligare blev det då jag lite senare kom in och skulle skriva upp en sak i almanackan. Pennan ville liksom inte gå åt det hållet jag hade tänkt mig. Musklerna i händerna visste varken ut eller in efter en timmes ishackande. Men sedan jag skyfflat undan den upphackade isen och slängt iväg den så att inte smältvattnet kan rinna tillbaka på plattorna, blev det riktigt fint. Det var länge sen skorna hade direktkontakt med marken där.

Säljen blir allt rödare, pilen allt grönare och skoterspåren bär bara med nöd och näppe, i alla fall dom som inte är de mest trafikerade.

Får vi nu bara behålla plussgraderna några dagar så kommer snön att tyna bort med förvånansvärd hastighet. Det här är södergaveln på vår stuga och utmed väggen till höger, där  K skottat bort snön från väggen en bit, har redan växterna i rabatten kommit upp fem centimeter. Dom har övervintrat under snön och väntar bara på att få komma fram i dagsljuset.
Krukparaden utmed förrådsväggen har också börjat titta fram, men det dröjer länge än innan dom blir fyllda med jord och plantor. Någon gång i juni kanske då frostnätterna är överståndna.


I förmiddags var jag till Kåge och hade säkert tio påsar med tidningar, burkar, glas och plast som skulle till återvinningsstationen. K har muttrat länge om högen med påsar i garaget, men av någon anledning är det tydligen min uppgift här i stugan att se till att dom följer med i bilen när en resa till närmaste ort är planerad. Eftersom K ofta åker till Byske två gånger i veckan och bastar tycker jag att han kunde ta med sig ett par påsar då och då, men icke. Det är visst en mycket komplicerad uppgift som bara jag kan klara av.

Jag hade en mycket roligare sak jag skulle göra på Ica i Kåge. Jag skulle hämta mitt nya objektiv, en Canon EF-S55-250 IS, som hade kommit. Det kommer säkert att ta ett tag innan vi två är samkörda men naturligtvis åkte det på kamerahuset direkt som jag kom hem och samtliga bilder här i inlägget är tagna med det.27 kommentarer:

 1. Grattis, grattis till ankomsten av den nya tekniken! Fast jag måste erkänna min dumhet och berätta att jag än i denna dag inte satt mig in i vad sånt där som t.ex. 55-550 innebär i praktiken. På mitt eget, fasta objektiv står det 24-720, men det säger mig absolut ingenting ... *skäms*

  Visst är det enastående, fantastiskt, ljuvligt, UNDERBART att vintern snart är förbi?! Som vanligt häpnar jag över hur fort snön försvinner när det väl kommit igång. Och lika fascinerad blir jag varje år över hur likaledes fort växtligheten tar fart och vill opp.

  Flinar hjärtligt åt din kommentar om transportsvårigheterna med återvinningsavfallet. Nog är det sen märkligt, inte sant?

  (Taggtrådsrullen på sista bilden, är den en känga åt K eller var det bara ett intressant motiv..? Hehe!)

  Ha en kul dag med nya objektivet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först hajjade jag till när jag såg att du hade skrivit 55-550 och tänkte att jag hade skrivit fel, men som tur var hade jag inte det. Brännvidden är avståndet från linsen till sensorn. Ju kortare avstånd, brännvidd, desto större bildvinkel. Kort brännvidd är lika med vidvinkel. Den absolut kortaste brännvidden är det sk fish-eye. De med lång brännvidden, och snävare bildvinkel, är teleobjektiv. Du kan ju tänka på det som sportfotografer kånkar omkring med.
   Men det där går ju att googla på om man är intresserad.

   Nu har jag förhoppningar om att kunna fånga en och annan fågel på bild, eller något som ligger på lite längre avstånd.

   Det är inte så stor idé att ge K några kängor på min blogg för han vägrar att läsa den om han inte får göra det över axeln på mig då jag skriver. Och det kan jag tala om att det får han inte, för det är bland det värsta jag vet.

   Ibland kan han komma och fråga: "Har du skrivit om det eller det på din blogg?" för då är det någon i byn eller bekant per telefon som har läst och kommenterat något jag skrivit om.

   Radera
 2. Grattis till nya objektivet och jag förstår att vi snart får se en hel del fina bilder när du testar den.

  Härligt att våren börjar nå er också, även om det ser ut att ta lite tid innan all snön smälter bort.

  Vi har samma problem här med återvinningen och allt samlas till en jättehög innan maken tar med sig dem. Ändå åker han förbi en återvinningsstation varje dag på väg till jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är verkligen ett avlångt land, här nere finns ju inte en snögnutta kvar och här o var sticker tussilago fram o snödroppar förstås. Härligt!

