En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

onsdag 23 april 2014

Påsken är över och våren gör framstsegPåskhelgen är över. Mycket mat och godis har vi stoppat i oss. Den nya grillen är invigd och så småningom ska vi nog känna oss bekväma med den. Första försöket blev lammfilé och när den så småningom var klar fanns det väl inget att klaga över. Det tog lite tid eftersom grillen först skulle brinna i en halvtimme för att få bort industrismuts och det gjorde att vi fick fylla på mer grillkol och tända om på nytt. Men vi åt maten utomhus, trots att det blev lite kyligt på slutet. 
Äldre sonen som var här hjälpte till att hämta fram trädgårdsmöblerna, så nu är dom på plats.


Vädret har varit mycket vackert och snön har smält med raketfart. På tomten finns bara ett par fläckar kvar, men i skogen på skuggiga ställen kan det vara flera decimeter tjockt snötäcke, som varken bär eller brister. Ett par stavar är inte helt fel att ha med sig som hjälp ifall man trampar igenom eller om det är halt.

 
Isarna ligger fortfarande kvar på sjöarna, men släpper alltmer utmed stränderna. Flera fåglar har kommit under helgen; storspov, sädesärla och björktrast bland annat. Tranor och svanar för ett väldigt liv emellanåt. Vid fågelbordet är det nu tomt både på mat och fåglar. Det finns så mycket annat som ska hinnas med nu, som parning och bobygge. På lägdorna kryllar det av sorkgångar och bon som de små fyrbenta varelserna lämnat när snön tinat bort. Ska man gå efter hur där ser ut så har sorkarna haft en bra vinter. 

Förresten så lyckades min lilla jakthund Helen med konststycket att fånga en sork och hon var inte så glad över att jag tvingade henne spotta ut den. Flera dagar efteråt sprang hon långt i förväg för att kolla om hon skulle hitta sorken igen, men nu har hon gett upp. 

 
Snön hinner just bara dra sig undan innan de första krokusarna slår ut och signalerar att det är dags att plocka fram trädgårdsredskapen. Några buskar har jag hunnit gallrat och krattan har gått varm. Eller det kanske var mera jag som blev varm och svettig efter några timmars krattning. Löven måste ha suttit kvar länge på många träd i höstas, så länge att snön hann komma, för det var drivor av löv utmed staketet. Ska man gå efter hur väderrapporten på tv såg ut så är det bara att fortsätta trädgårdsarbetet i morgon. Det gäller att vara snabb nu så att det mesta är gjort innan knott och mygg kommer, för då är det inte kul att ligga och rensa i rabatterna. 

1 kommentar: