En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

måndag 1 juli 2013

Nr 160 Kraft 182/365


Bild nr 160
På väg mot hundutställningen i Gällivare passerade jag och lilla Helen Storforsen och passade på att göra en paus där. Det är nästan skämmigt att inte stanna om man har vägarna förbi detta imponerande vattendrag.

Wikipedia:
 Med dess genomsnittliga vattenflöde på 250 m3/sek och fallhöjden 60 m, utgör den en av de största forsarna i Europa. Den är Europas största oreglerade fors där sammanlagda längden på hela forsen, från start till slut, är 5 km med en total fallhöjd på 82 m. Det finns även ramper anpassade för funktionshindrade så att man exempelvis med rullstol kan ta sig hela vägen ut till forsen. I området finns även ett skogsbruks- och flottningsmuseum. Platsen är en populär besökplats som besöks varje år av ca 180 000 personer.


Nedanför forsen ligger hotell och campingstugor. Sommartid kan man sitta på hotellrestaurangens balkong och inta en god måltid eller gott fika med utsikt över forsen. 

Det är gott om broar och spänger att ta sig fram över så att man kommer ända fram till fallet. Det finns små laguner att bada i och jättegrytor där man inte ser ner till botten. Det är ett ganska stort område med stigar kors och tvärs och det kan ibland kännas som om man har gått vilse. Det gäller att se sig för när man går utanför spängerna för det är gott om hala klippor och försåtliga trädrötter. Det finns också många spännande växter som norna, guckusko, kanel- och nyponroser, sileshår och tätört. Utter och öringsyngel finns också men är nog svårt att få syn på.

 Det finns visserligen frälsarkransar upphängda här och där utmed vattnet men trillar man i här löns det nog inte att slänga i en sån. Av säkerhetsskäl är också alla räcken täckta med gunnebostängsel så att inga små barn kan trilla i.
 Först tänkte jag, förstås, lägga in bilderna härifrån under temat Vatten men så kom jag på att det ord jag i första hand tänkte på i detta sammanhang är ordet KRAFT. Ändå är det på inget vis högvatten nu, det är ganska lite vatten i älvarna.
 Här kan man plocka upp sin fika korg och njuta av vattnets kraft och fart. Det är kanske inte den idealiska platsen om man har småbarn med sig för här finns varken räcke eller stängsel. Med lite fantasi kan man kanske ana hur det känns att stå i vägen för en tsunami när man befinner sig här.

 Nej nu går vi in mot restaurangen, caféet och souvernirförsäljningen som ligger i skydd av skogen och utom räckhåll för vattnets och isens framfart, och på vägen passerar man småforsar och jättegrytor i de rundslipade klipporna.
Under hela dagen hade jag regnet framför mig, ända upp till Jokkmokk, där jag hyrt en stuga för övernattning, men det var kvävande varmt i luften och kaffet jag tänkt inta på caféet fick bli en Festis i stället, för jag dröp av svett. Värmen höll i sig hela helgen och trots de i bland hotfulla molnen så fick jag aldrig så mycket som en vattendroppe på mig. Förutom det som stänkte från Storforsens vilda framfart.19 kommentarer:

 1. I vattnet vi sig finns något magiskt. När jag ser dina forsande bilder får jag samma känsla som i verkligheten. jag är lite rädd för den krsft som den ger. Jag kan höra ljudet när jag ser bilderna. Jag skulle nog hålla mig i baklä om jag var där.
  Kram på dig

  SvaraRadera
 2. Det är mäktigt med alla vattenmassor som forsar fram där. Jag har varit där ett par gånger för många år sen. Väldigt fint är det där också.

  SvaraRadera
 3. Oerhört vackert och farligt. Fick sug i magen när jag såg bilderna :)

  SvaraRadera
 4. Otrolig kraft i vattnet och väldigt fint där omkring verkar det vara

  SvaraRadera
 5. Ja där är det verkligen kraft när vattnet forsar fram. Underbara bilder från en underbar miljö. Ser ut att vara väl värt ett besök.

  SvaraRadera
 6. Min Svägerska bor i samhället bredvid, därför har jag besökt Sorforsen många gånger under åren.
  Det är lika mäktigt och fascinerande varje gång. Bara dånet från vattnets framfart är mäktigt och när man tittar på forsen känns det som att man dras med.
  Döda fallet med grytorna som stenar och vattnet urholkat är också häftigt. Tänk vilket skådespel naturen bjuder på.

  SvaraRadera
 7. Forsar är mäktiga och när man står där bredvid förstår man hur liten människan egentligen är.
  Bedårande vackert och jag undrar om det är en trappstegsfors?

  SvaraRadera
 8. Wow, liksom! Det här är något som imponerar på en annan, som kommer från det riktiga bakvattnet på en platt ö mitt i Östersjön, så långt från framforsande vattendrag man bara kan komma. Jag blir som trollbunden de fåtaliga gånger jag får chansen att uppleva den här typen av naturkraft på nära håll. Storforsen skulle antagligen ta mig helt i sitt våld, när t.o.m. fjolliga, lugna Tammerkoski i Tammerfors' centrum kan få mig att fastna huur länge som helst.

  Det är något med rinnande vatten. I alla fall för oss "plattlänningar".

  Och så var det ju jättebra bilder. Som vanligt :o)

  SvaraRadera
 9. Både vackert, skrämmande och kraftfullt. Man är liten i sammanhanget.
  Hur gick det på utställningen? Hur många har varit av de 5 planerade?
  Kram/Kicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av någon anledning hade Helens nos blivit lite för lång sen hon var i Vännäs och svansen ville hon inte ha på ryggen när vi gick runt i ringen men i stående och nrä hon förstod att vi var klara, satt den där den alltid brukar sitta, på ryggen.

   "Feminint huvud, aningen lång i nospartiet, bettet ok, bra öron, utmärkt hals och överlinje, har svansen korrekt i stående men släpper i rörelse, tillräcklig kropp, bra proportioner, passande benstomme, harmoniskt vinklad, bra stef från sidan, pälsen kunde vara mera silkig." Very good. Domare Nina Karlsdotter.

   Jag har känslan av att domarna är mycket osäkra på hur dom ska se på denna nya ras och av någon anledning håller inne med Excellent för säkerhets skull.
   Det var utställning nr 3 och nu på lördag blir det återigen Piteå och denna gång är Mona Selbach domare. Jag har aldrig ställt ut för henne så jag vet inte vad jag ska förvänta mig. Någon sa att hon brukar räkna tänderna nogsamt och det får hon gärna göra för mig.

   Radera
 10. Läckert och verkligen kraftfulla bilder.

  SvaraRadera
 11. Oj vad häftigt. Gör nog bli en liten semester tripp dit nån gång. Lycka till på Lördag. Ha det.

  SvaraRadera
 12. Storforsen är verkligen mäktig!
  Och du har fångat detta vackra så fint.

  SvaraRadera
 13. Storforsen har man besökt några gånger senast för två ¨sen när jag blev ditbjudenpå morsdag det är en måktig å stor fors.Mysigt

  SvaraRadera
 14. oerhört våldsamt, man kan ju bli rädd för den kraften och ljudet.

  margareta

  SvaraRadera
 15. Fina bilder som gör rättvisa till kraften i vattnet.

  SvaraRadera
 16. Den 6:e bilden är så mäktigt skön att jag bara vill dit och sätta mig och njuta av platsen och kraften! Fantastiskt!

  SvaraRadera