   Radera
  2. Raija, Nu smälter det för fullt här, solen tär ganska hårt på snötäcket även om det är något kallare i dag, söndag.

   Det verkar vara ett ganska allmänt problem, i alla fall bland de något äldre, att det är kvinnan i familjen som får stå för renhållnings- och återvinningssidan. Det är bara att hoppas på att den yngre generationen klarar det där bättre.

   Radera
  3. epsilon, jag kan förstå att ni där söderut tycker det är härligt, men ni har ju aldrig den här härliga vårvintertiden med skare och skoterspår, snö och solvärme. Vad jag gärna skulle vilja avstå från är den halka vi har haft på vägar och infarter den senaste tiden.
   Det dröjer nog ett tag till här i inlandet innan tussilagon tittar upp men vid kusten kan den nog snart komma.

   Radera
 3. Verkar inte vara nåt fel på den gluggen. Törs vi gissa att nästa investering blir en uppsättning mellanringar, nu när blommor och insekter så smått börjar vakna till liv?
  /Kjell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar så att det blir fina bilder på nornan till exempel? Jo, det är nog det nästa som står på önskelistan. Jag har inte kollat prisläge och vad det finns att välja på ännu men det är nog på gång.

   Radera
  2. Precis det menar jag. Själv är jag just nu helt insnöad på det här med räls och "stackning" av bilderna.
   En Cognysis Stackshot Macro Rail står högt på önskelistan, men efter en snabbinventering av de monetära tillgångarna inser jag att en manuell skena nog ändå är det mest realistiska alternativet i nuläget.
   Fast bälg och mikroskopobjektiv kommer jag helt klart att införskaffa. Hyfsat billiga grejer, under tusenlappen tillsammans, så om jag bara kan komma över en adapter som passar mellan bälgen och RMS-gängan på objektivet kommer jag utan betänkande, eller ens med särskilt djupgående samvetskval, att plåga min omgivning med närbilder av såväl kvalster som flugögon under lång tid framöver.
   Ha det gott i vårvärmen
   /Kjell

   Radera
 4. Tänk att det är lika fantastiskt varje vår. Och man blir lika förvånad varje gång, att snön smälter med en rasande fart och att ljus och värme kommer tillbaka.
  Havsisen nedanför stugan har rivit och det är bara en iskant kvar längst stranden. Där spankulerade en Räv i morse. Åtta svanar landade på vattnet på förmiddagen och trumpetade att våren faktiskt är här.
  Härligt!
  Har också inköpt en ny kamera. En Canon 600D med 18-135 objektiv, men det kommer att dröja väldigt länge innan det blir lika fina bilder som dina. Du har också "blicken" för vad som är ett bra motiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hör jag att ni ligger en bit före oss. Man brukar bli lika förvånad varje vår när svanarna kommer hit och isarna fortfarande ligger tjocka, endast lite öppet där vattnet från bäckarna rinner ut. Så dom är nog på gång endera dagen.

   Grattis till nya kameran, en likadan som jag har fastän du har ett större objektiv än det som följde med min (18-55). Nog kommer du att ta en massa fina bilder, det är jag helt övertygad om. Har du dessutom installerat Photoshop eller liknande så att du kan redigera bilderna blir det ännu roligare med bildskaperiet. Ofta kan man ju behöva ljusa upp eller lägga på lite mera skärpa i efterhand. Prova att fota manuellt och inte alltid auto, för det är det man lär sig mycket på. Jag förväntar mig många fina bilder från livet utmed havet och en och annan hund med.

   Radera
 5. Sträck på dig det är inte alla som har titeln sorteringsansvarig. Jag måste säga att du skildrar våren ankomst i ord och bild på ett mycket fint sätt.
  Lycka till nu med det nya objektivet. jag har ett antal runt mig som är sambons så nog vet jag vilken tid det tar för honom att bli kamrat med dem
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titlar kan man ju aldrig få nog av!

   Jag kan gissa att det finns en och annan fotomanick där hemma hos er. Nu har jag på sistone undvikit att gå in på fotosidorna för då blir jag så sugen på att vara med och det finns det inte tid till just nu, men jag har ju sett förut vilka fina bilder din sambo tar.

   Radera
 6. Men ni däruppe har ljuset och är snart ikapp oss! Som du ser har du oxå knopp i rabatten - precis som jag -
  margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan nog säga att vi redan är ikapp er och att ni söderut nu kommer på efterkälken. Men det tycker jag att vi kan vara värda efter den mörka vintern.

   På snöfria fläckar, under täta träd och utmed en del husväggar börjar gräset bli grönt och vintergröna växter tittar fram utmed höga snökanter. Alltid lika överraskande.

