En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

söndag 23 juni 2013

Nr 60 Enorm 174/365

Bild nr 60
I dag har vi besökt Marranäsvältan som är som en enorm sandlåda. Sonsonen och hans pappa roade sig med att springa ner för branten och upp på andra sidan för att vända där och ta samma väg tillbaka. Cilla, lagotton, tyckte att det var osmart och sprang runt på återvägen.


Lite fakta från Skellefte kommuns hemsida:
"Marranäsvältan i Fällfors är mäktig! Det kanske är en klyscha, men tro oss, denna plats är mäktig. Bakgrunden till detta naturfenomen är ett resultat av inlandsisens avsmältning. Då forslades nämligen enorma massor sand, grus och sten med isälvarna ned mot kusten. 
 
I Fällforsområdet finns stora mängder sand inlagrat i marken sedan den tid då isälvar och havet möttes i området. Under Marranäsvältan finns en grundvattenström som korn för korn har tagit med sig sand, grus och finmaterial ned mot älven. Under många års ”arbete” har denna rännil grävt ur en ca 160 meter lång och 30 meter djup ravin. Den fortsätter att växa bakåt i västlig riktning och har idag nått strax intill vägen mellan Fällfors och Norrlångträsk.
Var och när kommer Marranäsvältan att ta halt och vila? När gräver den sig genom vägen? Ingen vet annat än att denna plats är i ständig förändring. På det sätt som du ser den idag kommer ingen annan att kunna uppleva den i framtiden. -Ett naturens eget ständigt föränderliga konstverk eller kanske platsen för ett meteoritnedslag eller kanske…"

9 kommentarer:

 1. Oj vilken sandlåda:=) Fascinerande att se dina bilder och intressant att läsa om stället.

  SvaraRadera
 2. Gud i London, vilken plats!! Jag får svindel bara av att titta på den andra bilden ... Och hur andfådd man skulle vara om man försökte sig på samma språngmarsch, det vill jag inte ens tänka på.

  Fascinerande med krafterna i vår natur. De är icke att förakta!

  SvaraRadera
 3. Den var mäktig, imponerande.

  margareta

  SvaraRadera
 4. Förstod först inte hur mäktigt detta var, förrän jag såg den lilla människan gå nerför grusslänten.

  SvaraRadera
 5. Oj, springa både ner och upp igen, bra kondition där förstår man. Naturens krafter är verkligen imponerande, där har vi inte mycket att sätta emot.

  SvaraRadera
 6. Ååååå så fascinerande och nu har jag lärt mig något nytt om kära Svedala! Tänk så mycket det finns att upptäcka.
  Anar att där körs det mycket cross.

  SvaraRadera
 7. Imponerande. Tycker Cilla är en klok hund ;)

  SvaraRadera
 8. Wow verkligen en enormt stor sandlåda

  SvaraRadera