En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

tisdag 15 maj 2012

Mycket vatten är det

Jag har glömt att berätta att Yngresonen kommit hem från sin treveckorsvisit i Japan. Det lät som om resan hade blivit ungefär som han hade tänkt sig, frånsett att svärdet han köpte blev lite dyrare än planerat. Mycket iaidoträning blev det men också lite turistande. När han var här i helgen visade han massor av foton han tagit och dom var så många att kamerabatteriet till slut gav upp innan vi hunnit se klart. Svärdotter A hade beställt bilder på mat dom åt och hans pappa hade beställt bilder på belysningsstolpar. Jag måste erkänna att matbilderna var bra mycket intressantare än dom på stolparna. 

Så hade sonen med sig present till pappa som fyllt 70 under hans bortavaro; en flaska äkta japansk 12-årig whiskey. Den provsmakade dom direkt och lät nöjda. Själv avstår jag så gärna från drycker av den där kalibern, så jag kan inte uttala mig om smaken, men det luktade whiskey i hela köket, så den var nog bra.  

Två fina träskålar, troligen i körsbärsträ och ett vindspel fick vi tillsammans. På kartongremsan som hänger i klockans kläpp står troligen något lyckobringande och den gör att det plingar alldeles väldigt i klockan, särskilt dessa blåsiga dagar. Jag hoppas att grannen säger till om dom blir galna av plingandet.

Vattnet på träsket hade inte stigit så mycket som jag befarade utan jag hade nog kunnat skippa stövlarna och gå nästan torrskodd över Sörträsket i gympaskorna. Jag och hundarna tog en snabbsväng i morse innan jag och grannen S åkte till vattengympan. De iskalla vindarna från igår var försvunna och vindarna i dag var betydligt varmare. Plötsligt fick man vår- ja nästan sommarkänslor. Det har resulterat i tre rensade rabatter under eftermiddagen. Det gäller att passa på innan jorden torkar för mycket och det blir svårare att få upp ogräset. En av rabatterna kunde jag inte rensa hela vägen runt för det låg en snöhög i vägen, men om ett par dagar är nog den också borta.
Man kan nog säga att träsken har rivit nu. Det ligger kvar lite ruttna flak här och där och skvalpar men deras tid är snart helt förbi. Vem hade kunnat tro det för en vecka sen när allt låg under ett ganska tjockt  täcke av snö. Visserligen ligger det kvar snö i skogen och på skuggade ställen, men lägdorna börjar vara i det närmaste snöfria, träsken är utan is och bäckarna har på sina ställen blivit till sjöar. 

Däremot har ett annat mindre roligt vårfenomen dykt upp - läckage på vattenledningen i byn. Det är så där lagom roligt att öppna vattenkranen och bara höra ett pysande utan att så mycket som en droppe vatten kommer. Lagom kul är det säkert för dom som måste ut och spana efter var läckan kan vara, en nästan omöjlig uppgift i dessa blöta tider.

Blött var det också på vattengympan, men det är ju som det ska vara. Däremot blev S och jag väldigt snopna när vi fick reda på att det var sista gången den här terminen. Vi var nog många som hade trott att det var ett par gånger till kvar. Så i stället för att gå till Broselsgården och fika som vi brukar, blev vi traditionsenligt bjudna på kaffe och macka av badpersonalen. Visst är dom för gulliga!
Hallå, hallå herr Snäppa! Har du tid att vakna till en stund så att jag kan få en bild på dig när du har ögonen öppna?

Så där jag, det var bättre. I gårdagens inlägg visade jag en bild på de tuffa snäpporna som helt coolt promenerade ett par meter framför hundarna. Dock var dom så suddiga på den bilden så i dag försökte jag få till lite bättre foton. Jag är nämligen i det närmaste analfabet när det gäller vadare, men med fågelboken som guide tror jag mig kunna säga att detta är en drillsnäppa. Rätta mig om jag har fel! När dom utför sina flygkonster över vattnet kan man nästan ta dom för svalor, så snabba och skickliga är dom. 

Någon som vill gissa vad det här är för sort då? 
I går fick jag hem mellanringarna som jag beställt och satt en bra stund framför denna blomma för att bekanta mig med denna nya fotogrunka. Inte helt lätt och stativ är nog en nödvändighet. Nu tog jag en lite högre kastrull och upp och nedvänd fick den fungera som stöd. Det är alltså en av alla de små blommorna på den Flitiga Lisa som K fick av PRO i 70-årspresent. 

