En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

tisdag 20 maj 2014

Utställningen i Piteå

BIM Nevelichki Barin med matte Elisabet Hedman, domare Elena Agafonova och BIR Nevskaja Uslada Tsvetnaya Zhemchuzh (Helen) med mig.

Det var nästan lika varmt i år som i fjol när den nationella utställningen i Piteå ägde rum. Det vill säga i varmaste laget för i första hand hundarna. Blåste gjorde det, vilket var skönt för både två- och fyrbenta, men ställer till det för pälshundarna. Det där med frisyrer ni vet. Nu ska ju bolonkorna se lite vindrufsiga ut, så för oss var det väl inte allt för störande.


Jag for till Sjulnäs, utanför Piteå, utan några större förhoppningar, och jag bestämde att om Helen tyckte att det var tråkigt med utställningen så skulle vi inte fara till Vännäs i juni, fastän jag anmält oss dit. Det roligaste med söndagen skulle bli att få träffa Petra, Wille och deras hundar, och så Donny Darco, en son till Helen från hennes första kull (2008). Denne son hade med sig både fru och barn, så att säga, så det blev en riktig familjesammankomst. Nu tror jag inte att Donny Darco riktigt fattade att det var hans mamma som han uppvaktade så intensivt. Mycket trevligt var det också att träffa hans matte och husse från Mo i Rana. Donny Darco fick omdöme Exellent och tilldelades CK och Reserv Cert. Helens barnbarn Athila fick Exellent och CK.
Själva utställningen då? Ja, man kan ju inte vara annat än nöjd när man går ut ur ringen med CK, Cert och BIR. Helt oväntat, faktiskt, men inte desto mindre glädjande. Helen hade svansen i en snygg kringla på ryggen och verkade faktiskt trivas riktigt bra med hela tillställningen. Kanske börjar hon inse att det är något positivt med all uppmärksamhet. Domaren Elena Agafonova kom från Helens födelseland Ryssland och då känns det lite extra bra. Jag vet inte varför jag hade föreställt mig denna Elena som en äldre korpulent dam, för det visade sig att hon var av den yngre sorten, om än bred över axlarna.

Jag försökte ta en bild på Helen med rosetter och pokaler, men både hund och matte var nog lite för trötta. Den röda rosetten Helen bar på utställningen var försvunnen och pälsen var rufsig och bilden blev suddig. Men trötta och nöjda sov vi gott hela natten, så att vi var pigga nästa dag när två av mattes och husses barn och tre barnbarn kom på besök. 


6 kommentarer:

 1. SÅ FINA NI ÄR ♥

  Himmel och pannkaka vad roligt! Storslam! *S*T*O*R*T* *G*R*A*T*T*I*S* Bra jobbat!
  Att träffa och umgås med andra hundfantaster och hunndsläktingar på utställning är ju så himla roligt bara det, men att det sedan går riktikt bra vid bedömningen, ja då är ju dagen fulländad! "Lagomväder" är ju förståss att föredra vid all sllags hundaktivitet..
  Hade Helen många "Bolonkakonkurenter? Det är ju en så liten och ung ras, avelsmässigt. Men geografiskt sett så kanske Piteå ligger skapligt till för Ryssarna...

  Kram och nospussar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är naturligtvis jätteglad över Helens andra cert, och nu "måste" vi förstås klara även ett tredje så att hon får sitt svenska championat. Vid utställningen i Piteå var det åtta hundar anmälda. Tre hannar och fem tikar och Helen var i särklass äldst. Den som kom efter henne i ålder var faktiskt hennes son! I höst blir Helen åtta år och går då över från Öppen klass till Veteran.

   Radera
 2. Åh så söt hon är. Är inte alls insatt i hundvärlden men av nån anledning har jag sett en större hund framför mig när jag läst om era turer i skogen. Grattis till de fina rosetterna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det. Att du sett en större hund framför dig kan bero på att jag också har Cilla, en lagotto, och hon är ju betydligt större. Utställning var ju tänkt att vara en spegling på hur uppfödarna lyckas med sin avel, och det gör det väl till viss del nu också, men det är mycket prestige och skitsnack med i det hela. Det är emellertid roligt när det går bra för egna hunden och BIR (Bäst i rasen) är inte fy skam. Bäst är emellertid att få ett Cert som visar att hunden är av mycket bra kvalitet. Tre Cert för åtminstone två olika domare gör att hunden blir (svensk) utställningschampion.

   Radera
 3. BIR! Men grattis!!!

  Och grattis till dig också, som ser oförskämt fräsch, spänstig och snärtig ut på fotot :o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, tackar. Det här var Helens andra BIR och, framför allt, Cert, så nu måste vi jaga det tredje så att hon får titeln Svensk Utställningschampion. Sin ålder till trots, snart åtta år, och med fyra kullar, sexton valpar, bakom sig, är hon i god vigör och kan slå de yngre konkurrenterna. Bara hon tycker det är kul nog så att hon låter svansen ligga i en kringla på ryggen!

   Radera