En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

söndag 14 juni 2015

Juni 14

"Dagarna går -  och inga barn blir gjorda" brukade min mamma ibland säga. Nu behöver ju inte jag bekymra mig om just det, det där med barn alltså, men att dagarna går är det ingen tvekan om. Redan har halv juni passerat, och vi väntar fortfarande på att sommaren ska behaga ta sig hit. Det kalla, blåsiga och ofta regniga vädret fortsätter, även om dagens förmiddag har varit ganska behaglig. Så pass att jag blev inspirerad att hämta fram den dubbla uppsättningen av trädgårdsmöbler, som vintertid står lagrade i ett förråd i Holgers. Nu är dom på plats men solen har dessvärre gått i moln.


Molnigt var det också den dagen PRO Fällfors, tillsammans med PRO Ålund, gjorde den årliga bussutflykten, detta år till bland annat Bjuröklubb, Sveriges östligaste udde (Haparandakusten undantagen), en resa på knappt 10 mil från Norrlångträsk. När bussen gjorde fikauppehåll innan den skulle lämna E4:an, var asfalten blöt, men inget regn föll på oss just då.


Det var meningen att vi skulle stanna till hos Björn Larssons krukmakeri på vägen till fyren, men när vår skicklige busschaufför backat in längs den smala infarten visade det sig att krukmakaren själv befann sig på Ica Kvantum i Skellefteå! Snopet, minst sagt, men det hela löstes med att bussen körde vidare till Bjuröklubbs kapell. Vi kunde ju inte komma för tidigt till fyrplatsen, eftersom de från Ålund skulle serveras lunch då vi kom fram och vi andra skulle få en guidad visning av fyrplatsen. 

Den guiden berättad för övrigt om hur fiskargubbarna förr i tiden, då det var mer eller mindre obligatoriskt att delta i gudstjänsterna, brukade fylla på kapellet bakifrån så att dom fortast möjligt skulle kunna komma ut därifrån för att ge sig ut och fiska. Detta kapell byggdes 1864 och ersatte då ett tidigare kapell från 1658.


I närheten av kapellet stod den här gården som jag mycket väl skulle kunna tänka mig att bo i. Om det stod i Norrlångträsk precis där vår stuga står. Ett riktigt drömboende, i alla fall så här på håll.


När bussen just precis orkat sig upp för de sista backarna mot den före detta fyrvaktarbostaden, numera Café Fyren, möttes vi av en ung och glad guide som visade vart ålundsgänget skulle ta vägen och ledde oss andra mot den 255 meter långa ramp som slutar på fyrens baksida. Inga problem alltså för rörelsehindrade att ta sig upp till bergets topp, 47 meter över havet. 


Själva fyren, en av Sveriges 25 nationalarvsfyrar, är inte märkvärdigt hög, bara 7,7 meter, men höjden över havet blir ändå över 50 meter.  Den är byggd 1859 och ersatte en båk som fanns på samma plats. Den är sammanbyggd med maskinhuset och det före detta lotsuppassningshuset. Det senare kan man numera hyra för övernattning, om man känner för det. Det lär vara riktigt mysigt enligt dom som provat på det.


Vinden rufsade om frisyren ganska ordentligt där uppe på berget och förutom horisonten som gömmer Finland kunde man långt där bortom skogsuddarna skymta Skelleftehamn, med Rönnskärsverken, Sveriges enda smältverk för framställning av basmetaller, som guld, koppar, zink, bly och silver. Man är också världsledande inom återvinning av elektronikskrot. Rönnskär ligger drygt 1½ mil öster om Skellefteå.


I en liten skrubb under trappen i fyrmästarbostaden, byggd 1859,  ringdes väderrapporterna in,  som sedan 1924 lästes upp i radions sjöväderrapporter. Fyren var bemannad fram till 1970.

Numera är det alltså Café Fyren och efter den guidade vandring i naturreservatet var det nu vår tur att bli serverade lunch här inne i värmen och det andra gänget fick ge sig  ut på promenad. Sen var det dags att äntra bussen för vidare färd mot krukmakeriet. 

Fortsättning följer...2 kommentarer:

 1. Så du har också varit på turné ser jag. Trevligt med upptäcktsfärder.
  Och fina bilder! Vackert hus det där vita.
  Vi har varit i Umeå i helgen och passade på att göra en del avstickare
  på vägen hem. Ratan t ex. Och ett par handelsträdgårdar plus en gammal
  vacker bruksplats.

  SvaraRadera
 2. Kan trösta dig med att det är likadant här. Fast här BLIR det barn gjorda, ja inte av oss gamlingar (hm) då, men dottern väntar det tredje barnet i augusti; det ska bli jättekul. Likadant väder är det dock, kallt och blåsigt med inslag av regn. Det ser ändå ganska lovande ut i dag, inte alltför varmt, men det är något som kastar skuggor... sol!

  SvaraRadera