En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

måndag 14 maj 2012

En helg i full fart

Det har varit full hus i stugan under helgen. Nu behövs det i och för sig inte så många för att vår lilla stuga ska kännas trång, om än på ett trivsamt sätt. På fredagen kom Skelleftefamiljen, minus mamma A som var på besök hos sina danska släktingar Ingrid och Truls i Köpenhamn. På lördagen kom Äldstesonen och Leo från Lycksele och så var vi plötsligt ett hushåll på sju personer mot två som vi är till vardags. Skelleftefamiljen for hem på lördag kväll eftersom det var inbokat både danslektion och kalas på söndagen. Lyckseleborna for hem i morse. 


Det är kul att se hur bra barnen nu leker med varandra, en grabb och två tjejer. Det är full rulle mest hela tiden och dom får hållas med sina saker uppe i stora rummet. Det kan bli lite av en chock om man skulle få för sig att titta in där, men så länge inte saker går i kras eller barnen kommer till skada lägger vi oss vuxna inte i hur det ser ut. Vad gör det att bordsduken får bli en huvudduk när Elsa ska vara prinsessa, eller att soffkuddarna befinner sig mera på golvet än i soffan, eftersom dom behövs där av någon anledning.


Vid ett tillfälle diskuterade vi Leos dagiskompisar och eftersom det bara var killar frågade jag om han inte lekte med flickorna också. Näha, det skulle inte falla lille herrn in. Men så sneglade han på flickkusinerna på andra sidan bordet och kom på att det där kanske inte var ett så smart uttalande, så då tillade han:. "Bara med mina kusiner." Så hade han räddat ansiktet för den gången. Barnen är 6, 5 och 4 och Leo är  i mitten.


Det har varit ett evigt mixtrande med datorerna här under helgen. K får inte den nya rautern att funka så att han kan sitta med sin dator och jobba nere på kontoret. Trots rådfrågning av experter per telefon, bekanta som arbetar inom området, så blev dom inte klokare. Tvärtom kan man kanske säga, för nu krånglar min dator också och i stället för att använda Internet Explorer har jag nu fått gå över till Google Chrome. Och där kommer jag in ibland utan krus, ibland måste jag starta om datorn. Jag vet få saker som är så frustrerande som datorer som inte fungerar som dom ska. Troligen känns det så för att man inte behärskar det hela, bara kan lite av hur man ska använda dom.


Det blir säkert bra med Google Chrome, bara jag får lite tid på mig. Saker och ting ser inte ut som det brukar och ligger inte på de platser jag är van vid, så ibland känner jag mig alldeles handfallen och får tänka några varv extra. Sånt tar på.
På väderfronten är det just i detta nu regn och blåst som råder och det påskyndar snösmältningen än mer. I fredags när jag gick över Sörträsket var vattennivån just så pass att den börjat stiga över vägen på sin ställen. Hur det är i dag vet jag faktiskt inte, men troligen är det mer av vägen som ligger under vatten. Det är en period som kan bli lite besvärlig för de som bor söder om träsket och som måste över om dom vill komma sig till skola och arbete. Sen finns det ju andra som tackar och tar emot. Hundar som gillar att bada till exempel.Sen finns det andra som skulle behöva ta sig ett bad men inte riktigt känner för det. Kolla förresten in de coola snäpporna som gick bara någon meter framför Helen. Det såg faktiskt ut som om dom medvetet försökte stå kvar så länge som möjligt och dom flyttade sig inte framåt mer än dom absolut behövde föra att inte riskera att hamna i hundarnas gap.
12 kommentarer:

 1. Oj så mycket vatten.När datorn inte är som normalt så är det ungdommarna som får rycka in här hos mig,själv kan jag inget.Vågar inte ens försöka.Var har vi sommarvärmen regn å rusk har vi fått nog av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har verkligen varit kalla vindar som blåst i dag, men blåsten är nog bra på sitt sätt för det torkar upp och det behövs. I morgon ska jag se om det går att ta sig över träsket med stövlar på fötterna. Det är fortfarande djup snö på sina ställen i skogen, så plogade skogsvägar är att föredra.

   Radera
 2. precis som ni har så har vi ett rum där barnbarnen får rusta runt som de vill. Det är en förmån att bo så att man kan ha det så. Där står deras leksaker färdiga att använda och så fort de kommer hit går de direkt in i det rummet. Vi kör med Firefox här hos oss. Det fungerar jätte bra. Vi testade Crome först men sonen som är kunnig tipsade om detta och det har vi aldrig ångrat. Du frågade om mina bilder. Oftast tar jag dem själv. dessa har sambon tagit. Vi gör då så att jag tittar ut motiv och vinklar och han fotar. redigeringen står jag för själv.
  Ha ett bra slut på dagen
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket snillrikt fotosamarbete!
   När det gäller vårt krångel med datorn så har det tyvärr inte med programmet att göra utan det uppstod när sönerna skulle försöka få igång rautern till makens kontor. (Datorerna har gemensam mottagning). Men jag har hört att Firefox skulle vara bra. Jaghar faktiskt varit nöjd med Internet Explorer också, det har fungerat väldigt bra. Ända tills ett par herrar rörde till det.

