En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

torsdag 11 juli 2013

Nr 11 Avstånd 190/365


På vägen mellan E4:an och Lillkågeträskvändskivan (vägkorsningen inte långt från Lillkågeträsk, korsningen där man ta till höger för att komma till Norrlångträsk) finns det stenar uppsatta som markerar varje kilometer. Alla är kanske inte kvar, men många och den som står närmast Lillkågeträskvändskivan står det 20 på. Milstolpar har nog de flesta hört talas om, 

(Wikipedia: I Sverige användes milstenar från 1649 års Gästgivarordning till 1890-talet för att markera avstånd längs landsvägar och senarehäradsvägar. Genom stormaktstidens ökande centralförvaltning och ökande resande, hade belastningen på allmogens skjutsplikt nått outhärdliga nivåer och en lindring var oundgänglig. Det skedde genom att Kronan införde (och strikt tillämpade) traktamenten och resepenningar till sina ämbetsmän, vilket i sin tur skapade behov av kunskap om avstånd i landet. Tidigare användeslandskapsmilar, som skiljde sig från landskap till landskap. Att överge de gamla bekanta och erkända olika landskapsmilarna och övergå till en enda gemensam mil, krävde konkreta och erkända markeringar som kunde vinna allmogens förtroende. Lösningen blev milstolpar, något som funnits i Europa under Romartiden och därefter i Danmark under 1500-talet.) 

men varför man har satt upp kilometerstenar utmed den här vägen har jag inte lyckats klura ut.


9 kommentarer:

 1. Det är sällan man ser dessa milstolpar längre. Förr fanns de lite varstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många vägar har ju breddats, rätats ut eller helt dragits om och kanske har stenarna försvunnit då eller står långt från vägen.

   Radera
 2. Väcker verkligen nyfikenheten - varför baxar man upp en så stor sten på varje kilometer? Och namnet Lillkågeträskvändskivan är ju också intresseväckande. Har där funnits en vändskiva? Fanns ju i lokstallen, iaf på ånglokens tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen aning om när just dessa stenar sattes upp eller varför. När det gäller vändskiva så kallas alla fyrvägskorsningar här för det av lokalbefolkningen. Någon järnväg finns inte här i närheten. Varför det kallas så? Jag har aldrig fått något svar på den frågan och kanske är det ingen som vet.

   Radera
 3. Kul att det finns några kvar iaf.

  SvaraRadera
 4. Milstolpar! På riktigt :) Fin bild och intressant att läsa texten också! Ha en härlig sommarhelg!

  SvaraRadera
 5. Det är trevligt med såna där gamla stenar som står utefter vägarna.

  SvaraRadera
 6. "Lillkågeträskvändskivan" ... Jösses, ett så otympligt ord ... Men snygg sten! Tvärs över Åland har vi en gammal postroteväg som är utmärkt med rödmyllade stolpar (om jag inte missminner mig totalt). Stenar är ju klart mer beständiga och verkar vara ett mer taktiskt drag.

  SvaraRadera
 7. Kul med så gamla bevarade saker. Man blir ju lite nyfiken på vem som satt upp dom och varför.

  Milstolpar finns ju lite här och var, även om man ser dom mer sällan här omkring oss.

  SvaraRadera