En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

fredag 19 april 2013

Nr 234 Pigg 112/365


Hundar tycker i regel inte om att man siktar på dom med vare sig kamera eller något annat och Helen är förstås inget undantag. Men om matte viftar tillräckligt mycket med frolicbitar och delar ut någon då och då så går det att få till en bild på en pigg bolonka.

Helen (registrerad under namnet Nevskaja Uslada Tsvetnaya Zhemchuzh) som nu är 6½ år, importerades av Petra Lindberg från kennel Nevskaja Uslada i Ryssland och  kom till oss som foderhund när hon var dryga två år. Då hade hon nyss haft sin andra kull valpar och behövde komma till en fodervärd eftersom hon inte kom så bra överens med en av de andra tikarna hemma hos Petra ( Kennel Shibumi´s). Det gick alldeles utmärkt med omplaceringen och även om Cilla, vår lagotto, i början tyckte att den där trasselsudden mest var i vägen så blev dom ganska snabbt som ler och långhalm. Helen är en robust och sund hund som är med oss överallt, hon har aldrig varit sjuk eller skadad under de 4 år vi har haft henne och hon är i utmärkt kondition trots fyra valpkullar med 16 valpar totalt. 

Efter lång och envis kamp av bolonkaentusiasterna får man nu äntligen ställa ut rasen på officiella utställningar, så till sommaren har jag planerat in fem utställningar för Helen.  Det kommer att bli spännande. Nu får domarna säga vad dom vill om Helen, för mig förblir hon alltid den vackraste bolonkan i hela världen.

Helen är av rasen Russkaya Tsvetnaya Bolonka, vilket på ryska betyder rysk färgad knähund. 
Rasbeskrivningen här nedan är kopierad från Skk:s hemsida.

Historik

Ryssland är rasens ursprungsland. 1951 började några hunduppfödare använda olika franska spaniels, vilka korsavlades med bl.a. shih tzu och lhasa apso. Ambitionen var, att skapa en färgrik knähund. Man fick till slut fram en homogen rastyp 1964 och första rasstandarden skrevs då.

Användningsområde

Sällskapshund.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen har ett balanserat och vänligt temperament. De är utpräglat sociala, anpassar sig lätt i skiftande miljöer och läser lätt signaler från både två- och fyrbenta. Rasen är på många sätt ”lagom” och kan inte räknas till de raser som har hög intensitet och arbetsvilja.

Storlek och utseende

Den är en liten, kompakt hund, något längre än hög. Mankhöjd för både hanar och tikar är maximalt 26 cm. Då ordet bolonka betyder knähund är det lilla formatet att föredra. Vikten är 3-4 kg. På grund av sin robusta konstruktion är de ofta tyngre än vad de ser ut att vara. Den är en elegant, pälsrik hund, vilken förekommer i många färger utom helvit och fläckig. Små vita tecken på bröst och tassar accepteras. Viktigt är att färgen är stark och klar.

Pälsvård

Pälsen är lång, silkig, vågig (stora lockar är att föredra) och mycket riklig. Underullen är tjock. Den fäller inte men kräver regelbunden pälsvård.13 kommentarer:

 1. Så intressant läsning och ett så ståtligt namn på vackra Helen. Ska bli spännande och följa er på hundutställningen. Jag antar "helt frankt" att vi får se bilder därifrån.

  SvaraRadera
 2. En för mig ny hundras. Väldigt söt är hon. Lycka till på utställningarna!

  SvaraRadera
 3. Men så kul.
  Precis när jag såg bilden på Helen så tänkte jag att jag måste fråga dig vad det är för ras... Så kommer svaret och mer därtill när jag läser texten.
  Kul, jag trodde inte att hon var SÅ liten. Vad väger hon? Med tanke på att mina frallor är ganska små, men väger 12 kg ;-)
  Lycka till på utställningarna, du kommer i allafall slippa nån större konkurrens i den ovanliga rasen. (I Västerås är det 52 frallor på söndag)
  Kram/Kicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag låter hundarna få lite mera hull under vintern så väger nog Helen lite i överkant på de där 4 kilona just nu, men när det blir barmark brukar båda hundarna minska i vikt igen. Hon är ca 24 cm hög.
   Det här är en ras som säkert kommer att öka ganska mycket nu när man får ställa ut den officiellt, men till utställningen i Pite kommer i alla fall två hundägare till och hur många hundar dom har med sig vet jag inte. Det kan ju komma hundar från Norge och Finland också.

   Radera
 4. PIgg och uppmärksam på var nästa Frolic ska komma ifrån ;)

  SvaraRadera
 5. Säkert en helt underbar hundras, men jäkligt svårt att uttala både Rasnamn och Stamtavle-namnet rätt bara :D
  Hon var tidigt i starten... redan två kullar "avklarade" vid 2-3 ärs åldern!!??
  Kul att du ska ställa ut Helen i sommar och få en bedömning av en rasdomare. Hoppas att valpköparna också vill ställa ut sina guldklimpar, så får ju både uppfödaren och du ett "kvitto" på om parningarna varit lyckade, rent rasmässigt!
  Att dom har blivit helt underbara "färgade knähundar" tvivlar jag inte ett ögonblick på :)

  Kram och lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kennelnamnet är ju inte svårt att uttala, det låter som det är skrivet. Jag tror att hela namnet betyder ungefär "Den färgade pärlan från Nevskaja Uslada.
   Små hundar är i regel tidigare än större raser när det gäller parning och Helen fick en ordentlig paus efter de två första kullarna och ett år mellan kull tre och fyra. Kullarna är ju inte heller så stora. Vid det här laget är Helen farmorsmor, men det kan man inte tro. När domaren på en inofficiell utställning i fjol sommar frågade hur gammal hon var (hon var nerklippt) och jag svarade 5½ trodde hon att jag menade månader!
   Kram!

   Radera
  2. Ja, småhundar utvecklas ju mycket fortare än stora och håller sig uppenbarligen unga och spänstiga längre också :D
   Hoppas att du har möjlighet att hålla kontakt/se bilder/träffa, Helens barn & barnbarn! Idag med Internet, är ju det mesta möjligt....
   Puss på nosen till dina guldklimpar ♥

   Radera
 6. Ja det är alltid svårt att lyckas foto djur men med lite muta brukar det gå bra. Snygg bild på en pigg krabat.

  SvaraRadera
 7. Mycket vacker fotomodell. Känner igen det där med att inte vilja med när det vankas kamera. Men med lite lur och bus så brukar det som sagt gå bra ibland.

  SvaraRadera
 8. Lycka till med utställningarna! Frolic finns alltid här också. Bra att ha vid olika tillfällen ;)
  Söt liten tjej!

  SvaraRadera
 9. Så söt hon är och påminner om min Grim, som också har en del av samma raser i sig. Men han är en rejäl blandras.

  Lycka till med utställningarna. Förstår att du kommer ha en hel del jobb framför dig med pälsvården, för då ska hon väl ha lång päls, till utställningarna?

  Mina hundar är så vana vid kameran, så jag behöver inte muta med godis längre :-). Fast de blir lite trötta när jag vill ta närbilder.

  SvaraRadera