En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

måndag 12 augusti 2013

Nr 239 Premiär 220/365

Bild nr 239 Premiär
När jag och maken i söndags besökte Furuögrunds hamncafé var det premiär för vår del, trots att det inte var första sommaren som caféet var öppet.  Det är Byske Båtklubbs hemmahamn med 120 fasta båtplatser och 10 gästplatser och är en av Norrlands förnämsta naturhamnar.

Wikipedia:
Furuögrunds såg startades av Ytterstfors AB 1874 för att slippa frakta virket på pråmar till hamnen i Furuögrund. Sågens sju ramar och två kantverk drevs av en ångmaskin. När AB Ytterstfors-Munksund gick i konkurs och sågen lades ned 1925 blev 325 personer arbetslösa.Hamnens verksamhet fortsatte då massabalar från massafabriken i Ytterstfors transporterades ner till magasinet och kajen i Furuögrund med en linbana ända till 1959 då fabriken lades ned.
Ägarna av Furuögrundssågen lade i början på 1900-talet vantarna på en liten holme mellan Halsön och Svinön och spärrade av sundet med kättingar för att förhindra Halsögrundssågen att transportera timmer innanför Romelsön. En vakt placerades på den lilla holmen som sedan dess kallas för Egennyttan.

Norr om hamnen finns en mareograf i ett åttakantigt hus, byggd 1914. Den mäter vattenståndet i havet och är unik eftersom den är manuell. Furuögrund är landhöjningscentrum i Skandinavien. Landhöjningen är 91,6 cm på 100 år. Under senaste istiden pressade vikten av den upp till 3 kilometer tjocka inlandsisen ned landet. I Skellefteå nådde havet som högst ca 240 meter över dagens havsnivå. När isen smälte bort steg landet kraftigt vilket även orsakade jordbävningar. Landet fortsätter att stiga än idag vilket gör att kustlinjen ständigt förändras. Landhöjningen i Furuögrund är med 9 mm/år störst i världen.
Landhöjningens eller ”wattuminskningens” orsak var föremål för en livlig debatt bland 1700-talets lärde. Först i början av 1800-talet insåg man att det var marken som höjde sig och inte vattnet som minskade. År 1882 beskrevs för första gången landhöjningen som en orsak av inlandsisens avsmältning.
3 kommentarer:

  1. Å, så vacker natur! Och vilket charmigt kafé! Jag är inte mycket till båtmänniska själv men gillar verkligen sjönära lägen :o)

    SvaraRadera
  2. Så vackert! Och jag lärde mig mycket nytt idag genom att läsa ditt inlägg.

    SvaraRadera