   Radera
 7. Det är så härligt nu med solen å värmen,snön rinner bort.
  Idag blev det Leos lekland.
  Det där med soporna är nog många kvinnors lott att göra om det ska bli av.
  Vi får säkert många fina bilder av dig,du är duktig på att fota.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ännu inte varit på Leos lekland men om jag ska vara barnvakt någon dag med dåligt väder har jag tänkt att jag skulle fara dit.

   Kanske är det med sopsorteringen som med tvättsorteringen, det är alldeles för komplicerat för vissa män. Ofta dom som blivit alldeles för mycket servade hemmavid. Men jag hyser gott hopp för den yngre generationen.

   Jag vet nog vilka fina foton du har tagit ute vid din stuga, så du kan du också.

   Jag har sett från E4:an att det har byggts en brygga mitt emot Solvik och jag har nog tänkt att fara dit när det är dags för fåglarna att komma. Det måste vara ett fint ställe att fota från. Är det kommunen som byggt den eller är det ett byaprojekt?

   Radera
  2. Fågeltornet är ett EUprogekt,kanke något Solvik ordnat,trodde det skulle bli högre.

   Radera
 8. Så skoj med nytt objektiv!! Ser fram emot många spännade bilder....

  Blir bekymrad när jag läser om dina händer som inte hänger med efter ishackandet. Jag saboterade mina med att slita upp maskrosor ur gräsmattan en förmiddag en sommar för några år sedan. Var väldigt försiktig!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att jag hoppas att det ska bli ett lyft med det nya objektivet. Det är inte lika bra som ditt men det låg i en rimlig prisklass, inköpt på Netonnet. Nu är det det där med macro...

   Tack för att du tänker på mina händer. Jag vet att jag är ovarsam med dom, det är bara att kolla på mina naglar, men det är ju så kul att hjälpa våren på väg. I dag har jag bara lite svag träningsvärk och dom gör ungefär som jag vill.

   Radera
 9. Ett tips när du tar dig an nornan. Om du har ett stativ med vändbar mittstolpe kan du montera kameran upp och ner under stativet och på så sätt komma nära motivet. Bilderna går ju att vända rätt i datorn sedan.
  /Kjell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tips mottages alltid tacksamt.

   Radera
 10. Skönt med sol och takdropp, men ajaj så kalla vindar som blåst de senaste dagarna. Man blir lurad när man tittar ut. Här håller skoterspåren bra att gå på, åtminstone ute på sjön.
  Spännande med nytt objektiv, lycka till!

  SvaraRadera
 11. Glömde ju att kommentera det där med om att du tyckte jag skulle ställa ut alla tre ;-D jojo. Elsan tror jag är för vild, dessutom för snaggad! Men jag skulle gärna vilja ha ett uttalande om henne! minihugan vet jag inte vart jag ska ställa ut. På bron? Inte snällt. Farbror Charlie är en härlig lugn och go kille som var tänkt som sådan, men lite för hög och ganska mager var ett av omdömmena han fick tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du vet väl att man måsste anmäla sig till utställningarna i mycket god tid, så innan ni har hunnit så långt som till utställningsringarna har pälsen hunnit växa ut och matte hunnit köra åtskilliga ringträningspass. Kanske Minihugan är intresserad av att springa runt i ringen? Två flugor i en smäll, så att säga.
   Om farbror Charlie var för mager ena gången så är det inte säkert att han är det nästa gång. Om han mättes som unghund kan det hända att han sjunkit ner en aning nu, dom gör ofta så.

   Radera
 12. Sakta men säker ser jag att temperaturen tar på vinter & snö, även uppe hos er. Men ni har en bit kvar... Härliga bilder som vanligt!
  Du kommer säkert att "bli kompis" med det nya objektivet snabbt och jösses vad det finns grejer att köpa till en kamera! Senaste köpet blev ett bra stativ och en fjärrutlösare. På min önskelista står härnäst ett objektiv bara för riktiga Macrobilder... Maken ville komma närmare på vyer, så det blev ett såndant direkt efter "normalobjektivet" :)

  LYCKA TILL med både våren, kameran och distanskursen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tittar man på snövallarna utmed vägen så har det sjunkit åtskilliga decimetrar, så det går definitivt åt rätt håll.

   Lite snopen kan man bli när man står på skoterleden och ska fota något med telezoomen och konstaterar att man borde stå flera meter längre bort för att få med hela motivet! Och har lämnat standardobjektivet hemma.

   I dag har jag anmält mig till en ny högskolekurs till hösten, digital bildbehandling. Helt på distans, 7,5 poäng. Kan det vara något för dig?

   Radera