En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

fredag 7 december 2012

Sånt man borde göra och sånt man gör.


Mindanao - en googlad bildTill alla som hört sig för hur det har gått för dottern och P kan jag än en gång säga att den lilla ön dom befann sig på hamnade helt utanför tyfonens Bophas bana. Det är jag naturligtvis väldigt tacksam för efter några dagar av oro. Det hade gått ut varningar om att risken fanns att tyfonen skulle gå rakt över dom men nu tog den en bana långt söder om dom i stället.

På nyheterna och i tidningarna kan man, om man letar, eventuellt få veta att man än så länge har hittat över 500 döda personer, minst lika många saknas och 300 000 har blivit hemlösa på den ö som verkar ha drabbats hårdast, ön Mindanao. Men det är förstås inte så viktiga nyheter, för i Stockholm har dom fått en eller ett par decimeter snö som orsakat kaos, och det måste förstås slås upp med stora rubriker. Ibland blir jag bara så trött på nyhetsmedierna.


Några oväder har inte synts till i vår by. Vi får någon eller några centimeter nysnö varje dag, snöflingor lätta som dun. Grått är den färg som dominerat de senaste veckorna även om solen gjorde ett litet utbrytningsförsök härom dagen. Ingen lätt uppgift eftersom solen bara har ett par timmar på sig. Solen går upp 9.25 och ner 13.31 men den tid solen orkar sig upp över trädtopparna är betydligt kortare.

Det blir mycket tid man spenderar inomhus och då borde man förstås ta tillvara den tiden och göra lite nytta. Så som att dra fram spisen och rensa upp där bakom, rengöra ugnen, torka hyllorna i köksskåpen och en massa annat viktigt. Jag skriver att man borde göra det, för jag har inte gjort det. I stället tillbringar jag mycket tid framför datorskärmen där jag ser om lektionerna i Digital bildbehandling, antecknar och försöker lägga på minnet. Jag törs knappt tänka på dokumentationen som ska skrivas till de bilder man bildbehandlat, för att inte tala om frågetestet.


Nej nu tänker vi på något roligare, något som ljusar upp tillvaron en smula. Jag tänker närmast på studiecirkeln vi har startat upp här i byn. Vi använder oss av en bok som heter "Breven från Bertil" och den bygger på en brevväxling mellan Bertil Teglund från Djupfors, en grannby, och K-G Gilsting som samlade in folkminnen från hela Sverige. Den här brevväxlingen ägde rum på 70- och 80-talet och boken består av 84 brev där Bertil berättar vad han kommer ihåg. 
                                           
                                         

Vi läser några kapitel hemma och diskuterar sedan utifrån vad vi läst, men vi spårar ofta ur och diskuterar allt möjligt annat och med mer än tio deltagare kan det bli en hel del diskussioner.Eftersom de flesta deltagare är av den äldre sorten får man höra mycket av vad som hände för länge sedan, sånt som snart ingen minns eller vet om längre.

Var och en tar med sig sitt fikabröd och så kokar vi upp vatten till pulverkaffet, mycket smidigt. Ingen som behöver baka och ta med till alla.  Man kan hoppa in i "kursen" när som helst om nu någon skulle vilja göra det. Onsdagar halv sju i Bygdegården i Norrlångträsk. Vi kommer att träffas en onsdag till innan vi gör uppehåll över jul och nyår.

Strax dags för "På spåret", en av få tv-program jag numera tittar på. Inte för att jag brukar kunna svara på så många frågor, men alltid lär man sig något.

Ha en trevlig helg!15 kommentarer:

 1. Nyhetsbevakningen blir man rätt trött på ibland. Valet är inte så logiskt...

  Härliga bilder på himlafärger!! Det gäller att passa på när tillfälle - och ljus - ges till foto.

  Den där testen behöver du inte oroa dig över. Den fixar du lätt!! Skulle du mot förmodan missa ngn fråga så är det bara att göra om!
  Har du fått ihop bilderna till slutuppgiften nu? Kantänka att det är ngn av dom du visar i detta inlägg??

