En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

måndag 23 april 2012

Än är det vinter, säger mor

För exakt ett år sedan såg det ut så här när jag tog en bild från lägdan och upp mot vår gård. Och samma dag hade jag hittat och fotat den första tussilagon.

 I dag såg det ut på detta viset. Man kan tro att det handlar om två helt olika månader. Det är bara att konstatera att våren är sen i år. I fjol försvann snön väldigt fort för det var kallsnö helt igenom och alltså väldigt luftigt. Ingen snö som skoteråkarna uppskattade, det blev lita åkande med dom maskinerna den vintern. I år är snön så kompakt att det fortfarande går att gå nästan vart man vill, trots plussgrader och blötsnö ovanpå.

Vid Hundtjärn ligger den gamla trampbåten och väntar på varmare tider.
Eftersom tiden ändå är ur led lägger jag in en bild på, ja vad ska jag kalla den, påskgranen kanske, som står på svägerskans bro. Adventsgranen hade gjort sitt men var fortfarande friskt grön, så i stället för att plocka ett påskris satte E fjädrar och ägg i granen. Riktigt snyggt om jag får säga det.
I morgon eftermiddag ska jag till Skellefteå flygplats som ligger ett par  mil söder om stan, och hämta min syster från Stockholm som kommer upp för att vara här när K fyller år. Jag har sagt till henne att hon ska ta vinterstövlarna på sig.


16 kommentarer:

 1. Som kompensation för den sena våren hoppas jag att det blir en lååång sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan alltid leva på hoppet!

   Radera
 2. Nå, nog är det ändå för väl att våren låter vänta på sig även på andra ställen än på Ålandsöarna. Här är det inte i närheten av vad det var ifjol, vilket man lätt håller koll på om man bloggar :o)

  En påskgran är väl inte helt fel? Kan man hänga ägg och fjädrar i björkris är det minsann helt okej med granris också!

  Idag har jag en plan som går ut på att få mina pionvallmo- och rosenskärafrön i jorden utomhus. Så pass mycket mer vår har vi trots allt i jämförelse med er. Sen är jag hundvakt igen åt "Gurra" också, så det blir nog ett par rejäla promenader under dagen och morgondagen.

  Ha en riktigt fin firardag med din K imorgon!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalas, tårta och kakor, många presenter,främmande,regn, underbart vårväder, storspov, tranor och en sädesärla. Det är ett snabbreferat av veckan så här långt.

   Radera
 3. Det är verligen skillnad år från år med snön. Och skillnad på snö och snö också, läser jag. Vi har sällan så mycket av den varan här söderut, så vi pratar inte så mycket om de olika snötyperna.

  Påskgranen var något nytt och inte alls då dumt :-).

  Hoppas du får det riktigt trevligt nu när ni firar K och med din systers besök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, allt har gått bra och vi har haft det trevligt dessa dagar och förhoppningsvis fortsätter det så resten av veckan.

   Radera
 4. Du milde tid, vilken skillnad på väderleken hos er i norr och tipset till syrran blir hon säkert tacksam över! Det låter underbart roligt att få besök av syrran, särskilt när det är FIRA på gång!

  Kram på er allihopa raringar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En regnig tisdag har gjort att snösmältningen satt igång på allvar, så snart är nog våren här på allvar. Det hoppas nog tranorna, storspovarna och tofsviporna också där dom går omkring på de vita vidderna.

   Radera
 5. Nog är den ur led alltid men åt vilket håll? Vi satt och pratade idag om hur det var när man var lite. Båda två kommer ihåg att det många gånger var snö kvar på Valborgsmässoafton. När jag konfirmerades i Östersund för länge länge sedan så var det snö kvar i maj och när vi kom ut på trappan från kyrkan höll vi på att frysa benen av oss i vår vita klänningar.
  Kör försiktigt på vägarna
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här väl ihop med Valborg att man ska frysa. Särskilt när man var ung och skulle gå i högklackade tunna skor och sommarkläder. Huvva!

   Radera
 6. Ändå så tyckte jag att vi hade mera snö förra vintern än i år.Jag ska kolla mina gamla bilder också kul att jämföra år från år.Man glömmer ju så lätt hur det var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snödjupet var det nog inte så stor skillnad på i mars, men det var kallsnö som var mycket luftig. Det var nästan omöjligt att färdas med skoter på den för den packade aldrig ihop sig.
   Det är nog tur att man glömmer hur jobbigt det kan vara vissa vintrar. Nu har vi förhoppningsvis några härliga månader framför oss, då vi kan ladda batterierna inför nästa vinter.

   Radera
 7. Tittar in för attläsa ikapp och ser då vilka hemska snöhögar ni har där uppe i nmorr. Men detrinner bort ganska snabbt då värmen kommer. Vi har haft hyfsatvarmt i ett par dagar och till V lborg ska det bli fint. Jag kommer att lyssna på manskör på tv, eller på cd - får avstå att gå ut.
  Ha en skön Valborgshelg!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att du fick en trevlig valborgsafton i går trots att du inte kunde gå ut och se på majbrasorna.

   Radera
 8. Stängde av radion idag då de började prata om valborgs firande i Lund och Uppsala. Det tas för givet att våren och värmen är här... I Vindelgransele ligger snön och det blåser i kallt...dock är det ganska smällar lugnt!
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl ofta så att den övre halvan av vårt land glöms bort. Man behöver ju bara lyssna på trädgårdsprogram som förekommer och där dom tycker att det börjar vara dags att stoppa ner potatisen i jorden nu! Det har i alla fall varit en dramatisk vecka när man ser hur fort snötäcket här har smält ner och vattendragen blivit allt vildare och bredare.

   Vi tar aldrig med hundarna till majbrasan, för säkerhetsskull, men det är sällan vi hör några smällare här i byn förutom på nyår, och i går var det tyst och lugnt.

   Sonsonen som varit här några dagar pratade en hel del om Malå och skidbacken där. Det hade nog varit en riktig upplevelse. Nu är slalomskidorna undanstoppade för i år, men det blev nya balansövningar här i köket på de rollerblades som farfar införskaffat.

   Radera