En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

tisdag 12 juni 2012

Gallejaur - nytt försök


Halv tio stod vi,en liten skara bybor, mitt i byn och väntade på bussen som skulle hämta upp oss. Den kom ganska punktligt och så bar det av på vägar som var mer eller mindre bra. Målet var Gallejaur, beläget precis utanför västerbottensgränsen inte så långt från Glommersträsk och resan tog knappt en och en halv timme. Lite eget fika blev det först innan guiden samlade ihop oss för att visa den gamla byn, där tiden står stilla. 
Denna by började med ett nybygge 1801 och 1958 bestod den av nio gårdar. När Gallejaur Kraftverk invigdes 1964 tog byns framtid slut. Mycket mark lades under vatten när Gallejaursjöns yta höjdes, folk sålde sina djur och kvar blev bara de tre systrarna Karlsson, Greta, Lisa och Ebba. Ebba som var yngst avled så sent som 2008. Om dessa systrar gjordes dokumentärfilmer på -70 och -80-talet. 


Den första gården vi besökte var Karlssons:
 Trädgården framför huset, liksom husets bakre yttervägg är under mycket varsam renovering.
 Köket med sitt jättestora skåp precis innanför dörren.

Kammarn

Ladugården som också ska renoveras, då många stockar är murkna.

Utsikten från Karlssons gård 

Nu avslutar jag detta inlägg och fortsätter berättelsen i nästa, så att jag  inte råkar ut för samma sak som i går, att allt försvinner plötsligt.12 kommentarer:

 1. Alla desa gamla hemman som ligger i träda.
  Vem äger denna ? Är det kommunen eller länet, men viktig att den bevaras.

  margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det ta är en by där tiden stannat så kan man ju säga att det är en levande by ändå eftersom det kommer många besökare dit och husen sköts om. Det är numera en stiftelse tillsammans med en kulturbygdsförening som ansvarar för byn.

   Radera
 2. Så mysigt att få göra en rundvandring i svunna tider. Och vilken fantastisk utsikt de hade när de bodde på gården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. GAllejaursjön var betydligt lägre innan den blev en kraftverksdamm. Egentligen är det inte en sjö utan en del av Skellefteälven. Men byn ligger väldigt vackert.

   Radera
 3. Har varit där en gång det är mysigt att se hur dom levde förr i tiden å slet för sitt uppehälle.Det var nog bättre förr i tiden om än det var jobbigt för dom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns säkert det som var bättre förr men jag tro ändå inte att så många skulle vilja byta sina moderna bostäder till att bo året runt utan bekvämligheter. Sommartid är en annan sak.

   Radera
 4. Men oj vad intressant! Jag vill också åka på PRO-resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får tåla dig! Men i väntan på ålderdomen får du väl sätta dig bakom ratten till den där dunderbilen ni har och dra er norröver.

   Radera
 5. Så intressant att få se denna bygd! Fint att husen underhålls och bevaras åt eftervärlden. T o m trädgården! Kanske vi får programmera navigatorn så vi får se denna by framöver. Den är ju inte så långt från våra stråk...

  Tragiskt med dessa fördämningar som dränker hela byar! Har sett många exempel på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den enes bröd den andres död, som vanligt. Vi får kanske vara tacksamma för de som fick offra sig för att vi ska kunna leva i välfärd och bekvämlighet.
   Platsen rekommenderas varmt. Hur det är med guidningen vet jag inte, men det går ju alltid att ringa och höra. 0910-711220, mail: www.upplevelser.com

   Radera
 6. Mycket intressant och härliga bilder,tack för att du delar med dig.Jag har aldrig varit så långt norrut så för mig är det extra roligt att "följa med" på resan :-)
  Ha det gott,kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns naturligtvis mycket mer att berätta om denna plats och lite mer kan du läsa om i nästa inlägg.

   Radera