En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

lördag 27 juli 2013

Nr 84 Färgat 205/365

Bild nr 205

I veckan som var besökte jag och maken Kågedalens kyrka i Kusmark. I första hand för att titta på deras nyanlagda trädgård Bönens Trädgård, utformad efter radbandet Frälsarkransen. Varje pärla i radbandet motsvaras av en rundel med planteringar runt om och dom har alla namn efter pärlorna, namn som Gudspärlan, Jagpärlan, Bekymmerlöshetspärlan, Första Kärlekspärlan, osv. 

Kyrkoområdet delas av en bäck som rinner nere i en ganska brant ravin och på den ena sidan finns kyrkan, kyrkogården och Bönens Trädgård. Går man via en bro över till den andra sidan bäcken finns där ett församlingshem med sommarcafé och ett ganska stort växthus och det är inne i den senare som det runda "rosettfönstret" i färgat glas finns upphängt.

Här inne hålls sommartid vissa andakter men annars kan man sätta sig där med en kopp kaffe från caféet om man vill. Lite roligt tycker jag med planteringen i den gamla rostfria tvätthon.

Själva kyrkan då? Den är vacker tycker jag, i alla fall på utsidan, för insidan har jag ännu inte sett. När vi var där hade kyrkogårdspersonalen gått för dagen och kyrkan var låst. Det är inte en särskilt gammal kyrka, den stod färdig så sent som 1932.

Högst upp på kyrktornet tronar den förgyllda kyrktuppen. Den blev för övrig 2007 utsedd till Årets Kyrktupp av Kyrktuppsfrämjandet. En riktig kändis med andra ord. I alla fall bland dom som är intresserade av kyrktuppar.
4 kommentarer:

 1. Intressant med bönens trädgård. Fint med lite nytänkande när det gäller kyrkor och mötesplatser runt kyrkan.

  SvaraRadera
 2. Så fint och trevligt det ser ut.

  SvaraRadera
 3. Så rofyllt och fint det ser ut att vara där. Härligt med kreativiteten att plantera i den rostfria hon :=)

  SvaraRadera
 4. Imponerande kyrktupp.
  Gillar Frälsarkransplanteringen :) Vilket spännande projekt. Antar att de kommer blomma i de olika färgerna?
  Jag har jobbat med Frälsarkransen i många år och tycker att det är ett bra "verktyg" :)

  SvaraRadera