En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

onsdag 24 juli 2013

Nr 46 Duktig 203/365


Fotat med mobilen

 I dag har vi gjort ännu en utflykt med bilen och färden gick denna gång till Skråmträsk, söder om Skellefteå. Där tog vi oss först en titt på utställningen som fanns i det som en gång var kvarnen och sen blev det fika i samma hus. Därefter gick vi tvärs över vägen till vårt egentliga mål, SkråmträskSkon. Maken har lite svårt att hitta skor som sitter riktigt bekvämt på hans fötter och han har till slut förstått att han nog måste kosta på ett par riktiga kvalitetsskor. Här finns alltså en riktigt duktig skomakare, ja till och med flera. Men smakar det så kostar det och man får lätta ordentligt på plånboken för att få ett par handgjorda skor, men det är det värt har jag förstått av de som handlat där.


Här lite historik från SkråmträskSkons hemsida.Bakgrund
1989 startade Erik Hellgren och Erik Parkman ”Eriks skoverkstad” i en ombyggd lagård i Skråmträsk. Visionen var att skapa en rejäl lädersko för vardagsbruk. Våra två första modeller blev en klassisk lågsko och en halvkänga som fortfarande tillverkas och kallas GRAN och TALL. 1996 tog firman det namn som den redan kallades i folkmun: SkråmträskSkon. Skorna görs fortfarande hantverksmässigt i våra egna lokaler och finns nu i tiotalet olika modeller. Idag är vi fyra personer som jobbar i företaget: Erik, Erik, Asta och Theresa.
Vision
Vi vill genom vårt företag bidra till att hitta vägar till ett hållbart sätt att leva, både för vår jord och för oss som bor på den. Genom att använda material av hög kvalité som samtidigt är skonsamt mot miljön vill vi vara med och påverka sättet att se på konsumtion.
Tillverkning
SKRÅMTRÄSK  är namnet på våra läderskor som är vår stolthet och bas i företaget. Tillverkningen sker hantverksmässigt med möjlighet till unika variationer. Till våra skor använder vi miljövänligt vegetabiliskt garvat läder som andas mycket bra och åldras med värdighet; slitstarka material i sömmar och yttersula med möjlighet att sula om. På detta sätt skapar vi hållbara skor som kan och vill användas länge.
Under de senaste åren har vi även börjat sy varma babytossor och vantar i ull och renskinn till de minsta barnen. Tossorna har fått namnet VIDE.
Försäljning
Vi säljer även skor och kvalitetsprodukter i naturmaterial från andra tillverkare som uppfyller våra krav på kvalité och omtanke om miljön. Alla produkter vi säljer är gjorda under rättvisa arbetsförhållanden.

SkråmträskSkon – Årets producentföretag 2013
I januari i år tilldelades vi utmärkelsen ”Årets Producentföretag 2013″ i samband med Alvargalan som arrangeras av näringlivet i Skellefteåregionen. Vi är mycket glada och stolta över utmärkelsen.
Så här löd motiveringen:
”Ett litet företag med stor karisma där handgjort, bra material och slitstyrka är ledord sedan starten 1989. Allt sker på ett hantverksmässigt sätt med en hållbar miljö i tankarna. Somliga går i trasiga skor – de har knappast köpt dem i Skråmträsk.”7 kommentarer:

 1. Har också svårt att hitta skor som sitter bra på fötterna. Och visst är det så, att det är värt att lägga en extra slant på ett par bra skor.

  SvaraRadera
 2. Handgjorda skor! käranåndå, kan inte var svårt att lätta på plånboken tycker margareta

  SvaraRadera
 3. Det är helt klart värt att lägga en slant extra för sköna skor. Det påverkar så mycket att slippa ha besvär i fötterna. Och är man extra rädd om skorna och sköter dem bra, så brukar såna skor hålla i många år.

  SvaraRadera
 4. Men oj då måste vi ha kört det förbi på väg till Hökmark? Tänk att de kan finnas i den orten och dra kunder!

  SvaraRadera
 5. Fantastiskt att få tag på handgjorda skor - och dessutom gjorda av miljövänligt tillverkat läder.

  SvaraRadera
 6. Vilket fint ställe. Trodde nästan, i min fördomsfullhet, att handgjorda skor kan man bara få i länder med lägre arbetskostnader. Bra att jag hade fel.

  SvaraRadera
 7. Ja, det är viktigt med skor som är välgjorda och sitter bra! Ett par handgjorda från en duktig skomakare, det skulle jag vilja ha!

  SvaraRadera