Livet är som en enda lång skola, det är alltid något nytt man ska lära sig, det tar aldrig slut.23 kommentarer:

 1. Du börjar bli som sambon min. Han köper en sak till kameran och helt plötsligt uppstår ett nytt behov som han bara måste fylla för att det ska fungera som det ska. Just nu letar vi ett skåp som går att låsa där hela utrustning ska stuvas in. Man måste börja tänka utifrån värdet nu så låsbart måste det vara. Du det där med Japansk sprit låter inget vidare men älskar man den där sorten så är det säkert speciellt. Nu håller jag tummarna för att ni hittar läckan. Man är ju van att ha vatten så efter en tid så känns det rätt så besvärligt. Annat var det förr.
  Ha det så gott
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge är min fotohylla bara några kvadratdecimeter stor, förutom två väskor och det stora stativet, så något låsbart skåp är det inte tal om ännu, men jag förstår vad du menar. Nu fick jag ju ett jättebra tips av Kjell några kommentarer neroch då slipper jag lägga ner pengar på ytterligare en grej.

   Läckan är sedan gårdagen, lördagen, funnen och tätad och nu har vi vatten i kranarna som vanligt. Skönt.

   Radera
 2. Hej Cici, ja mycket vatten har ni, men en del sjunker väl undan så småningom.
  Snäpporna är för söta. Idag när vi var ute och körde såg vi en stork som flög runt och letade bo plats. Många vill ha tillbaka storken igen. Ute i Blentarp föder man upp stork och släpper ut några vaje år. Man har gjort mycket små vattendrag där grodor och annat gott som storken gillar, så jag hoppas den etablerar sig igen.
  Jag har också samlat på mig en del tillbehör till kameran, det är nästan jobbigt när man ska ta med sig allt. Värst är det med stativen, men det är ju nödvändigt när man sätter det stora zoomobjektivet på kameran.
  Fin bild på "Lisan"
  Ha det bra
  Monkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är redan torrare på lägdorna, men jag måste nog ta mig till Fällfors och fota forsen där, för nu varnar dom för höga vattenflöden i Byskeälven.
   Jag kan just precis få ner kameran med zoom och stativfäste i lilla fotoväskan och den hänger allt som oftast över axeln när jag är ute med hundarna. Regnar jag tar jag lilla kompaktkameran i fickan, där det är torrt och skönt för den. Men ibland känner jag att det hade varit bra att ha vidvinkelobjektivet med och då får det bli stora väskan. Stativet har jag än så länge inte kånkat på, men jag har planer på ett fotoprojekt där det nog är en nödvändighet.

   Radera
 3. Det är alltid trevligt när "barnen" kommer hem från sina resor. Fina presenter ni fick. Vill man bli en duktig fotograf så har jag förstått att det är mycket att lära. Du har så fina naturbilder, men så har du ju motiv in på knutarna.
  Jag köpte ny kamera för ett år sedan. Nu konstaterar jag den är för tung för mig så jag får nog återgå till en liten digitalkamera.
  Ibland blir jag så less på min rygg och mina axlar. Jag vill så mycket men
  orkar inte med värken så nu äter jag morfin igen.
  Det är dags att gå till sängs - jag är lite nattuggla men försöker gå och lägga mig före tolv.
  Ha, det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om det är vanligare bland nattugglor att man skaffar sig en blogg?
   Låter inte särskilt kul att du ska behöva dras med värk på det där viset och jag kan förstå att en systenkamera kan bli för tung. En liten kompaktkamera klarar av ganska mycket den också.

   Radera
 4. Spännande att få höra berättelser och se bilder från andra världsdelar och kulturer! Särskilt de som skiljer sig mycket från vår egen som Japan.

  Härligt att våren äntligen kommit norrut nu! Och vatten över vägarna. Samma problem varje år. Hos oss är vägar avstängda och folk får köra långa omvägar. Sicket elände....
  När jag for till Bodö i söndags var vår gård fortfarande snötäckt, men längs söderväggen blommade vitsippor och scilla så vackert. Hoppas att solen gjort sitt till jag kommer hem igen. Har aldrig varit med om en så sen vår!

  Vilken tur att vi får lära oss nya saker hela livet!!! Så trist det vore annars...

  Har du fått något livstecken från Jönköping??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från Jönköping kom det ett positivt svar i veckan. Godkänt och klart!
   Jag håller tummarna för dig och det blir visserligen lite knepigt när man ska rensa i rabatterna nu när all snö försvann i en hast, men det går.