   Radera
 3. Härligt med barn som leker och har fantasi. Och den där pojken var ju smart och kvicktänkt, blivande politiker kanske. För övrigt håller jag med om att datorer bara ska fungera. Här kör vi Firefox sen att antal åt tillbaka och det har fungerat bra hittills.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungar i den här åldern, när dom har stort ordförråd och börjar se sammanhanget i den värld dom lever i men innan dom blir alltför skolade, är bara så härliga att lyssna på.
   Som jag skrev här ovan så har krånglet inget med Internet Explorer eller Google Chrome att göra utan ligger på ett annat plan. Nu måste jag starta om datorn varje gång jag har stänkt av den i viloläge och det känns så onödigt och tar lång tid.

   Radera
 4. Vilken fin bild, den översta med tussilago mot det regniga fönstret. Ja, även de andra är fina, men den föll mig riktigt i smaken.

  Verkar som om ni haft en fin helg med livliga barnbarn på besök. Det är skönt att kunna vara mormor/farmor och låta bli att säga ifrån hela tiden och vara lite mer tillåtande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag tänkte att tussilagobuketten jag fick av sonsonen skulle få symbolisera den sol som inte sken i dag.
   Jag försöker hålla mig borta från uppfostran av barnbarnen, det får deras föräldrar stå för och det sköter dom bra.

   Radera
 5. Jadu, detta med datorer ... *suckar djupt och med stor känsla* Men jag föll ju till föga, lydde Blogger och bytte till Chrome. Med facit i hand - och efter att ha "tränat" en tid nu - måste jag erkänna att det faktiskt funkar bättre en Explorer gjort på sistone. Du ska se att det reder upp sig för dig också!

  Sen måste jag få ge Leo en eloge. Vilken diplomat i vardande! Tänk, att redan i femårsåldern ha ett så välutvecklat sinne för det sociala samspelet! Vad månde bliva av denne man..? Kanske ett slalomproffs som efter avslutad idrottskarriär siktar på en hög position inom FN?

  Mina grannars lagotto växer så det knakar, men jag befarar att de håller på att modellera fram en riktig slyngel. Det är ett evigt daltande med valpen har jag märkt; inga tydliga kommandon, belöningsgodbitar vid precis fel tillfällen och ett ständigt bärande i famnen. Nåja, var och en blir salig på sin tro, men vore han min hund skulle nog grunduppfostran och -träningen se lite annorlunda ut.

  Med ett sånt där vårflöde ska det väl ändå betyda att till och med ni har fått vår på riktigt nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är något strul med att sidan inte hittas utan varje gång jag satt datorna i vänteläge så måste jag starta om för att komma igång igen, och det tar så lång tid. Nu får datorn stå på mellan varven och jag sätter den i vänteläge bara när jag vet att jag inte ska använda den på ett bra tag. Däremot spelar det ingen roll om det är IE eller Chrome har jag sett nu, men jag tror att jag ska träna in mig på Chrome så att jag känner mig hemma på båda sidorna.

   När det gäller Leo och hans diplomati, så var den blick han snabbt kastade på Elsa, då han råkat säga det där om flickor,helt obetalbar. Jag tror aldrig att Elsa han uppfatta vad han sagt innan han korrigerat sig själv.
   Det där är en man som ska vara med på allt, nyfiken till tusen och det är inte alltid sakerna han undersöker klarar av det, men han lär sig något av det också.

   Jag är då och då inne på en sida www.lagottonteddie.blogg.se där en ung tjej berättar och visar i bild och film hur hon tränar sin lagotto Teddie. Vad jag har kunnat lista ut bor hon inte alltför långt från Nykarleby och valpen kommer från en finsk kennel som heter Hopeanoulen. Teddies pappa bor i Luletrakten och honom har jag träffat flera gånger.

   Vad jag tänkte skriva var att denna tjej är helt underbar med sin valp, maken till seriös hundägare får man leta efter. Dessutom visar hon väldigt tydligt i sina filmer hur hon steg för steg lär Teddie nya saker. Kanske att du vid tillfälle kan berätta om den sidan för dina grannar, för lagotton är definitivt inte en hund som det ska daltas för mycket med, även om den har ett utseendet som lockar till det och gärna är en sån som ligger i knät och har det bra.

   I detta nu ska jag ta gummistölvarna på mig och se om det går att ta sig över träsket på en skogspromenad där. Sen är det vattengympa.

   Radera
 6. Visst är det härligt att ha alla barnen tillsammans och att kusinerna leker så bra tillsammans. Dina fotografier är verkligen fina - man ser dropparna mot glaset och tussilagon står så fint mot bakgrunden.Sedan plaskar ju vovven, nästan. Bilderna visar att det går åt rätt håll för våren hos dig också!
  Trevlig Helg Kristihimmel osv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är härligt och livligt när många samlas här i stugan. Nu börjar det vara lättare för barnen att vara ute och leka och det finns en ganska stor tomt för dom att springa omkring på. Gungställning, sandlåda och lekstuga finns också, bara för dom.
   I dag, tisdag, har det varit härligt varma vindar som blåst. Sommaren är på väg och nätterna är ljusa.

   Radera