  Spännande med breven från Bertil. Vilken skatt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det stämmer att det här är en av bilderna jag har tänkt använda. den andra är en över jordbruket och den tredje är den mörka vyn över byn. Vad tror du?

   Förresten ska jag passa på att fråga nu närjag har dig på tråden. Vad beror det på att Jpeg-bilden av det obehandlade raw-orginalet blir mörkare än orginalet?

   Radera
  2. Raw-bilden innehåller betydligt mer data - färger och toner m m - än Jpeg-filen, som redan i kameran har komprimerats/bearbetats för att producera en mindre fil.

   Det låter som ett bra bildval över byn!

   Radera
  3. Båda bilderna ovan är ju Raw-filer förminskade till Jpeg och i grunden samma Raw-fil, den ena orörd och den andra behandlad. Varför blir då den obehandlade så mycket mörkare när jag för den till Jpeg?

   Jag hade gärna sett att det fanns lite människor med på bilderna men det är i det närmaste omöjligt att ordna denna årstid, så det får bli tre bilder utan folk.

   Radera
  4. Bilden tappar info när den görs till jpeg - det är den enda förklaringen jag har...

   Radera
 2. Nyheterna har jag nästan slutat lyssna på för de är så konstigt vinklade så man blir bara trött.
  Alla måsten hinner du nog med nångång ibland måste man få göra annat också :-)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det här svaret kommer lite sent får jag väl önska dig en fortsatt bra vecka. Med eller utan bh.

   Radera
 3. Skööönt att dottern är i säkerhet!Det var en bra nyhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är bra att veta att de käraste man har är i säkerhet.

   Radera
 4. vi har haft några fantastiska soldagar och vad ser jag; Ju kristallkronan måste putsas, blir så fin då den kastar miljoner solskatter i rummet.
  Tillhör julstöcket!

  Skönt att höra en bra nyhet!
  och:
  underbart att ta tag i Bertil jättejätteviktigt

  margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är därför det inte finns någon kristallampa i den här stugan, dom kräver för mycket putsning. Sen är det nog ingen stil som passar i en liten stuga på landet.

   Radera
 5. Oj, så oroligt det måste ha varit för dig, innan du visste att det gått bra för resenärerna. Som du säger, så verkar den nyheten gått förbi svenska tidningar, av någon konstig anledning.

  Fina bilder på en underbar himmel.

  Låter intressant med boken ni håller på med i studiecirkeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo nog måste jag erkänna att det pirrade lite i magen ett tag innan vi fick lugnande besked.

   Radera
 6. Vi människor är inte skapta för att orka bära hela världens bekymmer på våra axlar. För de flesta av oss är det värre att inte komma till jobbet i tid än att femtio personer dör i något krigshärjat land.Vi har inte hunnit utvecklas i kapp med media kan man väl säga. För drygt 100 år sedan visste vi inte alls vad som hände på andra sidan klotet.Men vad skönt att inget drabbade dina nära och kära.Det är så mycket som händer nu med tsunamis, orkaner och översvämningar.
  Visst är det roligt att läsa en bok tillsammans och diskutera innehållet. Förstår att tankarna flyger iväg åt alla möjliga håll.
  Jag har också en bordegöra-lista men väljer ofta det roliga först. Det kan man väl unna sig när man får bestämma själv.
  Kram på dig /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle inte klara av att leva om man skulle gå och tänka på allt elände som händer hela tiden överallt, det är en omöjlighet. Däremot kan man förvånas en hel del över medias prioriteringar och det är väl där jag tycker att det är så snett. Först att händelsernas centrum alltid ligger i Stockholm, sen att världen ibland verkat ta slut ungefär där tunnelbanorna har sina slutstationer. Om det inte är svenskar inblandade förstås. Hade det varit en eller ett par svenskar med bland de över 900 omkomna på Philippinerna då hade det säkert slagits upp med stora rubriker.

   Radera