   Radera
 5. Sitter med ett leende på läpparna och njuter av ditt textflöde och humorn, givetvis bilderna också.
  Kan ingenting om vattenfåglar, men fin var den lilla drillsnäppan.
  Mellanringar....hmmm....tror att jag också har några, men har aldrig testat. Köpte dem begagnade på Tradera. Då kanske jag skulle ta och damma av dom någon dag och se vad jag kan åstadkomma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man vad man kan inspirera till. Mellanringar ska väl inte stå och samla damm heller, men jag gissar att det inte blir varje dag precis som dom kommer till användning. Kan ju bli spännande nu till sommaren med alla blommor och insekter, Jag får hålla utkik på din blogg om det kommer några macrobilder där bland alla dina övriga jättefian bilder.

   Radera
 6. När du om en vecka, eller två, skall ut och fota norman med hjälp av dina nya mellanringar kan du i avsaknad av stativ använda en liten påse (storlek 1-2 liter) fylld med ex vis fågelfrön eller ris som du stödjer kameran på.
  Då kommer du ner tillräckligt lågt och kameran går att "böka till" i exakt det läge du vill ha den.
  Fast du måste förstås böka ner dig själv i läge också så ett liggunderlag eller sopsäck av plast är att rekommendera. Det är blött i markerna så här års.
  /Kjell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm...nornan skulle det nog vara.
   /Kjell

   Radera
  2. Vilket superbra tips! Varför kommer inte jag själv på en sån bra idé? Och som av en händelse råkade jag ha en trasig vetekudde stående alldeles nedanför datorbordet. Det blev lagning på stubinen och är nu förpassad i en systempåse. Tack för det tipset!
   Skulle jag nu råka hitta en norman nere bland blommor och blad så lovar jag att försöka fånga honom också på bild.

   Radera
 7. Tänk så olika intressen man kan ha - belysningsstolpar minsann, skulle nog jag inte ens se. Vackra blommor och buskar däremot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är man i branchen så...Du har väl sett de snygga rostfria vägbelysningsstolparna som går utmed E4:an genom Staan? Det är våra stolpar. Ja, jag har kanske inte så mycket med saken att göra mer än att jag är delägare i företaget och får utgöra smakråd ibland.

   Radera
 8. Är det inte SKOGSSNÄPPAN DÅ? vanlig i skogsmarker. Då äggen kläcks i slutet av juni, flyger honan till Afrika och hanen får ta hand om ungarna
  så kan de oxå gå i fågelvärlden

  margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skogssnäppan verkar ha mycket gemensamt med storspoven. Där är det också hannen som får ta hand om ungarna när honorna snabbt återvänder till varmare trakter. Det akn man kalla särbos.

   Men, drillsnäppa är nog det rätta, vilket man kan se på den vita fliken som går upp utmed vingfästet, och det har ju Kerstin också konstaterat, och hon är en mycket duktig fågelkännare.

   Radera
 9. Synd att jag inte gillar snö. För annars hade jag flyttat närmare dig och fått mer av ditt stöd och din klokskap, apropå ditt inlägg hos mig och apropå ditt sätt att vara och skriva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du som är en duktig skribent borde veta att att skriva och att vara inte är riktigt samma sak. Men jag tycker det är synd att du inte gilla snö och långa vintrar, för då hade du kanske varit spekulant på det huset i byn som är till salu nu.

   Radera
 10. Hallå Cici! Visst är det drillsnäppa. Bara den som har det vita, djupa V:et på sidan.Whiskey avstår jag gärna i från också till förmån för ädlare drycker. Och visst! Ni kommer att passera oss med full fart när det gäller sommarvädret.
  Trevlig helg!
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. På en vecka bytte vi från vinter till något som liknar sommar. Men hur man än ser det så är våren här ganska sen. Jag vet dock att det ett år låg snödrivor kvar när dottern hade skolavslutning, och då var det ändå i Skellefteå som ligger i växtzon 5.

   Så bra att jag fick bli säker på det där med drillsnäppan, tack för det.

   Radera
 11. Nuuu har jag läst ikapp. Kul att bli uppdaterad, och härligt att våren har kommit till er också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du har kommit igång igen, säger jag.
   Sånt där tjafs som våren hoppar vi över, vi tar sommaren direkt.

   Radera