En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

onsdag 12 augusti 2015

Augusti 12Jag har snöat inne lite på älggräs, så det blir bara bilder på de vackra vilda i dag. Visserligen finns det en och annan skönhet i trädgården än, de där som kommer så här i slutet på sommaren, men dom får stå över i dag.


När man ser älggräset där de växer i vägkanterna, är det lätt att förbise dom, kanske till och med tycka att dom är ett ogräs, men börjar man titta lite närmare så ser man att det är en vippa med hundratals gräddvita små starkdoftande blommor med fem kronblad. Blomman saknar nektar men lockar genom doften till sig många insekter som får pollen med sig.


Älgörten är heller inte oanvändbar. Har man inte fläderblommor i sin närhet kan man använda älgörtsblommorna att koka saft på. Jag har inte provat det själv, har nyss läst om det i Wikipedia, men till nästa år ska jag ha det i åtanke. Man använder samma recept som till fläderblomssaft.

Älgörten tillhörde kelternas heliga örter, och användes redan på 300-talet f.Kr. för sin väldofts skull. 

Har man bin som svärmar kan man gnida insidan av kupan med älgörtsblad för att locka in dom. 

Blad och blommor innehåller salicylsyra och har används som smärtstillande, febernedsättande och svettdrivande.

Så förutom att vara en riktig skönhet är den också en mycket användbar växt. Något att tänka på nästa gång man ser dom där i dikeskanterna.


3 kommentarer:

 1. Visst är dom vackra dessa nordliga "fläderblommor"
  - vilket du visar med dina fina foton.
  Nu blommar dom för fullt här också.
  Synd att de inte är så matnyttiga för bina bara.....

  SvaraRadera
 2. Lätt att förbise skönheten i det som mest betraktas som ogräs. Jag hade en farmorsmor som var välkänd "klok gumma" så jag är itutad alla recept och medicinalväxter sedan barnsben.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
 3. Har hört talas om att saft på älgörten, men har inte provat det själv. Ska visst vara riktigt gott.

  SvaraRadera