En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

fredag 27 juli 2012

Kulturresa del 2

Vi hade alltså promenerat färdigt i skulpturparken och tänkte besöka Galleri Andersson/Sandström i andra änden av sjukhusområdet innan vi for vidare. Magarna började knorra och benen längtade efter vila. 
När vi parkerat utanför galleriet visade det sig det var stängt! Det fanns ingen skylt som talalde om vilka öppettider som gällde, det var helt öde. 

Men vi fick syn på en hållare med broschyrer om skulpturparken!
Och kan man tänka, vi hade kommit från fel håll när vi började och vi hade hittills bara sett ungefär hälften av det som fanns att beskåda! 
Hungriga och trötta, skulle vi orka se på några fler skulpturer? Den där som stod alldeles vid parkeringen kan vi väl ändå titta på. En rundad byggnad, inte så snygg, kanske. men så kunde man gå in i den och genast fick man en annan upplevelse. Det var lite katedralkänsla inuti detta verk, uppbyggt av backer till stora läskedrycksflaskor och vinden silades så fint in genom alla hålen.
I broschyren kunde vi se att det fanns några skulpturer alldeles i närheten bara man rundade hörnet på galleribyggnaden. Jamen vi tar dom också, sa vi.
Hörnet vi rundade bestod egentligen av en jättehög skorsten, kanske en rest från sjukhusets tvätteri. Jag kunde inte låta bli att fota den nerifrån och upp mot himlen, trots att den inte var en skulptur.
En dubbelsidig vägg av keramikplattor.
Plaströr fylld med betong nerstoppade i marken på ett sätt som gör att man kan tänka sig att resten av detta klot finns under marken.
En uppsättning väl ingångna skor på en sockel. Vi var tvungna att gå fram och känna på dom. På håll trodde jag att det var riktiga skor. Keramik sa Inger efter att ha kännt på dom. Presentationstavlan talade om att dom ar gjorda i målad brons!
På vägen mot dessa skor passerade vi en lekpark och vi skojade om att man kunde aldrig vara riktigt säker. Om vi hade kollat lite mera noga hade vi upptäckt att den var helt dysfunktionell vilket också var namnet på konstverket, "Dysfunctional Outdoor Gym"!
Högt upp mellan träden var dessa plastremsor uppspända i tolv rader, remsor i en egendomligt lysande vacker blå färg.
Ett manshögt huvud i genombruten rostfritt stål. Måste vara ett manshuvud sa jag. Det står att den heter Irmas vita huvud sa Inger.
Det där såg trist ut, ett fyrkantigt fönster med grönaktigt glas som låg ner på marken. Dessutom var det kondesdroppar på undersidan. Jaja, konst kan vara allt möjligt tänkte jag och läste på tavlan något om ett badrum. Hm, jag tog mig en titt till och upptäckte plötsligt ett helt badrum nergrävt i marken, under glaset. Kondensen och reflexerna från himlen gjorde att jag inte upptäckte det vid första titten.
Efter flera konstverk närmade vi oss åter utgångspunkten och ser till vår häpnad att det står en häst högst upp på den skorsten jag tidigare fotat.
Nu hade det börjat mulna på, orken var slut och av parkens totalt 49 verk hade vi bara missat några få. Nu gav vi oss. Knappt hade vi kört ut från parkeringen innan de första regndropparna föll på vidrutan. Vilken tajming!

Mot Bildmuséet och mot maten!12 kommentarer:

 1. Also de där var ju hårresande kul. Så härligt med konstnärer,där kreativitet och fantasin aldrig tar slut, att överraska att leka. men här har man lyckats med att göra något mycket dystert till symboler för lek, fantasi och nyfikenhet. Den där läskedrycksbackkatedralen verkar härligt.
  Tack Cici för fina foto och ett trevligt reportage fån ett f d mentalvårdområde.

  margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du ville följa med på kulturpromenaden och uppskattade den.

   Radera
 2. Badrum under there, gamla dojor, läskebackskatedral, häst på skorsten.... Festligt och så kreativt!!! Vilka idéer dessa konstnärer har! Och vilka härliga bilder du delar med dig av!
  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ni tänkt er till Umeå någon gång rekommenderar jag Skulpturparken i Umedalen. Helt klart värd ett par timmar. Motion får man på köpet. Förresten är det gratis allting.

   Radera
 3. Ja, Umedalens sjukhus såg verkligen läskigt trist ut. Jag visste inte om att det byggts en skuilpturpark, fast jag är i Umeå ungefär vartannat år.Dina bilder visade hur konstnärer kan fantisera och göra de mest fantastiska figurer o skulpturer. I alla fall har jag badat nu, trots ryggen. Först i Värtan hos svägerskan i veckan och nu bor jag hos dottern några dagar och igår och idag har vi haft sol, så jag ligger vid polen och läser och doppar mig då och då. Kör lite lätt vattengympa också! Ha en riktigt skön helg!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att se att du mår så pass att du kan bada.
   Nu vet du vad du ska besöka nästa gång du kommer till Umeå!

   Radera
 4. All konst förstår man sig inte på och detta med badrummet är just en sån sak, som jag inte förstår. Men skorna var verkligen naturtrogna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konst ska nog vara lite konstig.

   Radera
 5. Oj vilken rundtur! Där fanns verkligen mycket att titta på, fåtölj i betong, så otroligt naturtrogna skor. Och barnen hos mannen i brons, trodde ett tag att dom också var skulpturer ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men en mycket trevlig tur och alldeles gratis dessutom. Det är lite läskigt när konst blir så levande att det är svårt att avgöra om det är verkligt eller inte.

   Radera
 6. Vilken härlig resa. En katedral av drickabackar - hur får man bara en sån idé?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En finfin konsttur. Det är någonting om det där med fantasi och kasnek en hel del handlag också.

   Radera