En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

onsdag 10 oktober 2012

Vatten, vatten, bara vanligt vatten.


I måndags förmiddag var jag ner till Sörträsket för att kolla läget. Man blir faktiskt förvånad när man ser att de två träskhalvorna bildat en enda vattenspegel. Till och med hundarna såg förvånade ut och jag undrar om inte sångsvanarna också var en smula borttappade. I dag på eftermiddagen hade emellertid vattnet sjunkit undan så pass att det nästan gick att gå torrskodd över träsket.

Hundtjärnbäcken hade breddat sig flera gånger om och gick långt över sina breddar. Det var både djupt och strömt så vi tog inte risken att försöka ta oss över utan stannade på norra sidan. När min svärfar var barn var här en sjö som så småningom torrlades för att man skulle få tillgång till mera odlingsmark. 
Hundarna och jag följde bäcken längs lägdan för att se om det gick att gå över på ett annat ställe, men där fick vi tji.


I dag gick S och jag "runt byn" och kunde konstatera att det var full fart på Älven, det vattendrag som sammanbinder Sörträsket och Nördträsket och då har det ändå lugnat sig sedan det var som värst.Utloppet från Nördträsket brukar svämma över på våren vid snösmältningen med jag undrar om det inte är värre nu och var säkert ännu värre i måndags. 

Här blev S och jag stående en lågn stund för att titta på det som sticker upp mellan de omkullrasade björkarna till vänster och stranden till höger för ett tag trodde vi att det var en långhalsad fågel som fastnat och höll på att drunkna. Ibland stack det upp tre decimeter ovanför vattenytan för att plötsligt sjunka ner och till och med försvinna. Sen kom det upp igen och så där höll det på. Vi konstaterade att det måste ha varit en gren men vi kunde aldrig räkna ut hur den kunde bära sig åt som den gjorde. Vattennivån vid björken var konstant så det var grenen som rörde sig i höjdled där den stod i det strömmande vattnet.
Nu hoppas vi nog alla här i trakten att vi slipper mera nederbörd på ett tag för marken är så mättad att den inte tar emot mer av den varan.
4 kommentarer:

 1. Ja du nog har vi så det räcker,tur ändå att det inte var snö.Dom har ju sagt sol nu så hoppas på att få se den ett tag i alla fall.

  SvaraRadera
 2. JAg har hört på nyheterna om alla översvämningar norrut. Då är man inte så stor när vattenkrafterna sätter in. Här har vi också högt vattenstånd. Jag pratade med gamle fyrvaktaren på norra udden igår och han var full av historier om hur vattnet stigit ibland. 1954 var det värst. Då fick de krypa ut genom ett fönster för det gick inte att öppna dörren.
  Kram, kram /Kerstin

  SvaraRadera
 3. Ser att ni drabbats hårdare än mina hemtrakter av regnandet - även om det kommit mycket där också. Vägar avstängda och översvämningar inne i stan där avloppen inte klarar mer väta. Tur att det inte kommit som snö i alla fall - fast då kanske det varit lättare att hantera...
  En väg som går mellan Boden och E:4an blir översvämmad varje vår - och nu de senaste höstarna. Konstigt att det inte görs något åt detta. Vägen behöver dras om och en ny bro behöver byggas. De som bestämmer har pratat om det ett antal år, men inget händer. De som bor där i krokarna har ju jätteproblem - men pengarna läggs visst på andra projekt hela tiden.

  Jag ska inspektera de högre höjderna i morgon. Där lär det vara snötäckt vid det här laget - eller åtminstone istäckt. Regn + kallgrader = halka. Ogillar!

  SvaraRadera
 4. Såg på TV hur det brusade - värren än vårfloden sa de som intervjuades...naturens krafter och idéer rår ingen på - kommer det så kommer det och vi människor är då små.
  Hoppas det sjunker undan snabbt och att inte skadorna på hus och hem är så omfångsrika.....

  SvaraRadera