En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

lördag 27 april 2013

Nr 305 Sväva 120/365


Nr 305 Sväva
När vi besökte äldste sonen i Lycksele i veckan så hörde jag ljudet av en helikopter som närmade sig och passade på att fota genom vardagsrumsfönstret. (Det har blivit väldigt mycket fotande genom fönster på sistone!) Eftersom lasarettet ligger alldeles nära så förstod jag att det var en ambulanshelikopter på väg att landa och visst var det så. Jag noterade att barnen ute på gården inte så mycket som  höjde ett ögonbryn åt händelsen vilket bevisar att helikoptern landar ganska ofta där.

Här är några uppgifter, visserligen ett år gamla men ändå, som jag hittade när jag googlade.
Under 2011 genomfördes 574 uppdrag, vilket är ungefär lika som förra året. Antalet flygtimmar var 750. Totalt nekades 154 uppdrag mestadels beroende på dåligt väder.De uppdrag som helikoptern gör är indelade i primär- och sekundäruppdrag. Där primäruppdragen är de akuta, de utgör ungefär 60 procent av uppdragen. Det vanligaste primäruppdraget är bröstsmärtor därefter trafikolyckor, andningsproblem, falltrauma, buksmärtor, skidor/snowboard - och snöskoterolyckor. En stor del av sekundäruppdragen är transport av intensivvårdspatienter. På ett år utförs ungefär 100 stycken intensivvårdstransporter.
7 kommentarer:

 1. Hej det där med ambulanshelikopter är bra. Dyrt men bra. I sådana lägen tycker jag att man inte skall " lägga besparingar". I Lund har dom en helikopterplatta på sjuhustaket och när vi var på Gotland så såg vi sjukhuset i Visby också hade en. Där var trafik ofta med den helikoptern.

  SvaraRadera
 2. Viktig att det finns. En svävande ambulanshelikopter...ger många tankar. Ha en fin dag :)

  SvaraRadera
 3. Du lyckades få några fina bilder av den viktiga helikoptern. Förstår att den räddar många liv.

  SvaraRadera
 4. Ja det är tur att dom finns till hands när det är långt till sjukhusen.

  SvaraRadera
 5. Behövs gör dom särskilt när det dras in ambulanser här å där.

  SvaraRadera
 6. Absolut nödvändigt att ambulansflyget finns i norr med tanke på långa avstånd.

  SvaraRadera
 7. Vilka bra bilder på helikoptern. Håller med övriga, tur att dom finns.

  SvaraRadera