En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

torsdag 25 april 2013

Nr 124 I väntan på 118/365Kvarnen i Norsjövallen byggdes 1891 och var i bruk till 1977. Sedan dess har det stått och förfallit i väntan på...Ja, vad ska det egentligen bli av den gamla kvarnen. Buden har varit många men än har inget hänt vad jag kan se.

Tack vare den stadiga konstruktionen står den fyra våningar höga kvarnen fortfarande kvar vid ån. Byggnaden är förutom att den lutar helt intakt med inredning och maskinpark bevarad.

Dessa fakta hittade jag när jag googlade och bilden tog jag i dag genom bilfönstret på väg hem från Lycksele. En gång när pojkarna var små, borde ha varit på 70-talet, minns jag att vi just här mötte en vagn dragen av ett par oxar, det var väldigt speciellt. Varje gång vi ska hälsa på i Lycksele passerar vi denna byggnad och varje gång blir jag lika förvånad över att den står kvar för den lutar otroligt mycket.14 kommentarer:

 1. Vilken vacker bild...ett hus som ser ut att ha många historier att berätta :)

  SvaraRadera
 2. Tänk vilken historisk guldgruva det finns i den kvarnen. Synd att den står och förfaller.

  Önskar dig en fin helg

  SvaraRadera
 3. Vad är det med gamla hus!? Bilden/byggnaden är underbar, fantasieggande och tragisk på en och samma gång.

  SvaraRadera
 4. I Bureå fanns en liknande kvar när jag var barn.Den är borta.
  det är mycket historia i gamla byggnader som snart inte finns alls.

  SvaraRadera
 5. Allt som byggdes för skulle ju hålla i all evighet. Hela Sverige skall tydligen inte leva längre, så visst är det tragiskt.
  Ivårat område finns oxå en gammal kvarn som har på sommaren blivit kondis och teater. Mycket populär, som tur är. Numera har man med intäkterna från kondiset och frivillig hjälp av pensionärer och arbetslösa oxå fixat till själva kvarnen så jag köper mitt fina mjöl där. jölet säljs oxå på torget 1 x i veckan.

  SvaraRadera
 6. Sorgligt nog verkar det som om denna byggnad bara väntar på att falla ihop. Tänk vad mycket ett gammalt hus som detta skulle ha att berätta om det bara kunde...

  SvaraRadera
 7. Bestämmer de sig inte snart så är det risk att allt rasar ser det ut som.

  SvaraRadera
 8. Jag älskar gamla hus med en historia. Hoppas att det finns någon som vill/kan lägga pengar på att restaurera det för det är ju ett historiskt arv till eftervärlden.

  SvaraRadera
 9. Oj så den lutar. Det är nog inte lätt att göra något åt den här byggnaden, vilket är synd.

  SvaraRadera
 10. Vacker och vemodig bild. Ett så fint gammalt hus som bara står där och väntar på att rasa ihop.:ó(

  SvaraRadera
 11. Tycker det är så synd när gamla vacka byggnader bara förfaller och sen rivs.
  I närheten av oss har vi en gammal kalklinbana som stått i många år och nu är det beslut taget på att den ska rivas ner. Tragiskt.

  SvaraRadera
 12. Men så synd att den byggnaden med dess innehåll inte tas till vara. Det måste väl finnas någonstans där man kan söka projektpengar för "typ" kulturhistoriska föremål/byggnader. Men det är klart sedan är det några fåtal som ska göra det stora jobbet att återuppbygga det.

  SvaraRadera
 13. Åh, så fint trots förfallet som givetvis inte skulle få ha gått så här långt. Ett besök vore mer än trevlig. Jättefin bild som inspirera till att fota.
  Hoppas förkylningen lättar och att du snart är piggelin igen.
  Hälsn
  M

  SvaraRadera