En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

lördag 19 oktober 2013

Nr 176 Levnadsglad 292/365


Jag har uppfattningen att vår nationalskald Carl Michael Bellman vara en levnadsglad figur. I alla fall i umgänget med Fredman, Movitz, Mollberg och Ulla Winblad. De var visserligen uppdiktade personer men hade nog sina förebilder i det verkliga livet.

Det skulle förvåna mig om den här gamla planschen, som hänger på en av väggarna i Rismyrlidens huvudgård, visats upp för skolbarn på den tid det begav sig. Den verkar visa väl mycket av det utsvävande liv som levdes bland vissa på 1700-talet.


4 kommentarer:

 1. Efter vad man kan läsa om Bellman levde han säkert livets glada dagar, men också ett tragiskt liv med fattigdom och en för tidig död. 1700-talet var nog ett svårt århundrade att leva i för många.

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig tolkning av temat!

  SvaraRadera
 3. Skulle va spännande att få en tidsmaskin och få uppleva den tiden. Visst har man känslan av att Bellman verkligen tog för sej av livet.

  Fin skolplansch. Har aldrig sett nåt liknande. När min gamla skola la ner sålde vi ut alla skolplanscherna. Där fanns det verkligen massor av motiv men jag känner inte igen det där motivet.

  SvaraRadera
 4. Romantiserad bild av 1700-talet, men en smart tolkning av temat!

  SvaraRadera